Personuppgiftspolicy

Här hittar du information om vår personuppgiftspolicy.

  • Personuppgiftspolicy för dig som använder eller besöker vår webbplats efolket.eu
    • OM VÅR WEBBPLATS EFOLKET.EU
    • KONTAKT
    • VILKA PERSONUPPGIFTER VI SAMLAR IN OCH VARFÖR VI SAMLAR IN DEM
      • Kommentarer
      • Kontaktformulär
      • Cookie-filer
      • Inbäddat innehåll från andra webbplatser
    • VILKA VI DELAR DINA DATA MED
    • HUR LÄNGE VI BEHÅLLER ERA UPPGIFTER
    • VILKA RÄTTIGHETER DU HAR ÖVER DINA DATA
    • VÅR KONTAKTINFORMATION
    • HUR VI SKYDDAR DIN INFORMATION
    • VILKA PROCEDURER VI HAR FÖR DATALÄCKOR
    • FRÅN VILKA UTOMSTÅENDE PARTER VI TAR EMOT DATA
    • BRANSCHKRAV OM DELGIVNING AV INFORMATION
  • Detta innebär Dataskyddsförordningen för dig som är registrerad som medlem i “Föreningen eFOLKETs Vänner”
    • TILLÄMPNING OCH REVIDERING
    • ORGANISATION OCH ANSVAR
    • DATASKYDDSFÖRORDNINGEN – GDPR (General Data Protection Regulation)
    • HUR BEHANDLAS DEN INFORMATION SOM “Föreningen eFOLKETs Vänner” SAMLAR IN?
      • Hur länge sparas uppgifterna?
    • TILLGÅNG TILL PERSONUPPGIFTER
      • Rätten till tillgång
      • Rätten till rättelse
      • Rätten till begränsning
      • Rätten att göra invändningar
      • Rätten att inge klagomål till en tillsynsmyndighet
      • Kontakt personuppgiftsansvarig

Personuppgiftspolicy för dig som använder eller besöker vår webbplats “efolket.eu

OM VÅR WEBBPLATS EFOLKET.EU

eFOLKETs webbadress finns på https://efolket.eu

efolket.eu nås även av webbadresserna efolket.se, efolket.com och efolket.nu – dessa domäner ägs av “Föreningen eFOLKETs Vänner”.

KONTAKT

Adress: Norra Hamn 3, 633 46 Eskilstuna
Organisationsnummer: 802498 – 1287
Bankgiro: 5059-8267
Swish: 123-4673182
Email: kontakt@efolket.se

VILKA PERSONUPPGIFTER VI SAMLAR IN OCH VARFÖR VI SAMLAR IN DEM

Personuppgifter skapas inte enbart genom att användare interagerar med vår webbplats. Personuppgifter genereras även av tekniska processer, såsom kontaktformulär, kommentarer, cookie-filer, analysverktyg och eventuellt inbäddat innehåll från tredje part.

KOMMENTARER

När besökare lämnar kommentarer på webbplatsen samlar vi in de uppgifter som visas i kommentarsformuläret samt besökarens ip-adress och user agent-sträng som hjälp för detektering av skräpmeddelanden och sparar dessa i 24 månader

En anonymiserad sträng som skapats utifrån din e-postadress (även kallat hash-värde) kan komma att sändas till tjänsten Gravatar för att avgöra om du finns registrerad där. Integritetspolicyn för tjänsten Gravatar finns på https://automattic.com/privacy/. När din kommentar har godkänts kommer din profilbild att visas publikt tillsammans med din kommentar.

Vissa artiklar går att kommentera. Det är artikelförfattaren själv som avgör om kommentering tillåts eller inte. Kommentarer publiceras först efter granskning.

Genom att använda våra kommentarsfunktioner förbinder du dig:

  • Att endast kommentera det som är relevant avseende artikelns innehåll
  • Att använda ett sakligt och vårdat språk
  • Att inte skriva kommentarer som innehåller personangrepp eller kan vara till skada för enskild person
  • Att inte kommentera samma kommentar upprepade gånger eller på liknande sätt störa eller sabotera diskussionen

eFOLKET håller kontinuerlig uppsikt över publicerade kommentarer och tar bort kommentarer som bedöms bryta mot ovanstående punkter.

