Gay Glans om förklaringen till V:s och Mp:s ökade väljarstöd

Nej, alla bedrövade i det borgerliga Tidölägret, ert urusla val berodde inte på att media inte gav era hjärtefrågor momentum, som det så vackert heter. Trots att ni tog i så att … Läs mer “Gay Glans om förklaringen till V:s och Mp:s ökade väljarstöd”

Read more

Civilförsvarsministern Carl-Oscar Bohlin (M) har KU-anmälts

Socialdemokraterna har anmält civilförsvarsminister Carl-Oscar Bohlin till Riksdagens konstitutionsutskott (KU). Bakgrunden är att det framkommit att generaldirektören för MPS (Myndigheten för psykologiskt försvar) Magnus Hjort hörde av sig till Regeringskansliet innan han … Läs mer “Civilförsvarsministern Carl-Oscar Bohlin (M) har KU-anmälts”

Read more

Det här är faktiskt inte riktigt klokt – det besynnerliga DCA-avtalet som ska spikas i riksdagen 18 juni

Gunnar Walls synnerligen angelägna text finns också publicerad på hans egen blogg.

eFOLKET har sedan många år alltid en länk till denna blogg, en bit ner i den högra spalten på vår Läs mer “Det här är faktiskt inte riktigt klokt – det besynnerliga DCA-avtalet som ska spikas i riksdagen 18 juni”

Read more

Klimat- och miljöministern (L) fälld tre gånger av KU

Riksdagens konstitutionsutskott (KU) har i sin granskning av regeringen i tre fall fällt klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (Liberalerna).

Här de tre fallen sammanfattade med kommentarer.
1. Det råder osäkerhet om förflyttningen … Läs mer “Klimat- och miljöministern (L) fälld tre gånger av KU”

Read more

SD:s “nyttiga idiot” på psykförsvaret bör enligt DN avgå

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski skriver idag att generaldirektören för Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) Magnus Hjort bör avgå. Bakgrunden är den anmälan han gjorde till Granskningsnämnden om TV4:s avslöjande om SD:s … Läs mer “SD:s “nyttiga idiot” på psykförsvaret bör enligt DN avgå”

Read more

DCA-avtalet: Sverige alltmer militärt direkt underordnat USA

* En utveckling av samarbetsavtalet Sverige-USA från 2016
* Avtalet ska upp till omröstning i riksdagen 18 juni

Artikeln har tidigare varit publicerad som ledare i nättidningen Internationalen.

Den 5 december 2023 … Läs mer “DCA-avtalet: Sverige alltmer militärt direkt underordnat USA”

Read more

Mats Persson (L) – klåfingrig minister i råhögerns tjänst

Kjell Östbergs artikel har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.

En vanligt kritik från borgerliga politiker med von oben-attityd och grundlös besserwisser-hållning är att vänsterpolitiker och särskilt socialdemokrater ofta saknat högre utbildning. … Läs mer “Mats Persson (L) – klåfingrig minister i råhögerns tjänst”

Read more

Sparkandet av “rebellmamman” resultatet av en högerpolitisk aktion – Fackförbundet ST kritiskt

Fackförbundet ST vill att omständigheterna bakom uppsägningen av den miljöengagerade så kallade “rebellmamman” på statliga Energimyndigheten – lokaliserad till Eskilstuna – utreds.

Bland annan kräver ST att frågan om eventuellt otillåten politisk … Läs mer “Sparkandet av “rebellmamman” resultatet av en högerpolitisk aktion – Fackförbundet ST kritiskt”

Read more

Regeringen vägrar svara på frågor från fredsrörelsen och andra människorättsorganisationer

I en debattartikel i Aftonbladet 4 februari i år ställer 21 företrädare för fredsorganisationer och andra organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter, frågor till regeringen.

Det handlade om företrädare för organisationer som … Läs mer “Regeringen vägrar svara på frågor från fredsrörelsen och andra människorättsorganisationer”

Read more

Uttalande från Latinamerikagrupperna om Tidölagets målmedvetna strypning av solidariteten med tredje världen

Tidölaget har under SD:s ledning med kyla och målmedvetenhet riktat en serie ekonomiska slag mot folkbildningen, fredsrörelsen och rörelser med inriktning på solidaritetsprojekt i tredje världen.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson klargjorde nyligen Läs mer “Uttalande från Latinamerikagrupperna om Tidölagets målmedvetna strypning av solidariteten med tredje världen”

Read more

Tidölagets utrikesminister Tobias Billström är hyckleriets och ynkedomens personifiering

