Margot Wallström, som tvingades bort från utrikesministerposten av NATO-orienterade regeringskollegor, med krigsministern Peter Hultqvist i spetsen. Den akuta anledningen var att Hultqvist med flera drev linjen att Sverige skulle följa USA:s order, och gå emot FN-resolutionen om kärnvapenförbud. – en resolution som stöds av majoriten av FN:s medlemsstater, och i vars framtagande Sverige spelat en central roll. Foto: regeringen.se

Löfven lämnar – Kommer partiets vänster att möjliggöra come back för Margot Wallström?

Idag (22/8) meddelade Stefan Löfven att han i samband med partiets kongress i november ska avgå som ordförande för Socialdemokraterna, och att han, då en ny partiledare utsetts, också ska lämna statsministerposten.

Löfven själv har i dag då han intervjuats sagt att tidpunkten är den lämpligaste, med tanke på den stundande valrörelsen.

Naturligtvis har medierna  spekulerat om vem som är den troligaste efterträdaren. Finansminister Magdalena Andersson verkar vara den som bland ledande socialdemokrater ligger bäst till.

Hon står mycket tydligt för samma linje som Stefan Löfven, det vill säga fortsatt samverkan med borgerliga partier och i praktiken en avsaknad  av några som helst visioner som utmanar borgerligheten.

Hur den organiserade vänsteroppositionen inom (S), som kallar sig Reformisterna, kommer att agera i den situation som nu uppstått, kommer det naturligtvis att bli intressant att följa. En möjlig kandidat för vänstern att framföra vore ju till exempel förra utrikesministern Margot Wallström.

Vi behöver stöd från dig!

Vi vill kunna fortsätta och bygga ut vår oberoende och granskande journalistik. Vi tar inte in annonser eller har presstöd. Vårt arbete sker på ideell grund, men vi har kostnader för lokalhyra och teknisk utrustning. Därför behöver vi stöd från våra läsare… Läs mer

Swisha valfritt belopp till: 123-4673182

—eFOLKET:s redaktion

You May Also Like