Gemensamt initiativ från S, V och MP för att rädda studieförbunden

SD-regeringen har nu kommit med ett budgetförslag som innebär ett dråpslag mot folkbildningen. Studieförbunden ska få de statliga bidragen sänkta i tre steg, från nuvarande 1,8 miljarder till 700 miljoner.

Folkhögskolorna får … Läs mer “Gemensamt initiativ från S, V och MP för att rädda studieförbunden”

Read more

“Alla uppgifter om att motståndet ska upphöra är falska!”

Ge inte upp Nato-motståndet!

  • Turkiet har ännu inte ratificerat svenskt Nato-inträde
  • Erdoğan kräver att kurdernas demokratiska rättigheter inskränks mer
  • Vänsterpartiet får inte ge upp Nato-motståndet

Artikeln har tidigare (20/7) varit publicerad som Läs mer ““Alla uppgifter om att motståndet ska upphöra är falska!””

Read more

Vänsterpartiet svarar (S) om social nedrustning i Eskilstuna

I Eskilstuna ser vi gatuvåld, narkotika, mäns våld mot kvinnor och stor psykisk ohälsa bland unga vuxna. Det finns all anledning att inte lägga ned socialt förebyggande verksamheter. Det är anmärkningsvärt att … Läs mer “Vänsterpartiet svarar (S) om social nedrustning i Eskilstuna”

Read more

Vänsterpartiet reserverade sig mot Socialnämndens beslut om social nedrustning i Eskilstuna

Vid Eskilstunas socialnämnds sammanträde igår (tisdag) beslöts bland annat i ett ärende som handlade om:

  1. Nedläggning av boendet Kvinnobo, målgrupp vuxna kvinnor (12 platser 6,0 tjänster).
  2. Nedläggning av stödboendet Klostergatan, målgrupp unga
Läs mer “Vänsterpartiet reserverade sig mot Socialnämndens beslut om social nedrustning i Eskilstuna”
Read more

Vi behöver en fredsvänster mot ALL imperialism!

Denna debattartikel har tidigare varit publicerad som ledare i tidningen Internationalen.

*****

Några korta ord på Twitter och mångas fördämningar brast:

Jag hoppas att alla involverade får en givande övning!”

Vreden mot … Läs mer “Vi behöver en fredsvänster mot ALL imperialism!”

Read more

Vänsterpartiet: “Vårt röda räddningspaket för vården skulle ge Sörmland 230 miljoner extra”

Det är illa ställt med svensk sjukvård. Sjukvården lider av en personalbrist som kan vara rent livsfarlig för patienterna. Trots vädjanden från SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) till regeringen om … Läs mer “Vänsterpartiet: “Vårt röda räddningspaket för vården skulle ge Sörmland 230 miljoner extra””

Read more

Eskilstunavänsterns Första Maj: Kampen mot militarism, rasism och social nedrustning i fokus

Hård kritik mot högerkrafternas militarism och nyliberala nedskärningar präglade Vänsterpartiets Första Maj i Eskilstuna.

Maria Forsberg (V) angrep med kraft Eskilstunas socialdemokrater och moderater för bland annat den stora neddragningen av personal … Läs mer “Eskilstunavänsterns Första Maj: Kampen mot militarism, rasism och social nedrustning i fokus”

Read more

Vänsterpartiet manar till solidaritet med de politiska fångarna i Turkiet

I Turkiet sitter idag tusentals politiskt oppositionella och journalister fängslade. Bland dem ledaren för partiet HDP, Selahattin Demirtaş, som varit fängslad sedan 2016.

HDP är ett parti på vänsterkanten, som i val … Läs mer “Vänsterpartiet manar till solidaritet med de politiska fångarna i Turkiet”

Read more

Vilken väg för arbetarrörelsen och vänstern?

Kjell Östberg, medlem i sammanslutningen Socialistisk Politik, professor i historia, författare och skribent i tidningen Internationalen efterlyser en radikal förnyelse av arbetarrörelsen. Vid Socialistisk Forum förra helgen ställdes vid några av seminarierna Läs mer “Vilken väg för arbetarrörelsen och vänstern?”