Kommentarer kan komma att raderas (gallras) sedan en viss tid förflutit efter publicering.

KONTAKTFORMULÄR

När besökare fyller i eventuella kontaktformulär på webbplatsen samlar vi in de uppgifter som visas i kontaktformulären och sparar dessa i 24 månader.

Registrerade användare / skribenter och redaktörer

Om du har ett konto och loggar in på denna webbplats skapas en tillfällig cookie-fil för att kontrollera om din webbläsare accepterar cookie-filer. Denna cookie-fil innehåller ingen personligt identifierbar information och försvinner när du stänger din webbläsare.

När du loggar in kommer vi dessutom att skapa flera cookie-filer för att spara information om din inloggning och dina val för utformning av skärmlayouten. Cookie-filer för inloggning gäller i två dagar och cookie-filer för layoutval gäller i ett år. Om du kryssar i “Kom ihåg mig” kommer din cookie att finnas kvar i två veckor. Om du loggar ut från ditt konto kommer cookie-filerna för inloggning att tas bort.

Om du redigerar eller publicerar en artikel kommer en extra cookie-fil att sparas i din webbläsare. Denna cookie-fil innehåller inga personuppgifter utan anger endast inläggs-ID för den artikel du just redigerade. Den gäller under 1 dygn.

COOKIE-FILER

Om du lämnar en kommentar på vår webbplats kan du välja att spara ditt namn, din e-postadress och webbplatsadress i cookie-filer. Detta är för din bekvämlighet för att du inte ska behöva fylla i dessa uppgifter igen nästa gång du skriver en kommentar. Dessa cookie-filer gäller i ett år.

Om du har ett konto och loggar in på denna webbplats kommer vi att skapa en tillfällig cookie-fil för att kontrollera om din webbläsare accepterar cookie-filer. Denna cookie-fil innehåller ingen personligt identifierbar information och försvinner när du stänger din webbläsare.

När du loggar in kommer vi dessutom att skapa flera cookie-filer för att spara information om din inloggning och dina val för utformning av skärmlayouten. Cookie-filer för inloggning gäller i två dagar och cookie-filer för layoutval gäller i ett år. Om du kryssar i ”Kom ihåg mig” kommer din cookie att finnas kvar i två veckor. Om du loggar ut från ditt konto kommer cookie-filerna för inloggning att tas bort.

Om du redigerar eller publicerar en artikel kommer en extra cookie-fil att sparas i din webbläsare. Denna cookie-fil innehåller inga personuppgifter utan anger endast inläggs-ID för den artikel du just redigerade. Den gäller under 1 dygn.

Vad är cookies?

En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge dig som besökare tillgång till olika funktioner. Informationen i kakan kan också användas för att följa ditt surfande på olika webbplatser som använder samma kaka.

Det finns två typer av kakor. Den ena typen sparar en fil under en längre tid på din dator, kakan har då ett utgångsdatum. Den används till exempel vid funktioner som talar om vad som är nytt sedan du som användare senast besökte den aktuella webbplatsen förra gången. När utgångsdatumet passerats raderas kakan automatiskt när du återkommer till den webbplats som skapade den.

Den andra typen av kakor kallas sessionskakor och saknar utgångsdatum. Under tiden du är inne och surfar på en sida, lagras den här kakan temporärt i din dators minne exempelvis för att hålla reda på vilket språk du har valt. Sessionskakor lagras inte under en längre tid på din dator, utan försvinner alltid när du stänger din webbläsare.

Vad används kakor till?