Tobias Billström (M) är en ynklig utrikesminister i en ynklig Tidölags-regering. Han försökte låta hård och bestämd när han igår (13 mars 2024) deklarerade att de tre så kallade IS-kvinnorna och deras … Läs mer “Tidölagets utrikesminister Tobias Billström är hyckleriets och ynkedomens personifiering”

Read more

Regeringen och SD vill förändra reglerna för a-kasseersättningen till arbetslösa

Erik Edlund:

Regeringen kommer att tillsammans med Sverigedemokraterna lägga fram ett förslag om en ny a-kassa där inkomst, och inte den tid man arbetat, ska vara grunden till försäkringen. Regeringen kallar det … Läs mer “Regeringen och SD vill förändra reglerna för a-kasseersättningen till arbetslösa”

Read more

Regeringen vägrar svara på fredsrörelsens frågor – Ynkligt!

I ett debattinlägg i Aftonbladet 4 februari ställde företrädare för 21 organisationer frågan ”Vad har ni emot oss som jobbar för fred?”. Med underrubriken; ”Det kan knappast vara pengarna det handlar om … Läs mer “Regeringen vägrar svara på fredsrörelsens frågor – Ynkligt!”

Read more

Tidölaget omfamnar USA-militarismen och angriper fredsrörelsen

“Vad har ni emot oss som jobbar för fred?”

Så lyder rubriken till en debattartikel i Aftonbladet 4 februari där företrädare för 21 organisationer ställer frågan till regeringen.

Den nuvarande SD-ledda tidölags-regeringen … Läs mer “Tidölaget omfamnar USA-militarismen och angriper fredsrörelsen”

Read more

Kärnvapen över huvudet på svenska folket – demokratin eroderar 

Emma Lundströms artikel har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.

I presentationen av Folk och Försvars Rikskonferens 2024 står det att:

Sveriges ansökan om Nato-medlemskap 2022 markerade en brytpunkt i landets Läs mer “Kärnvapen över huvudet på svenska folket – demokratin eroderar ”

Read more

Om det kuppartade beslutet rörande 17 USA-baser Sverige

Charlotte Thege:

Om riksdagen skriver under det militära avtalet DCA, Defence Cooperation Agreement med USA kommer Sveriges demokrati att vara borta.

Politikerna och medierna borde ha hållit svenska folket informerat om vad … Läs mer “Om det kuppartade beslutet rörande 17 USA-baser Sverige”

Read more

Ulf Kristersson om “enskilda händelser” som nu släckt över 10 000 liv

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har beskrivit Israels blockad mot Gaza och terrorbombningar mot området som “inte bara en humanitär kris, utan även en kris för mänskligheten”.

En stor majoritet av FN:s medlemstater … Läs mer “Ulf Kristersson om “enskilda händelser” som nu släckt över 10 000 liv”

Read more

Gemensamt initiativ från S, V och MP för att rädda studieförbunden

SD-regeringen har nu kommit med ett budgetförslag som innebär ett dråpslag mot folkbildningen. Studieförbunden ska få de statliga bidragen sänkta i tre steg, från nuvarande 1,8 miljarder till 700 miljoner.

Folkhögskolorna får … Läs mer “Gemensamt initiativ från S, V och MP för att rädda studieförbunden”

Read more

Försvarsberedningens rapport – en partsinlaga för USA:s världsordning och herravälde

  • Pär Salander, författare till denna debattartikel, har tidigare medverkat i eFOLKET med flera utrikespolitiska inlägg. Han är till vardags professor i socialt arbete vid Umeå Universitet.

För en tid sedan kom Försvarsberedningens … Läs mer “Försvarsberedningens rapport – en partsinlaga för USA:s världsordning och herravälde”

Read more

Tidigare ambassadör varnar för konsekvenserna av regeringens uppgörelse med Erdoğan

Michael Sahlin, tidigare Sveriges ambassadör i Turkiet, varnar nu för de följder den svenska regeringens uppgörelse kan få.

Sahlin, som numera är verksam vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI), pekar framför allt på … Läs mer “Tidigare ambassadör varnar för konsekvenserna av regeringens uppgörelse med Erdoğan”

Read more

Morgondagen, 1 juni 2023, kommer att gå till historien

Artikeln nedan var den 25 maj publicerad som ledare i tidningen Internationalen.

*****

  • Befrielse- och solidaritetsrörelser kriminaliseras
  • Den nya lagen förbjuder all typ av delaktighet
  • Matlagning och barnpassning kan bli olaglig

Det … Läs mer “Morgondagen, 1 juni 2023, kommer att gå till historien”

Read more