Stoltenberg hävdar att Sveriges väg in i NATO på allvar inleddes redan 2018

Från svenskt socialdemokratiskt håll hävdas att omtänkandet i fråga om NATO-medlemskap var något som plötsligt inträffade i samband med den ryska invasionen i Ukraina i februari 2022.

Fram till dess hade den … Läs mer “Stoltenberg hävdar att Sveriges väg in i NATO på allvar inleddes redan 2018”

Read more

Baudin (S) missar öppet mål när han debatterar partilotterier med moderaterna

Jag såg en ordväxling på SVT mellan socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och finansmarknadsminister Niklas Wykman (M). Det handlade om regeringens statliga utredning om partilotterier.

Utredningen, som letts av Gunnar Larsson, har kommit … Läs mer “Baudin (S) missar öppet mål när han debatterar partilotterier med moderaterna”

Read more

Gemensamt initiativ från S, V och MP för att rädda studieförbunden

SD-regeringen har nu kommit med ett budgetförslag som innebär ett dråpslag mot folkbildningen. Studieförbunden ska få de statliga bidragen sänkta i tre steg, från nuvarande 1,8 miljarder till 700 miljoner.

Folkhögskolorna får … Läs mer “Gemensamt initiativ från S, V och MP för att rädda studieförbunden”

Read more

Socialdemokraterna vill sänka skatten för vanligt folk – “De med lägsta inkomsterna får procentuellt mer”

Vid en pressträff 23 augusti presenterade Socialdemokraterna sitt förslag till “en rättvis skattesänkning för vanligt folk”. Det var partiledaren Magdalena Andersson och Mikael Damberg, som är partiets ekonomisk- politiske talesperson:

“Socialdemokraterna vill Läs mer “Socialdemokraterna vill sänka skatten för vanligt folk – “De med lägsta inkomsterna får procentuellt mer””

Read more

Morgan Johansson går balansgång – men (S)-ledningen värnar “NATO-processen”

“Turkiet bryter mot folkrätten och äventyrar kampen mot IS”.

Det är Morgan Johansson, socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson, som på sin Facebooksida går till hårt angrepp mot Turkiet:

Den senaste tiden utveckling i Läs mer “Morgan Johansson går balansgång – men (S)-ledningen värnar “NATO-processen””

Read more

Förra regeringen ger “klart” besked (?) om kravet på frigivning av den fängslade HDP-ledaren Selahattin Demirtaş – “Klart” som korvspad

Ni kanske minns utfrågningen 9 augusti i år i Ekots partiledarutfrågning. Magdalena Andersson fick frågan om hon tyckte att politiske fången Selahattin Demirtas borde släppas fri. Dimirtas är ledare för socialdemokraternas systerparti … Läs mer “Förra regeringen ger “klart” besked (?) om kravet på frigivning av den fängslade HDP-ledaren Selahattin Demirtaş – “Klart” som korvspad”

Read more

Kjell Östberg: Nu är det dags att börja bygga motståndet!

Kjell Östbergs debattartikel har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.

*****

Enligt SVT:s valundersökning VALU placerar sig 43 procent av väljarna till höger mot 37 till vänster. Det bekräftas av den socialdemokratiska … Läs mer “Kjell Östberg: Nu är det dags att börja bygga motståndet!”

Read more

Stoppa borgar-högerns regeringsplaner! Rösta mot det konservativa blocket!

Författaren till debattinlägget menar att den socialistiska och rödgröna vänstern måste anta en inriktning på strid för en mycket grundlig samhällsomdaning. Nu på valdagen handlar det om att den aggressiva borgar-högern hindras Läs mer “Stoppa borgar-högerns regeringsplaner! Rösta mot det konservativa blocket!”

Read more

Fakta om det av kapitaliststaterna demoniserade PKK

Den 5 augusti 1962 greps ANC-ledaren Nelson Mandela av den sydafrikanska apartheidregimen. Gripandet möjliggjordes genom uppgifter lämnade av CIA-mannen Donald C. Richard.

ANC stämplades under årtionden av USA:s och Storbritanniens säkerhetstjänster som Läs mer “Fakta om det av kapitaliststaterna demoniserade PKK”

Read more

Turkiet-expert: “Detta är slutet på Sveriges NATO-ansökan”

I dagens SvD (7 juni 2022) intervjuas Halil Karaveli, senior forskare på Institutet säkerhets- och utvecklingsfrågor.