Här följer ett antal exempel på vad kakor kan användas till på olika webbplatser:

  • Kakor används ofta för inloggning på webbplatser. När du som användare loggar in på en webbplats placeras en kaka på din dator. Varje gång du går in på en ny sida skickar din dator kakan till den webbplats du besöker. Med hjälp av kakan kan webbplatsen konstatera att du är inloggad och du slipper använda användarnamn och lösen för varje ny sida.
  • På webbplatser som säljer varor används kakor för att göra det smidigt att handla. Med hjälp av kakor kan webbplatsen hålla reda på vilka varor du har “lagt i din varukorg”.
  • Med hjälp av kakor kan webbplatser registrera vilka användare som besökt vilka sidor. Den informationen kan sedan användas för att välja rätt annons eller på annat sätt skräddarsy de sidor användare får se genom annonsering och skräddarsytt innehåll. Många kakor som används för annonsering och skräddarsytt innehåll är så kallade tredjepartskakor.
  • Kakor kan användas när du som användare själv vill skräddarsy webbplatser efter dina användarpreferenser. Det kan gälla önskemål om formgivning på en webbplats som du ofta besöker, om anpassad kontrast eller teckenstorlek av ergonomiska skäl, eller om anpassad sortering eller urval.
  • Kakor kan också användas för att hålla reda på vem som röstar i en omröstning för att undvika att en användare röstar flera gånger.

De flesta webbplatser följer upp trafiken genom webbstatistik för att kunna förbättra webbplatsen, motivera kostnader och för att lära sig mer om sina målgrupper.

Många kakor som används för webbstatistik är tredjepartskakor.

Vad är tredjepartskakor?

Kakor som exempelvis används för att samla information för annonsering och skräddarsytt innehåll samt för webbstatistik kan vara så kallade tredjepartskakor. Den här sortens kakor kommer från någon annan än den som är ansvarig för webbplatsen t.ex. en annonsfirma via en banner.

En annonsfirma kan placera ut annonser eller statistiktjänster som kartlägger surfvanor hos användarna på många olika webbplatser. Besökarens surfvanor kan därför potentiellt kartläggas på alla webbplatser som använder sig av samma annons eller statistiktjänst.

Eftersom tredjepartskakor gör det möjligt att skapa mer heltäckande kartläggningar av användarens surfvanor anses de känsligare ur ett integritetsperspektiv, därför finns det i de flesta webbläsare möjlighet att ställa in så att tredjepartskakor inte accepteras.

Ytterligare information om cookies finns på Post- och telestyrelsens webbplats.

Hitta och ta bort cookies:

Alla webbläsare är olika. Leta i hjälpfunktionen i din webbläsare för information om hur du ändrar cookie-inställningarna. Du kan själv radera alla cookies från din hårddisk. Detta gör du i din webbläsares inställningar.

INBÄDDAD INNEHÅLL FRÅN ANDRA WEBBPLATSER

Artiklar på denna webbplats kan innehålla inbäddat innehåll (exempelvis videoklipp, bilder, artiklar o.s.v.). Inbäddat innehåll från andra webbplatser beter sig precis på samma sätt som om besökaren har besökt den andra webbplatsen.

Dessa webbplatser kan samla in uppgifter om dig, använda cookie-filer, bädda in ytterligare spårning från tredje part och övervaka din interaktion med sagda inbäddade innehåll, inklusive spårning av din interaktion med detta inbäddade innehåll om du har ett konto och är inloggad på webbplatsen i fråga.

VILKA VI DELAR DINA DATA MED

Viss data delas med tredjepart som till exempel när du delar en artikel till Facebook och Twitter.

Vi delar även information till tredjepart för analys av besöksstatistik och användarstatistik för att kunna förbättra vår webbplats och dess innehåll.

Dessa tredjepartsleverantörer har egna integritetspolicys som finns att läsa via länkarna nedan.

Facebook – policy
Twitter – policy
Google – policy

HUR LÄNGE VI BEHÅLLER ERA UPPGIFTER

Vi behåller uppgifter från kontaktformulär och kommentarformulär 24 månader.

Om du skriver en kommentar kommer kommentaren och dess metadata att sparas i 24 månader. Anledningen till detta är att vi behöver kunna hitta och godkänna uppföljningskommentarer automatiskt och inte lägga dem i kö för granskning.

För användare som registrerar sig på vår webbplats (om sådana finns) sparar vi även de personuppgifter de anger i sin användarprofil. Alla användare kan se, redigera eller radera sina personuppgifter när som helst (med undantaget att de inte kan ändra sitt användarnamn). Även webbplatsens administratörer kan se och redigera denna information.

