Politikens avdemokratisering och kommersialiseringen av politikerna

Jan Wiklund:

Den 21 januari ansåg Peter Widén att diverse toppolitikers vandringar från det ena partiet till det andra tyder på ideologisk förflackning, högervridning och likriktning inom det borgerliga lägret. Så kan … Läs mer “Politikens avdemokratisering och kommersialiseringen av politikerna”

Read more

Fler svenskar är oroliga över att Sverige går i en odemokratiskt riktning

Civil Rights Defenders Sverige har gjort en undersökning som visar att alltfler svenskar under de senaste 12 månaderna upplever att våra demokratiska grundprinciper är hotade. Det är alltså ett år efter TidöavtaletLäs mer “Fler svenskar är oroliga över att Sverige går i en odemokratiskt riktning”

Read more

Nobels fredspris tilldelas den iransk-kurdiska demokrati- och kvinnorättskämpen Narges Mohammadi

Amnesty Sverige skriver:

Idag mottog världen nyheten om att människorättsförsvarare Narges Mohammadi får Nobels fredspris “för hennes kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran och hennes kamp för att främja mänskliga rättigheter Läs mer “Nobels fredspris tilldelas den iransk-kurdiska demokrati- och kvinnorättskämpen Narges Mohammadi”

Read more

Vem är en flykting och en asylsökande – Varför flyr folk för sina liv från Turkiet för att söka asyl i EU-länder

Jag hajade till när jag hörde på radion att tyska asylboenden är fullbelagda, och att många av de asylsökande kommer från Turkiet.

Vadå, flyr folk för sina liv från Turkiet? Turkiet är … Läs mer “Vem är en flykting och en asylsökande – Varför flyr folk för sina liv från Turkiet för att söka asyl i EU-länder”

Read more

Internationell solidaritetsaktion för Boris Kagarlitskij 16 september

En internationell aktionsdag för Boris Kagarlitski ha utlysts till lördagen 16 september av en solidaritetskommitte i Ryssland med stort stöd internationellt. I uppmaningen till aktioner skriver kommittén att Kagarlitskij är en av … Läs mer “Internationell solidaritetsaktion för Boris Kagarlitskij 16 september”

Read more

Människomassor till Lima för att protestera mot kupp-presidenten Boluarte

  • Telesur 230719 – Miles de peruanos se movilizarán en la llamada tercera toma de LimaÖversättning: Zoltan Tiroler – Artikeln har också varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

Tusentals människor mobiliserar … Läs mer “Människomassor till Lima för att protestera mot kupp-presidenten Boluarte”

Read more

Klasskampen i Brasilien – Lula beordrar federal kontroll av huvudstaden Brasilia

Cubadebate 230108
Lula ordena tomar el control de Brasilia y advierte a Bolsonaro…
Översättning: Christine Vaple
Artikeln har tidigare (10/1) varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida

*****  

Brasiliens president Luiz Inácio Lula … Läs mer “Klasskampen i Brasilien – Lula beordrar federal kontroll av huvudstaden Brasilia”

Read more

Erdoğan-papegojan Billström får stark kritik för sitt kryperi för Turkiet

Inte helt oväntat får utrikesminister Billström (M) och den högerkonservativa Kristersson-regeringen stark och berättigad kritik när man nu stämplar YPG och PYD som terrororganisationer.

Amineh Kakabaveh skriver i ett debattinlägg i Göteborgs-Posten:… Läs mer “Erdoğan-papegojan Billström får stark kritik för sitt kryperi för Turkiet”

Read more

Debatt om kulturpolitiken i Eskilstuna ingår i höstens Upplyst

Höstens upplaga av programserien Upplyst belyser valet och demokratin – lokalt, globalt och historiskt. En av programpunkterna är en kulturpolitisk debatt på Stadsbiblioteket i Eskilstuna.

Upplyst är ett återkommande samarbete mellan Mälardalens … Läs mer “Debatt om kulturpolitiken i Eskilstuna ingår i höstens Upplyst”

Read more

Partiernas hemliga donatorer – nu har Moderaterna hamnat mitt i “orkanens öga”

Undan för undan kryper sanningen allt närmare. Från början försökte de fem avslöjade partierna S, M, SD, KD och L få det till att det “bara” var någon omdömeslös politiker eller tjänsteman … Läs mer “Partiernas hemliga donatorer – nu har Moderaterna hamnat mitt i “orkanens öga””

Read more

Partierna som var beredda att runda lagen för att ta emot dolda donationer – Fortsättning följer

Ja det var verkligen en bomb som slog ner mitt i valrörelsen när Kalla fakta avslöjade att fem riksdagspartier var beredda att bryta mot lagen och ta emot hemliga bidrag. Media drog … Läs mer “Partierna som var beredda att runda lagen för att ta emot dolda donationer – Fortsättning följer”

Read more

Om opinionsundersökningar – även i demokratier kan man manipulera med valresultaten

I senaste väljarbarometern från SVT/Novus får Miljöpartier en klar uppgång till 5,2 procent, även om resultatet ligger inom “felmarginalen”. Alltså på “stadig mark” över spärren på 4 procent.

Främst har man fått … Läs mer “Om opinionsundersökningar – även i demokratier kan man manipulera med valresultaten”

Read more