Bloomsbury-gruppen – andra delen

Läs den första delen av Bloomsbury-gruppen.

Den här artikeln kommer framförallt att handla om de författare filosofer och konstnärer som förekom i utkanten av den inflytelserika så kallade Bloomsburygruppen.

Det var inte bara personerna tillhörande gruppens kärna som besökte gården Charleston, belägen i Sussex i södra England. Dit kom även i bland till exempel filosofen Bertrand Russell (1872-1970). Han var … Läs mer

Läs mer

Julbudskap: You’ll never walk alone !

Du ska aldrig behöva vara ensam när du har det svårt. Vi löser det tillsammans i solidaritet. Det är mottot för världens mest berömda fotbollssång You’ll never walk alone, som är starkt förknippad med Liverpool FC.

Bill Shankly – klassisk Liverpoolmanager, uttalad socialist och hedrad med en tyst minut på Labourkongressen 1981 i samband med sin bortgång – var den … Läs mer

Läs mer

Fat Slap på Gästis

Lördagen den 23 november gästades Gästis i Eskilstuna av det lokala bandet “Fat Slap Band”. Bandet har kunnat höras på många ställen i Mälardalen det sista året. Kompetent rock, ibland eget material (ofta i i moll men rockigt) ibland mer traditionell rockabilly och ibland soullåtar.

Bandet består av Kenneth Danielsson gitarr och sång, Tomas Widén, bas, Roger Hiding trummor och … Läs mer

Läs mer

Recension: Nytt material från Danmarck

Artist: Danmarck
Skiva: Summuth
Utgivningsår: 2019
Genre: Rock
Skivbolag: Nasty Records

För snart ett år sen gjorde jag en intervju med Danmarck som är ett projekt som drivs av Richard Ahlgren. Då hade han precis släppt EPn Stigma. Nu är Danmarck tillbaka med den nya EPn “Summuth” som innehåller tre låtar i samma stil som tidigare.

Någonstans i Richards musikskapande … Läs mer

Läs mer

Vad är “primitiv kultur”? Och vem avgör vilka kulturer som är primitiva?

Jag sitter och bläddrar i gamla veckotidningar. I ett nummer av Lektyr från 1957 hittar jag den här reklamen för Aqua Vera – ett rakvatten.
Jag studsar till inför den tecknade bilden, men även för texten. Tänka sig att det finns så “primitiva kulturer” där man inte ens känner till Aqua Vera.

Och vad säger egentligen bilden? En man med … Läs mer

Läs mer

Niina Palm vill skapa motståndskraft

I projektet Motståndskraft har Niina Palm genom en podcast och en skiva tagit upp olika problem som finns inom musik och kulturbranschen och vad man kan göra för att förändra och påverka kulturpolitiken.

Niina fick tidigt ett intresse för musik tack vare hennes pappa och två farbröder som var musiker. När hon sedan fick en synt blev det startskottet för … Läs mer

Läs mer

Stockholms kulturliv ska inte tystna

Under onsdagen den 12 juni hölls en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm. Det var gruppen Stockholms kulturliv ska inte tystna som anordnade den efter att fler och fler scener för kultur och nöjesliv fått stänga igen.

Gruppen manifesterar att de vill ha ett levande Stockholm som är rikt varierad i sitt kulturutbud. Bland annat vill de att det ska bli … Läs mer

Läs mer

Fotoutställning Henry Kotilainen – Makkara Yksi

FINSKA KORVAR OCH PIROGER, LOKAL MIKROÖL, ROSA VÄGGAR, KLOTTER OCH NÅGRA TÄNDA LJUS

Så presenterar sej puben Makkara Yksi på sin hemsida. Puben är belägen på Köpmangatan strax till höger när du passerat järnvägsbron.

Makkara Yksi är nog Eskilstunas minsta pub invändigt men har också en uteplats som lämpar sej fint vid bra väder.

Makkara Yksi upplåter också väggen mitt … Läs mer

Läs mer

Konstutställning i Eskilstuna

Under hela december pågår en konstutställning inne på 21:ans galleria i Eskilstuna. Det är fyra konstnärer som medverkar och en av dem är Eskilstunaprofilen Thomas Wahlström.

Thomas är inne på sitt 25e år som utställande konstnär. Det har blivit en bra bit över 100 utställningar både i Sverige och flera europeiska länder. Han föredrar att måla i olja och brukar … Läs mer

Läs mer

Fanzinekulturen: Flyktsoda Del 1

Tidigare i år (1 februari) skrev jag om fanzines i artikeln En inblick i fanzinekulturen. Ett fanzine är alltså en hemmagjord tidning av fans för fans och kan handla om egentligen vad som helst. Johan Lundberg har en lång historia inom fanzinekulturen. Intervjun är uppdelad i två delar.

Del 1: Pie Mag och hur Flyktsoda kom till

Under 30 år Läs mer

Läs mer

Steampunk

Den som besökte Eskilstunas Stads museum lördagen den 8:e september hajade nog till när hen klev in genom dörrarna. Mycket folk och en hel del av dem klädda i kostymer och klänningar som förde tankarna till 1800-tal. Men också med detaljer som inte verkade artonhundratal.

eFOLKET:s reporter informerades om att han hamnat mitt i en “Steampunk-festival”. Vi var naturligtvis tvungna … Läs mer

Läs mer

Picnic i Parken 25 juli

Sista picnic för i år.

Bra uppslutning av folk trots den olidliga värmen, ca 3500-4000.

Stor variation på musik bjöds det på denna kväll.