VILKA RÄTTIGHETER DU HAR ÖVER DINA DATA

Om du har ett konto eller har skrivit några kommentarer på denna webbplats kan du begära en exportfil med de personuppgifter vi har om dig, inklusive alla uppgifter du har gett oss. Du kan också begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig. Detta omfattar inte eventuella uppgifter som vi är tvungna att spara av administrativa, legala eller säkerhetsändamål.

VÅR KONTAKTINFORMATION

Kontakt personuppgiftsansvarig:

personuppgiftsansvarig@efolket.se

HUR VI SKYDDAR DIN INFORMATION

Vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att dina data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå jämförbar med och i samma nivå som det skydd som erbjuds inom EU/EES.

VILKA PROCEDURER VI HAR FÖR DATALÄCKOR

Eventuella incidenter rörande personuppgifter som vi behandlar ska utan dröjsmål rapporteras till personuppgiftsansvarig som senast inom 72 timmar ska bedöma om incidenten behöver anmälas till Datainspektionen samt i övrigt vidta nödvändiga åtgärder med anledning av incidenten.

FRÅN VILKA UTOMSTÅENDE PARTER VI TAR EMOT DATA

eFOLKET har i nuläget inga annonsörer och har för avsikt att inte heller ha det. Inte heller kommer vi att basera tidningens ekonomi på någon form av prenumerationer eller avgifter för er läsare.

Dom fall vi använder data från tredjepart är för närvarande så kallad rss-import av andras nyhetsflöden från externa bloggar.

Då vår webbplats är under succesiv utveckling, kan denna sektion komma att ändras.

BRANSCHKRAV OM DELGIVNING AV INFORMATION

Särskilt om vår användning av personuppgifter för journalistiska ändamål

eFOLKET behandlar även personuppgifter för journalistiska ändamål. Mot bakgrund av yttrandefriheten och informationsfriheten gäller inte stora delar av personuppgiftslagstiftningen för behandling av personuppgifter för journalistiska ändamål. eFOLKET har däremot skarpt fokus på informationssäkerhet och uppfyllande av de krav som gäller för vår verksamhet och uppfyller de krav som gäller för vår journalistiska verksamhet.

Är eFOLKET skyldig att ta bort något som skrivs om dig i vår nättidning?

Svaret är nej, då vi har utgivningsbevis.

Sedan 2003 kan en innehavare av en databas få grundlagsskydd för databasen genom att ansöka om utgivningsbevis, så kallat frivilligt grundlagsskydd. Utgivningsbevis utfärdas av Myndigheten för press, radio och tv och gäller i tio år. För att ett utgivningsbevis ska utfärdas krävs bland annat att en utgivare har utsetts och att överföringarna utgår från Sverige. Det ställs däremot inte upp några krav på att verksamheten ska ha ett visst innehåll eller syfte.

Dataskyddsförordningen kommer inte att påverka verksamheter med utgivningsbevis. Förordningen tillåter, precis som det tidigare dataskyddsdirektivet, att medlemsländerna gör undantag från reglerna om personuppgiftsbehandling om det är nödvändigt för att upprätthålla rätten till yttrandefrihet. Förhållandet till den svenska yttrandefrihetsgrundlagen är alltså oförändrat.

I yttrandefrihetsgrundlagen regleras både sådana utgivningsbevis som gäller automatiskt för massmedieföretag och sådana som gäller efter ansökan, så kallat frivilligt utgivningsbevis. Ett utgivningsbevis innebär att reglerna om personuppgiftsbehandling inte gäller i den mån det skulle inkräkta på den grundlagsskyddade rätten till yttrandefrihet. Detta kommer alltså att fortsätta gälla.


Detta innebär Dataskyddsförordningen för dig som är registrerad som medlem i “Föreningen eFOLKETs Vänner”

TILLÄMPNING OCH REVIDERING

Denna policy är tillämplig för all personrelaterad datahantering inom föreningen “eFOLKETs Vänners” verksamhet. Det är föreningens personuppgiftsansvarig (styrelse) som ansvarar för att behandlingen av personuppgifter följer denna policy. Policyn kan komma att uppdateras vid nya och förändrade verksamheter inom föreningen.

