Strider DCA-avtalet mot svensk grundlag?

Enligt DCA-avtalet (Defence Cooperation Agreement) som undertecknades 5 december förra året av försvarsminister Pål Jonson (M) och USA:s försvarsminister Lloyd J Austin får USA fri och obegränsad nyttjanderätt till 17 svenska militärbaser.… Läs mer “Strider DCA-avtalet mot svensk grundlag?”

Read more

Ska Sverige bli en US-amerikansk lydstat?

Denna artikel, författad av Larsolov Olsson, har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.

Amerikanska militära trupper och krigsmaskiner får röra sig ”obehindrat” (“unimpeded”) på 17 svenska försvarsanläggningar, eller ”alla”, enligt … Läs mer “Ska Sverige bli en US-amerikansk lydstat?”

Read more

Stoltenberg hävdar att Sveriges väg in i NATO på allvar inleddes redan 2018

Från svenskt socialdemokratiskt håll hävdas att omtänkandet i fråga om NATO-medlemskap var något som plötsligt inträffade i samband med den ryska invasionen i Ukraina i februari 2022.

Fram till dess hade den … Läs mer “Stoltenberg hävdar att Sveriges väg in i NATO på allvar inleddes redan 2018”

Read more

Jas-Gripen till Filippinerna – Sverige sluter upp bakom USA mot Kina

För en tid sedan kommenterade Sveriges statsminister Ulf Kristersson det nyligen undertecknade avtalet med USA om tillgång för USA till militära baser i Sverige. Han sa då att ett sådant avtal var … Läs mer “Jas-Gripen till Filippinerna – Sverige sluter upp bakom USA mot Kina”

Read more

Ställningstagande av Vänsterpartiets ledning om USA-baser vållar uppmärksamhet och kritik inom egna leden

I samband med en debatt som sändes på radions P1 igår hävdade Vänsterpartiets Håkan Svenneling, riksdagsledamot och medlem i riksdagens utrikes- och försvarsutskott, att hans parti inte ställer sig principiellt avvisande till … Läs mer “Ställningstagande av Vänsterpartiets ledning om USA-baser vållar uppmärksamhet och kritik inom egna leden”

Read more

“Med tillgång till militärbaser i Sverige kan USA agera snabbare utan att behöva vänta in beslut från Nato”

Det har redan uppmärksammats i media om avtalet mellan Sverige och USA som stipulerar att USA ska få fritt tillträde till svenska militärbaser. Avtalets tillkomst har också tidigare behandlats i  eFOLKET. (se … Läs mer ““Med tillgång till militärbaser i Sverige kan USA agera snabbare utan att behöva vänta in beslut från Nato””

Read more

Avtal om USA-baser i Sverige undertecknat – USA:s personal på baserna ska stå över svensk lag

Nu har regeringen kommit överens om ett avtal med USA som ger USA tillgång till svenska militärbaser och flygfält. Avtalet innebär, om det godkänns av riksdagen, att USA får tillgång till svenska … Läs mer “Avtal om USA-baser i Sverige undertecknat – USA:s personal på baserna ska stå över svensk lag”

Read more

NATO:s krav på upprustning av svenska väg- och järnvägar får förtur

Jag har tidigare skrivit om Försvarsmakten som i en skrivelse till regeringen har framfört att det svenska väg- och järnvägsnätet måste rustas upp vid ett Nato-medlemskap. (se lästips)

Jag påpekade, eller snarare … Läs mer “NATO:s krav på upprustning av svenska väg- och järnvägar får förtur”

Read more

Erdoğans underskrift väcker glädjetjut inom det Pentagon-servila svenska etablissemanget

Gårdagens nyhet att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan undertecknat ett godkännande av Sveriges inträde i militäralliansen NATO mottogs av Sveriges regeringsföreträdare och det socialdemokratiska partiets ledning med stor tillfredsställelse. Också i Washington … Läs mer “Erdoğans underskrift väcker glädjetjut inom det Pentagon-servila svenska etablissemanget”

Read more

Svenska banker kryper för USA – deltar i plågeriet mot Kuba och trakasserar svenska medborgare

Skribenten Zoltan Tiroler är styrelsemedlem i Svensk-Kubanska Föreningen.

Varken FN, EU eller Sverige har sanktioner mot Kuba. Tvärtom säger de sig vara emot blockaden och sanktionerna. Trots det nekar banker i Sverige … Läs mer “Svenska banker kryper för USA – deltar i plågeriet mot Kuba och trakasserar svenska medborgare”

Read more

Carl Tham säger nej till Nato – Låt inte valtaktik styra historiska frågan, socialdemokrater!

Ännu en tung socialdemokrat , Carl Tham, går nu ut offentligt och säger nej till Natomedlemskap. I en debattartikel i Aftonbladet 21 april tar han upp flera skäl till varför vi inte … Läs mer “Carl Tham säger nej till Nato – Låt inte valtaktik styra historiska frågan, socialdemokrater!”

Read more

Kommentar till artikeln “Sverige bromsar bättre relationer mellan EU och Kuba”

Artikelförfattare: Eva Björklund

Sverige ett lydrike till USA!?

Obama öppnade för Kuba, Trump stryper, Sverige följer efter.

2015 Obama gick före och öppnade förbindelser med Kuba,

Sverige och Kuba undertecknade i december … Läs mer “Kommentar till artikeln “Sverige bromsar bättre relationer mellan EU och Kuba””

Read more