7 december, en världsomspännande marsch och aktion: Mot ockupation och statsterrorism och för internationell solidaritet med det kurdiska folket!

Sedan den 9 oktober har Turkiet utökat omfattningen av sin ockupation och aggression inte bara mot folken i Nord- och Nordöstra Syrien/ Rojava, utan också mot andra delar av Kurdistan, som till exempel mot Shangal, Makhmour och områden under KRG.

Som det är känt, delade Kurdistan efter Lausanne-avtalet (1923) upp i fyra delar. Således blev Kurdistan en del av fyra … Läs mer

Läs mer

Appellmöte för Rojava på Fristadstorget

Torsdagen den 24 oktober genomfördes ett nytt appellmöte på Fristadstorget i Eskilstuna med anledning av den turkiska statens angrepp på Rojava. (Rojava är namnet på det av kurdiska och andra etniska grupper kontrollerade området i norra Syrien).

Allan Farraj talade liksom ett par representanter för svenska organisationer (Vänsterpartiet och S.P.).

Allan Farrraj tryckte på det försök till verklig social förändring … Läs mer

Läs mer

10 000 demonstrerade för Rojava i Stockholm

Turkiska armén måste ut ur Rojava!

Över 10 000 demonstrerade igår (lördag 12/10) i solidaritet med Rojava. Demonstranterna framförde kravet att Turkiets styrkor måste omedelbart lämna Rojava. Samtidigt nås världen av rapporter om att i angreppsstyrkorna ingår jihadistiska enheter under den så kallade “Fria syriska arméns” flagg. Och bevis på dessas mordiska framfart har redan publicerats.

Även IS kan räknas … Läs mer

Läs mer

Manifestation i Eskilstuna mot Turkiets angrepp på Rojava

På många ställen i världen organiseras nu manifestationer och demonstrationer mot den turkiska arméns invasion i Rojava. Så också i Eskilstuna fredagen den 11 oktober. Runt 150 samlades på Fristadstorget för att uttrycka sin avsky mot Erdogan-regimens angrepp och sin solidaritet med Rojava.

Kurderna har ju lyckats formera ett autonomt område i norra Syrien som nu går under beteckningen Rojava. … Läs mer

Läs mer

Turkiet angriper Rojava – omfattande militär operation

9/10 2019 SDF-milisen meddelar att Turkiet nu inlett ett omfattande angrepp mot Rojava i norra Syrien. Angreppet är väntat. Liksom att USA skulle ge Erdogan och NATO.medlemmen Turkiet grönt ljus för invasion.

Styret i Rojava är det enda i regionen med en demokratisk, sekulär, socialistisk, folklig och feministisk inriktning. Kurdiska YPG är den dominerande organisationen, men även det kurdiska styret … Läs mer

Läs mer

De vänsterinriktade kurderna i norra Syrien har besegrat IS. Nu angrips de av alla!

Martin Fahlgrens introduktion till David Finkels artikel Betraying the Kurds:
Slutstriden om IS sista större fäste i staden Baghouz i östra Syrien går mot sitt slut. Att det totala sammanbrottet närmar sig, visas av att vi i media översvämmas med rapporter om tillfångatagna IS-krigare och om många flyktingar – både IS-folk och deras offer (bl a sexslavar) och barn – … Läs mer

Läs mer

Turkiets militär har tillsammans med styrkor från (FSA) intagit staden Afrin

Turkiets militär har tillsammans med styrkor från “Fria Syriska Armén” (FSA) intagit staden Afrin i norra Syrien. En stad som styrts av det Kurdiska partiet PYD. Vi har tidigare i eFOLKET beskrivit hur kurderna i samarbete med grupper från andra befolkningsgrupper försöker bygga upp ett demokratiskt socialistiskt, ekologiskt och feministiskt samhälle i denna del av Syrien som de själva kallar … Läs mer

Läs mer

Manifestation i protest mot Turkiet och dess ledare Erdogan som nu genomför militära angrepp i Afrin

I måndags kväll genomförde kurdiska föreningen i Eskilstuna en manifestation på Fristadstorget, där man protesterade mot Turkiet och dess ledare Erdogan som nu genomför militära angrepp i Afrin, som är ett kurddominerat område i norra Irak. Måltavla för de turkiska terrorbombningarna är civila som dödas i mycket stor omfattning.

Den turkiska offensiven går ut på att driva bort den kurdiska … Läs mer

Läs mer

Turkisk militär omringar den av kurder dominerande staden Afrin

Den turkiska militären säger sej nu ha omringat den av kurder dominerade staden Afrin in de syriska provinsen med samma namn. Norra delen av Syrien har ju av kurderna utropats som Rojava. Läs vår artikel: “Rojavas kämpande kvinnor”.

På den försvarande sidan hittar man det kurdiska partiet PYD och dess militära gren YPG. Liksom kvinnobataljonerna i YPJ och den militära … Läs mer

Läs mer