ORGANISATION OCH ANSVAR

Styrelsen (personuppgiftsansvarig) har det övergripande ansvaret för innehållet i denna policy samt att den implementeras och följs i verksamheten. Det är styrelsen som är personuppgiftsansvarig för föreningen.

DATASKYDDSFÖRORDNINGEN – GDPR (General Data Protection Regulation)

Dataskyddsförordningen är framtagen för att skydda dina personuppgifter och din integritet. Dataskyddsförordningen ställer i korthet krav på att det finns ett godtagbart ändamål och en rättslig grund för behandling av dina personuppgifter, att inte fler personuppgifter än nödvändigt samlas in, att de inte lagras längre än nödvändigt, att de skyddas från obehörig åtkomst, att informationens korrekthet säkerställs, att det finns rutiner för hantering av incidenter som rör personuppgifter, samt att det vidtas tekniska och organisatoriska säkerhetsåtgärder för att skydda personuppgifterna.

HUR BEHANDLAS DEN INFORMATION SOM “Föreningen eFOLKETs Vänner” SAMLAR IN?

Föreningen registrerar personuppgifter om föreningens personal som behövs för löneutbetalningar, skatter, försäkringar etc.
För medlemmar i föreningen kommer vi att använda de uppgifter som du angav när du ansökte om medlemskap i föreningen. Vi kan behöva lagra din adress, ditt telefonnummer och din e-post för att kunna kontakta dig kring föreningens verksamhet.

Hur länge sparas uppgifterna?

Vi raderar uppgifterna när du begär utträde ur föreningen. I annat fall behålls personuppgifter i 24 månader.

Föreningen vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att dina data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå jämförbar med och i samma nivå som det skydd som erbjuds inom EU/EES.

Eventuella incidenter rörande personuppgifter som vi behandlar ska utan dröjsmål rapporteras till personuppgiftsansvarig som senast inom 72 timmar ska bedöma om incidenten behöver anmälas till Datainspektionen samt i övrigt vidta nödvändiga åtgärder med anledning av incidenten.

TILLGÅNG TILL PERSONUPPGIFTER

För att begränsa att tillgången till personuppgifter och att dessa inte sprids lagras dessa uppgifter lokalt på eFOLKETs redaktion. Åtkomsten till dessa uppgifter är begränsad till styrelsen, och administratören.

Rätten till tillgång

Du som blir registrerad har rätt att skriftligen begära ut vilka uppgifter vi har registrerade om dig.

Rätten till rättelse

Du som registrerad har rätt att få felaktiga personuppgifter om dig själv rättade. Du kan även få personuppgifter kompletterade om de är ofullständiga.

Rätten till begränsning

Du har rätt att under vissa förutsättningar få dina personuppgifter raderade när de inte längre är nödvändiga för de ändamål för vilka de har samlats in. Detta gäller oinskränkt för personer som bara har kontaktat oss i något ärende. I regel raderas sådana uppgifter rutinmässigt automatiskt efter en viss tidsperiod.

I andra fall finns legala skyldigheter för föreningen som hindrar oss från att omedelbart radera delar av din data (för t.ex anställda). Dessa skyldigheter kommer från bokförings- och skattelagstiftning, bank- och penningtvättslagstiftning, men också från arbetsrättslig lagstiftning.

För att begära begränsning av behandling kontakta vår personuppgiftsansvarig. Du har rätt att återkalla ditt samtycke. Återkallande av samtycke för behandling av uppgifter gäller inte uppgifter som behövs för rapportering till myndigheter, underlag enligt bokföringslagen.

Rätten att göra invändningar

Du som registrerad har rätt att göra invändningar mot behandlingen av dina personuppgifter. För att invända mot behandling kontakta personuppgiftsansvarig, se kontaktuppgifter nedan.

Rätten att inge klagomål till en tillsynsmyndighet

Du som registrerad har rätt att klaga på den behandling av dina personuppgifter som görs om du anser att den strider mot Dataskyddsförordningen. Den tillsynsmyndighet i Sverige som hanterar dessa klagomål är Integritetsskyddsmyndigheten.

Kontakt personuppgiftsansvarig:

personuppgiftsansvarig@efolket.se