50 år har gått – 1974 delades Cypern genom Turkiets ockupation av landets norra del

20 juli 1974 inledde Turkiet sin ockupation av norra Cypern. En ockupation som slutade med att Turkiet utropade marionettstaten Turkiska Republiken Norra Cypern. En republik som Turkiet som enda land i … Läs mer “50 år har gått – 1974 delades Cypern genom Turkiets ockupation av landets norra del”

Read more

NATO-staten Turkiet bombar vänsterkurdiska fästen i Irak och norra Syrien

NATO-anslutna Turkiets flygvapen har i dagarna bombat 71 mål i Irak och norra Syrien. Det är kurderna som är Turkiets president Tayyip Erdoğans måltavlor. Enligt Erdoğans är det en hämnd för att … Läs mer “NATO-staten Turkiet bombar vänsterkurdiska fästen i Irak och norra Syrien”

Read more

PYD:s Salih Muslim deltar på fredsmässan på Solidaritetshuset 18-19 november

Tord Björk:

Salih Muslim deltar via länk på Fredsmässan som hålls på Solidaritetshuset i Stockholm 18-19 november.

Om Fredsmässan: Läs artikeln i eFOLKET  som publicerades 7 november. En av nyheterna som tillkommit … Läs mer “PYD:s Salih Muslim deltar på fredsmässan på Solidaritetshuset 18-19 november”

Read more

Att gå i allians med Erdoğan och USA – “Med sådana vänner behöver man inga fiender”

För alla klarsynta fredsvänner i Sverige är det en självklarhet att ställa sig avvisande till ett svensk medlemskap i den av USA dominerade militäralliansen NATO. USA, med eller utan NATO, har genom … Läs mer “Att gå i allians med Erdoğan och USA – “Med sådana vänner behöver man inga fiender””

Read more

Från sitt huvudkontor i Istanbul planerar Hamas terrorattacker mot Israel – Erdoğan är kompis med Hamas ledare – Ringer det inga varningsklockor utrikesminister Billström?

Terrorsekten Hamas har genomfört en avskyvärd attack mot Israel. En attack där man slaktat hundratals, ja kanske tusentals, oskyldiga människor – barn, kvinnor och gamla.

Hur man än vrider och vänder på … Läs mer “Från sitt huvudkontor i Istanbul planerar Hamas terrorattacker mot Israel – Erdoğan är kompis med Hamas ledare – Ringer det inga varningsklockor utrikesminister Billström?”

Read more

Sveriges bistånd till organisationer som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter i Turkiet

Sedan 1998 har Sverige genom Sida gett bistånd till Turkiet på sammanlagt cirka 1,4 miljarder kronor.

Men det är inte bistånd till den turkiska staten. Biståndet har gått till 12 olika organisationer … Läs mer “Sveriges bistånd till organisationer som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter i Turkiet”

Read more

Demonstration mot svensk NATO-anslutning och för stöd till demokratiska krafter i Turkiet

Det blev en ordentlig uppslutning när nätverket “Allians Mot NATO” den 4:e Juni kallade till demonstration mot svensk NATO-anslutning och för stöd till demokratiska krafter i Turkiet.

Upp emot 500 personer hade … Läs mer “Demonstration mot svensk NATO-anslutning och för stöd till demokratiska krafter i Turkiet”

Read more

Vänsterpartiet manar till solidaritet med de politiska fångarna i Turkiet

I Turkiet sitter idag tusentals politiskt oppositionella och journalister fängslade. Bland dem ledaren för partiet HDP, Selahattin Demirtaş, som varit fängslad sedan 2016.

HDP är ett parti på vänsterkanten, som i val … Läs mer “Vänsterpartiet manar till solidaritet med de politiska fångarna i Turkiet”

Read more

Den kurdiska motståndsrörelsen inställer militär aktivitet

I denna insändare berättar föreningen Kurdiska Demokratiska Samhällscentret-Sverige att de väpnade styrkorna för den kurdiska rörelsen inställer militär aktivitet. Rörelsen kommer att använda militära medel endast om den trots sitt initiativ till Läs mer “Den kurdiska motståndsrörelsen inställer militär aktivitet”

Read more

Kubas medicinska Henry Reeve-brigad till Turkiet

  • Prensa Latina 230210
  • Översättning. Christine Vaple
  • Artikeln tidigare publicerad på Svensk-kubanska Föreningens hemsida

*****

Kubas hälsovårdsmyndigheter tog avsked av en Henry Reeve-brigad inför avresan till det jordbävningsdrabbade Turkiet.

Vid ceremonin utdelades flaggor … Läs mer “Kubas medicinska Henry Reeve-brigad till Turkiet”

Read more

Jordskalven i Turkiet och Syrien kräver omedelbara och massiva internationella hjälpinsatser

Enligt de senaste uppgifterna uppgår nu antalet dödade på grund av det stora jordskalvet som drabbat södra Turkiet och norra Syrien till över 11.000 – en siffra som fortsätter att stiga. Tusentals … Läs mer “Jordskalven i Turkiet och Syrien kräver omedelbara och massiva internationella hjälpinsatser”

Read more

Erdoğan är beredd att bomba Aten “om Grekland placerar vapen på Grekiska öar i Egeiska havet”

Det har under lång tid pågått ett lågintensivt krig mellan de båda Nato-länderna Turkiet och Grekland.

Dels på grund av Cypern som sedan 1974 är delat i en grekcypriotisk- och en turkcypriotisk … Läs mer “Erdoğan är beredd att bomba Aten “om Grekland placerar vapen på Grekiska öar i Egeiska havet””

Read more

I NATO-processens spår: militarisering och moralisk förruttnelse

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) har på ett NATO-möte träffat och samtalat med sin turkiske motsvarighet Mevlüt Çavuşoğlu. Billström påstår att det var “ett bra möte där vi noterat framsteg”.

NATO:s generalsekreterare, … Läs mer “I NATO-processens spår: militarisering och moralisk förruttnelse”

Read more

Morgan Johansson går balansgång – men (S)-ledningen värnar “NATO-processen”

“Turkiet bryter mot folkrätten och äventyrar kampen mot IS”.

Det är Morgan Johansson, socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson, som på sin Facebooksida går till hårt angrepp mot Turkiet:

Den senaste tiden utveckling i Läs mer “Morgan Johansson går balansgång – men (S)-ledningen värnar “NATO-processen””

Read more