Musica Camerata – Kammarmusik med 13-manna stråkorkester Hanna Turi – Pianopop Djangos Quattro – Jazzmusik Willman -Svensk reggae. Min favorit för kvällen. Bra låtar.

Har varit mycket med folk alla onsdagar. Kul för arrangörerna.
Ser redan … Läs mer

Läs mer

Carl Bildt, Georgien och sanningshalten – Birger Schlaug om viktig ny bok av Per Gahrton

När jag för några månader sedan stod uppe på Goris Fästning och glodde ut över område där krigshandlingarna mellan Georgien och Ryssland pågick 2008 hade jag matats med olika bilder om vad som hände. Den georgiska som stämde väl överens om hur svenska medier beskrivit händelserna – och den ryska som (håll i er nu) hade lite mer gemensamt med … Läs mer

Läs mer

Hotet mot den fria kulturen fortsätter

Vi har sett det överallt genom åren. Myndigheter och kommuner som gör allt för att stänga ner lokaler där musik och kulturföreningar huserar. Den gemensamma nämnaren är att dessa föreningar verkar för en fri och antikommersiell kultur. Senast i raden står Truckstop Alaska i Göteborg.

Truckstop Alaska är en ideell förening vars mål är att kunna erbjuda sina medlemmar en … Läs mer

Läs mer

Recension: Rob Farley And The Failers – Colaborando

Band: Rob Farley And The Failers
Skiva: Colaborando
Genre: Punk
Utgivningsår: 2017
www.rfatf.se

Man skulle ju kunna tro att Eskilstunabandet Rob Farley And The Failers är ett halvdant tributband till Bob Marley And The Wailers, men så är inte fallet. Jag gillar det fyndiga bandnamnet och jag gillar bandets devis

– Vi vill få folk att både dansa och tänka … Läs mer

Läs mer

Quilty levererade irländsk folkmusik i toppklass på Royal

Det är 25 år sedan Quilty bildades och nu är de ute på en jubileumsturné. Det sjunde stoppet blev i fredags på Royal i Eskilstuna. Den otroligt välspelade irländska folkmusiken blev till en perfekt symbios med den gamla biografens gröna väggar. Det kändes nästan som att befinna sig på den gröna ön. Stämningen i den nästan fullsatta salongen var på … Läs mer

Läs mer

Konsertkväll på Internationella Kvinnodagen

På torsdag den 8 mars under Internationella Kvinnodagen arrangerar Västra Porten en konsertkväll. Sju kvinnliga artister från Eskilstuna kommer att uppträda och biljettpriset ligger på 100 kr.

Delar av intäkterna under kvällen kommer att gå till Terrafem som är en ideell organisation. De arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans. Ulrica Sjöberg som är … Läs mer

Läs mer

Max Hökdal tar de stora rockbanden till stan

Max Hökdal sa upp sig från sitt jobb på kommunen och gick från att hyra ut scenerna i Eskilstuna till att själv arrangera konserter. Hans nystartade bolag Eskilstunakompaniet har redan tagit hit flera stora artister till stan och under 2018 kommer ytterligare flera stora namn till Lokomotivet.

Max är född och uppvuxen i Eskilstuna och har alltid haft ett musikintresse. … Läs mer

Läs mer

Folk och kultur: Från Nairobi till Rättvik

Det är fantastiskt hur musik kan sudda ut gränser och förena människor. Ethno är ett världsmusikprojekt som krossar allt vi mot dom-tänk och istället skapar en genuin glädje hos de som deltar. Att ett så stort folkmusikläger hålls i Rättvik känns givetvis självklart. Det är dessutom där Folkmusikens Hus håller till.

Ethno har funnits sedan 1990 och varje år deltar … Läs mer

Läs mer

Folk och kultur – ny plattform för kulturens roll i samhällsutvecklingen

Mellan den 7-10 februari håller Folk och Kultur sitt första konvent som arrangeras i Munktell-staden i Eskilstuna. Det är Sveriges länsinstitutioner som arrangerar konventet som till stor del går ut på hur viktigt det är att synliggöra den regionala kulturens betydelse.

2011 infördes Kultursamverkansmodellen vilket blev starten för ett utökat samarbete inom kulturen på en regional nivå. Tidigare var det … Läs mer

Läs mer

Charta 77 spelar på Ölkultur 10:e november

Mikael Ström från eFOLKET har pratat med bandet och levererar info vad om vad som väntar Ölkulturs besökare på fredag

Den 10:e november spelar Charta 77 i Eskilstuna. Nästa år firar de 35 år och de brukar räknas till ett av Sveriges mest klassiska punkband. Per Granberg som är frontfigur i bandet ser fram emot spelningen och säger att deras … Läs mer

Läs mer

Allt berättande är klassbundet

Ingemar E. L. Göransson om skrivandets klassperspektiv

Allt berättande har sin utgångspunkt i klass. Vad och hur du berättar har med klass att göra. Det är ofrånkomligt för vi är alla summan av våra erfarenheter och av vårt förhållande till samhället i övrigt. Eftersom vi lever i ett klassamhälle kan inte heller berättandet i det bli annat än ett berättande … Läs mer

Läs mer

Livets tre pelare

Kulturbetraktelse av Ingemar E L Göransson

Det finns tre storheter, tre pelare, i en människas liv, vilka är mycket viktiga för oss alla. De berör oss och vi kommer aldrig undan dem. Tre storheter, tre pelare, som ger livet innehåll, mening och tyngd. Man kan kalla dem livets essens. De bär upp våra liv.

Den första storheten – pelaren – … Läs mer

Läs mer