Centerpartiets självbild.

Mer försonande tongångar gentemot V från socialdemokraternas nya partisekreterare

I ett tidigare inlägg här i eFOLKET uttryckte jag min ilska över Stefan Löfven och hans hånfulla avspisning av Vänsterpartiets krav om rejält höjda pensioner till “fattigpensionärerna” för att “släppa fram” Magdalena Andersson som statsminister.

Många tycker nog det är en märklig situation när C fått gehör för sina krav (ökad makt till skogsägarna och uppluckring av strandskyddet) för att “släppa fram” Magdalena Andersson som statsminister, samtidig som man mer eller mindre ignorerar Vänsterpartiets krav. Att man tar för givet att V kan användas som dörrmatta.

Den 11 november, var det Socialdemokraternas nya partisekreterare Tobias Baudin som intervjuades i “Studio Ett”. Han fick frågan hur han ser på möjligheterna att få Vänsterpartiet med “på tåget”.

Han fick frågan just om kravet på höjda pensioner:

“Pensionerna är en bra fråga att komma överens om. Där är vi och Vänsterpartiet överens”, svarade Tobias Baudin.

Från Baudin låter det som att det är självklart att S och V ska “samtala”. Dock vill han inte använda “f-ordet”, samtidig som han påstår att samtala och förhandla är ungefär samma sak.

S måste också ta hänsyn till C. Om S samtalar/förhandlar med V hotar C att lämna samarbetet med S.

Läget är smått absurt. I pensionsgruppen, som Stefan Löfven hänvisade till, får ju inte V (och SD) vara med. Men i pensionsgruppen får S inte borgarna med sig på en rejäl pensionshöjning. Om man nu inte menar att 25 kronor för de som har en pension på 9 000 är en “rejäl höjning”.

Som ett “Moment 22”.

Hur som helst. Ska man lyssna på nya partisekreterare Baudin låter det som att V bör få gehör för något (exempelvis högre pensioner, och förbättrad sjukförsäkring).

En del (betong)sossar tror att V kan användas som “dörrmatta” hur mycket som helst därför att man är medveten om att V inte kommer att rösta fram Kristersson som statsminister.

Centerpartiet är ett osäkrare kort. Man har ju badat tillsammans i samma badtunna med M, L och KD hemma hos Maud Olofsson. Eller i alla fall grillat korv tillsammans.

Andra socialdemokrater ser V som en naturligare samarbetspartner än till exempel C, som ju är ett extremt mittenparti när det gäller synen på anställningstryggheten och tokprivatiseringarna av skola, vård och omsorg med mera. Nu står arbetsförmedlingen på tur att slaktas. Och centerns chefsideolog Martin Ådahl står beredd med slaktmasken.

Inom Centern, och framför allt Centerns ungdomsförbund, driver man en antifacklig hatkampanj. Något som borde få Tobias Baudin, tidigare ordförande för Kommunalarbetareförbundet, att se rött.

Det ska bli intressant att se vad som händer den närmaste veckan. Vem tar vem? Det är lite som som “Bonde söker fru”.

PS. Fackligt aktiva socialdemokrater borde känna en viss “olust” att tvingas (?) samarbeta med det fackföreningsfientliga centerpartiet.

Rolf Waltersson

You May Also Like