Mot bakgrund av det tydliga beskedet från den socialdemokratiska ledningen att utfästelsen till riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh … Läs mer “Turkiet-expert: “Detta är slutet på Sveriges NATO-ansökan””

Read more

Svenska högern mobiliserar mot kurdiska anti-terrorister och demokrater i Turkiet

I en ledarartikel (eFOLKET 17 maj 2022) uppmärksammade vi igår att statsminister Magdalena Andersson betänkligt svävade på målet när hon av vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar fick frågan om hon i samband med … Läs mer “Svenska högern mobiliserar mot kurdiska anti-terrorister och demokrater i Turkiet”

Read more

Mer försonande tongångar gentemot V från socialdemokraternas nya partisekreterare

I ett tidigare inlägg här i eFOLKET uttryckte jag min ilska över Stefan Löfven och hans hånfulla avspisning av Vänsterpartiets krav om rejält höjda pensioner till “fattigpensionärerna” för att “släppa fram” Magdalena … Läs mer “Mer försonande tongångar gentemot V från socialdemokraternas nya partisekreterare”

Read more

Det här vill jag läsa om i Stefan Löfvens memoarer

Stefan Löfven har avgått som partiledare för Socialdemokraterna. Snart kommer han förmodligen också att avgå som statsminister.

Samtidigt som detta händer på Socialdemokraternas kongress, rullar det upp i mitt Facebookflöde ett upprop … Läs mer “Det här vill jag läsa om i Stefan Löfvens memoarer”

Read more

En kämpe för demokrati, fred, miljö och social rättvisa: Anna Lindhagen, 1870 – 1941

Kjell Andersson:

Anna Lindhagen växte upp i ett borgerligt hem i Stockholm. Hennes bror Carl Lindhagen var vid den tiden borgmästare i huvudstaden. Hon utbildade sig först till sjuksköterska inom Röda … Läs mer “En kämpe för demokrati, fred, miljö och social rättvisa: Anna Lindhagen, 1870 – 1941”

Read more

Vem blir partiledare efter Stefan Löfven? – Spelet är i full gång

Vem blir partiledare efter Stefan Löfven, och därmed också statsminister?

Spelet är i full gång.

Jag hörde på nyheterna, P1, att börsen inte reagerat det minsta efter att Stefan Löfven annonserat sin … Läs mer “Vem blir partiledare efter Stefan Löfven? – Spelet är i full gång”

Read more

Löfven lämnar – Kommer partiets vänster att möjliggöra come back för Margot Wallström?

Idag (22/8) meddelade Stefan Löfven att han i samband med partiets kongress i november ska avgå som ordförande för Socialdemokraterna, och att han, då en ny partiledare utsetts, också ska lämna statsministerposten.… Läs mer “Löfven lämnar – Kommer partiets vänster att möjliggöra come back för Margot Wallström?”

Read more

Högern låtsas ha glömt bort hur kommunisterna behandlades

Varje försök till jämförelse mellan socialdemokratins historiska förhållningssätt till kommunismen med hur den svenska högern idag omfamnar Sverigedemokraterna saknar alla proportioner. Sverigedemokraterna har aldrig byggt folkligt demokratiska strukturer i hyresgästföreningar och solidaritetsrörelser Läs mer “Högern låtsas ha glömt bort hur kommunisterna behandlades”

Read more

Insändare om en försöksballong, släppt från stadshuset i Eskilstuna

Eskilstunas kommunalråd Jari Puustinen (M) och Jimmy Jansson (S) har skrivit en gemensam debattartikel som nu publicerats i Dagens Nyheter. I artikeln pläderar de för en M+S-regering i Sverige. Inte så konstigt … Läs mer “Insändare om en försöksballong, släppt från stadshuset i Eskilstuna”

Read more

Statsvetare: S-toppars övergång till bankvärlden påverkar politiken

Sedan årtionden tillbaka har tunga S-politiker och höga tjänstemän gått över till välbetalda jobb inom den privata banksektorn eller till uppdrag inom internationella organ med ett marknadsliberalt perspektiv på utvecklingen i världen.… Läs mer “Statsvetare: S-toppars övergång till bankvärlden påverkar politiken”

Read more

Socialdemokraternas ledning öppnar för marknadshyror – möter kritik inom egna partiet

Vänsterpartiet och ledarsidor närstående Socialdemokraterna är mycket kritiska. Hyresgästföreningen driver en kampanj mot införande av marknadshyror.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska undersöka förutsättningarna för att införa fri hyressättning i nyproducerade … Läs mer “Socialdemokraternas ledning öppnar för marknadshyror – möter kritik inom egna partiet”

Read more

Socialdemokratisk riksdagsledamot riktar skarp kritik mot Stefan Löfven

Statsministerns uttalande nyligen om att antalet asylsökande ska bli rejält färre för att Sverige ska klara integrationen möter kritik internt. Riksdagsledamoten Magnus Manhammar säger till Dagens Nyheter 22 januari att Genèvekonventionen och … Läs mer “Socialdemokratisk riksdagsledamot riktar skarp kritik mot Stefan Löfven”

Read more