Morgan Johansson, utrikspolitisk talesperson (S). Foto från regeringen.se.

Morgan Johansson går balansgång – men (S)-ledningen värnar “NATO-processen”

“Turkiet bryter mot folkrätten och äventyrar kampen mot IS”.

Det är Morgan Johansson, socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson, som på sin Facebooksida går till hårt angrepp mot Turkiet:

Den senaste tiden utveckling i gränstrakterna mellan Turkiet, Syrien och Irak är djupt oroande. Turkiets bombningar av kurdiska mål i förra veckan innebar inte bara ett stort antal dödsoffer och omfattande materiell förstörelse, utan har också fått allvarliga politiska följdeffekter (…) På grund av Turkiets flyganfall har kurderna tvingats avbryta kampen mot de delar av terrorsekten IS som fortfarande finns kvar (…) Turkiets flyganfall bryter mot folkrätten.

Morgan Johansson kräver nu att Sverige, och EU, ska ta klar ställning och kräva att Turkiet avbryter den här krigföringen och att Sverige avbryter all vapenförsäljning till Turkiet, på samma sätt som en enig riksdag beslutade förra gången 2019 när Turkiet anföll kurdiska områden i norra Syrien.

Jag är positivt förvånad över det här klara uttalandet från Morgan Johansson. Som talesperson för utrikespolitiska frågor vill jag tro att han talar för hela den socialdemokratiska riksdagsgruppen och kanske även för det socialdemokratiska partiet.

Men eftersom det var under den socialdemokratiska regeringen man inledde Nato-förhandlingarna mer Erdoğans Turkiet och undertecknade avtalet om samarbete med Turkiet i synen på vilka som är terrorister, så kan jag inte låta bli att vara en aning skeptisk.

Hade tongångarna varit lika klara och tydliga om det nu varit en S-ledd regering som nu skulle förhandla med Turkiet om att bli välsignad som Nato-medlem?

Men det kanske är illasinnat att vara så misstänksam?

När nu en högt uppsatt socialdemokrat så klart och tydligt sagt ifrån, får man ändå se det från den positiva sidan och räkna med att man är konsekvent och löper linan ut i fördömandet av despoten Erdoğan och hans brott mot folkrätten. Definitivt också att man återupptar de “frysta” kontakterna med sitt kurdiska systerparti HDP och kräver att dess fängslade ledare Selahattin Demirtaş och andra fängslade HDP-medlemmar släpps fria.

Upprörande nog var det ju också Magdalena Anderssons regering – i vilken Morgan Johansson ingick – som beslutade om att återuppta vapenexporten till Turkiet. Detta i ett läge då Erdoğan inte gjorde någon hemlighet av att hans regering umgicks med framskridna planer på en ny invasion av Rojava, det kurdiska självstyret i norra Syrien!

När nu bomberna regnar över Rojava borde (S) ledningen åtminstone visa ånger och klart och tydligt kräva att all vapenexport till Turkiet omedelbart stoppas. Och att Turkiets politiska fångar släpps fria. Liksom att det fördjupade samarbetet mellan svenska SÄPO och den terroristiska turkiska säkerhetstjänsten – som det talats om i samtalen men Erdoğan-regimen – aldrig kan komma på fråga.

För sakens skull vore det förvisso en framgång om oppositionen S, V, MP kunde visa ett enigt och konsekvent ställningstagande i frågan om fördömande av Turkiets aggression och förtryck – som motvikt till den nya högerkonservativa regeringen M, KD, L och dess stödhjul SD. Men för att få med (S)-ledningen krävs det nog då en orkan inom de socialdemokratiska medlemsleden. Låt oss hoppas på det.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like