Skärmklipp av SVTs dokumentär “Utøya - Aldrig glömma, aldrig tiga” från 2021. (se. lästips)

22 juli – Årsdagen av Breiviks massmord på Utøya

22 juli 2011 sprängde högerextremisten Anders Behring Breivik sin hemmagjorda bomb i regeringskvarteret i Oslo som resulterade i 8 människors död, många skadade och en omfattande materiell förstörelse.

Därefter fortsatte han till den lilla ön Utøya där det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet (AUF) hade sommarläger på sin kursgård där 560 ungdomar deltog.

Under tre timmar gick Breivik runt och sköt prick med sitt automatvapen. Kallblodigt sköt han 69 ungdomar till döds. Många skadades.

Breivik, som nu ändrat sitt namn till Fjotolf Hansen, dömdes till “minst 21 års förvaring”. Det är Norges hårdaste straff och kan innebära fängelse på obestämd tid.

Det motiv Breivik angav var att han ville inleda ett krig mot marxister och muslimer i Norge. Bland de socialdemokratiska ungdomarna på lägret fanns deltagare med invandrarbakgrund. Breivik hoppade över steget att först offentligt i Oslo bränna Koranen och skrifter av Karl Marx. Han genomförde sin enmans-pogrom utan förvarning.

Efteråt hyllades han för sin gärning inom högerextremistiska kretsar på flera håll i världen.

För att understryka sin politiska hemvist gjorde Breivik otaliga gånger nazisthälsning, Hitlerhälsning, i rättssalen under rättegången.

Vi får inte glömma. Det är viktigt att hålla minnet av händelser som denna vid liv, både för att hedra offren och för ta lärdom inför framtiden.

Eller som Tage Danielsson uttryckte det; “Om man vägrar se bakåt och inte vågar se framåt så måste man se upp”.

Jag lägger upp tre lästips, samt delar från minnesceremonierna på Utøya och i Oslo 22 juli 2012.

På Utøya medverkade Mikael Wiehe med tal och sång. I Oslo var Laleh Pourkarim (mest känd under artistnamnet Laleh) och Bruce Springsteen de två inbjudna utländska gästerna som sjöng spelade inför en publik på 60 000.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like