Socialdemokraterna vill sänka skatten för vanligt folk – “De med lägsta inkomsterna får procentuellt mer”

Vid en pressträff 23 augusti presenterade Socialdemokraterna sitt förslag till “en rättvis skattesänkning för vanligt folk”. Det var partiledaren Magdalena Andersson och Mikael Damberg, som är partiets ekonomisk- politiske talesperson:

“Socialdemokraterna vill se en annan ekonomisk politik, en politik som stöttar vanligt folk. Därför föreslår Socialdemokraterna en rättvis skattesänkning för vanligt folk. Förslaget skulle innebära en en skattesänkning på 1 900 kronor per år för den som jobbar och 1 100 kronor per år för pensionärer.

Den riktar sig mot låg- och medelinkomsttagare, och den rättvisa skattesänkningen inkluderar såväl pensionärer som de som har sjuk- och aktivitetsersättning”, skriver Socialdemokraterna. (se lästips)

Magdalena Andersson säger också att det blir “stopp för skattesänkningar för de allra rikaste”.

Färdriktningen är bra. Men min spontana reaktion är att det är en ganska “blygsam” skattesänkning. Inte minst om man jämför med de alla skattesänkningar som högavlönade fått under de senare åren.

Räknar man PER MÅNAD blir det i snitt 160 kronor för “en vanlig löntagare” och ynka 90 kronor i månaden för en pensionär.

Dessutom är upplägget sådant att de med allra lägst inkomst får minst. En fattigpensionär kommer, vad jag förstår, att få betydligt mindre skattesänkning än detta “snitt på 90 kronor”.

Men det försvarar Mikael Damberg när han förklarar upplägget på en fråga från en av journalisterna:

“Procentuellt sett blir det mer till de med låga inkomster” (man hör det 17 minuter in i pressträffen). Naturligtvis ingen följdfråga från journalisten på den undanflykten “att det blir mest i procent till de med långa inkomster”.

Det är ju inte med “procenten” man betalat mat och hyra, det är med “kronorna”.

Att försöka dribbla bort att de med lägsta inkomsterna får minst i kronor räknat, med att “procentuellt blir det mer till de med låga inkomster”, är riktigt uselt.

Att inte någon journalist från den närvarande pressen ställer en relevant följdfråga borde betraktas som tjänstefel.

Jag har i ett otal inlägg här i eFOLKET vänt mig emot att man alltid bara pratar procentsatser hit och dit i samband med löneförhandlingar.

“Ska de va så svårt att fatta att det är falsk matematik som gör den fattige så fattig, och den rike så förbannat rik”, som Peps Persson sjöng.

Om man summerar de senaste årens sju jobbskatteavdrag (det 8:e på väg enligt regeringen), slopad värnskatten, höjd brytpunkt för statlig skatt, RUT- och ROT-avdrag med mera, så har detta resulterat i att inkomstklyftorna mellan låg- och höginkomsttagare, mellan fattiga och rika ökat stort, väldigt stort.

Lägg därtill slopad förmögenhetsskatt, slopad fastighetsskatt, med mera, så har klyftorna ökat enormt.

Sedan kan man fundera över varför inkomst kapital och spekulation (arbetsfria inkomster) beskattas lägre än inkomst av (löne)arbete.

Eller som vi skanderade förr:

“Bort med moms på maten – Beskatta kapitalet”

Rolf Waltersson

Lästips:

Vi behöver din hjälp!

eFOLKET som många andra föreningar har det tufft ekonomiskt just nu. Därför sträcker vi i eFOLKET ut våra händer till våra läsare och medlemmar och ber om ekonomiskt stöd framöver.

Du swishar eller skickar in valfri summa till oss:

Läs mer

Det är kritiskt för eFOLKET just nu då ekonomin har försämrats drastiskt. För att hinna hitta en mer långsiktig och hållbar lösning, ber vi er nu om hjälp!

Varje krona räknas! eFOLKET behöver din hjälp nu!

Varför ska jag stötta eFOLKET?

  • eFOLKET innehåller inga annonser.
  • eFOLKET är tillgänglig för alla.
  • eFOLKET är en röd grön, partipolitisk obunden tidning.
  • Vi drivs av läsare, av folket och med folket.
  • eFOLKET håller på att etablera ett bibliotek i våra lokaler på Norra hamn, Carl Skoglunds bibliotek, som ska digitaliseras.
  • Vi är arbetsgivare till fantastiska människor som behöver oss och vi behöver dom!
  • Vi vill bidra till mångfald och allsidighet i både det lokala och nationella medielandskapet.

Om du har funderingar kring någonting eller vill ha kontakt med oss maila oss på kontakt@efolket.se

Varje krona räknas! eFOLKET behöver din hjälp!

eFOLKETs Redaktion

You May Also Like