Read more

Stoppa borgar-högerns regeringsplaner! Rösta mot det konservativa blocket!

Författaren till debattinlägget menar att den socialistiska och rödgröna vänstern måste anta en inriktning på strid för en mycket grundlig samhällsomdaning. Nu på valdagen handlar det om att den aggressiva borgar-högern hindras Läs mer “Stoppa borgar-högerns regeringsplaner! Rösta mot det konservativa blocket!”

Read more

Är du ursosse? Rösta på (v)! – manar Hans Norebrink

Är du ryggmärgssosse? Gråsosse? Tacksam för folkhemmet, välfärden, jämlikheten, a-kassan, föräldrabidrag, socialbidrag, allmän värnplikt, den offentliga sektorn, moderna bostäder, du-reformen, den starka staten som reglerar marknaden (“keynesianism” kallat). Gillar du kopplingen till … Läs mer “Är du ursosse? Rösta på (v)! – manar Hans Norebrink”

Read more

Firat Nemrud (V): “Vill helst slippa se övervakningskameror i Årby i Eskilstuna”

Valstugorna på Fristadstorget stod inte riktigt pall för helgens regnoväder som drog in över Eskilstuna. Under söndagen var Centerpartiets valstuga i “blåsvädret” – taket till valstugan var på väg att bege sig … Läs mer “Firat Nemrud (V): “Vill helst slippa se övervakningskameror i Årby i Eskilstuna””

Read more

Våga vara socialister, Vänsterpartiet!

Ledarredaktionen för tidningen Internationalen är bekymrad över Vänsterpartiets kursändring under valrörelsen. Tidningen Internationalen är organ för vänsternätverket Socialistisk Politik, och många inom det nätverket är också medlemmar i Vänsterpartiet. Artikeln nedan har Läs mer “Våga vara socialister, Vänsterpartiet!”

Read more

Var finns partiet som står upp mot rustningshetsen?

Artikelförfattare:  
Kjell Östberg

De årliga ökningarna till försvaret skulle räcka till att betala sisådär hundratusen undersköterskor, barnmorskor, förskollärare, tågförare, klimatforskare, eller vad nu samhället behöver.

Hur är det möjligt att Vänsterpartiet nu … Läs mer “Var finns partiet som står upp mot rustningshetsen?”

Read more

Anser Nooshi Dadgostar att Vänsterpartiet inte är ett socialistiskt parti?

I TV4:s Nyhetsmorgon fredag 4 februari fick Nosshi Dadgostar en fråga på det ännu gällande partiprogrammets formulering om att införandet av socialismen kräver kapitalismens avskaffande, något som är en självklarhet för en … Läs mer “Anser Nooshi Dadgostar att Vänsterpartiet inte är ett socialistiskt parti?”

Read more

Mer försonande tongångar gentemot V från socialdemokraternas nya partisekreterare

I ett tidigare inlägg här i eFOLKET uttryckte jag min ilska över Stefan Löfven och hans hånfulla avspisning av Vänsterpartiets krav om rejält höjda pensioner till “fattigpensionärerna” för att “släppa fram” Magdalena … Läs mer “Mer försonande tongångar gentemot V från socialdemokraternas nya partisekreterare”

Read more

Lars Henriksson: “Fackföreningsrörelsen måste byggas demokratiskt och underifrån!”

En stark fackförening skall bara vara lojal neråt, mot medlemmarna, och behöver idag stå oberoende från politiska partier. Det innebär inte att de bör eller kan vara opolitiska och heller inte att Läs mer “Lars Henriksson: “Fackföreningsrörelsen måste byggas demokratiskt och underifrån!””

Read more

Högern låtsas ha glömt bort hur kommunisterna behandlades

Varje försök till jämförelse mellan socialdemokratins historiska förhållningssätt till kommunismen med hur den svenska högern idag omfamnar Sverigedemokraterna saknar alla proportioner. Sverigedemokraterna har aldrig byggt folkligt demokratiska strukturer i hyresgästföreningar och solidaritetsrörelser Läs mer “Högern låtsas ha glömt bort hur kommunisterna behandlades”

Read more