Ställningstagande av Vänsterpartiets ledning om USA-baser vållar uppmärksamhet och kritik inom egna leden

I samband med en debatt som sändes på radions P1 igår hävdade Vänsterpartiets Håkan Svenneling, riksdagsledamot och medlem i riksdagens utrikes- och försvarsutskott, att hans parti inte ställer sig principiellt avvisande till … Läs mer “Ställningstagande av Vänsterpartiets ledning om USA-baser vållar uppmärksamhet och kritik inom egna leden”

Read more

“Med tillgång till militärbaser i Sverige kan USA agera snabbare utan att behöva vänta in beslut från Nato”

Det har redan uppmärksammats i media om avtalet mellan Sverige och USA som stipulerar att USA ska få fritt tillträde till svenska militärbaser. Avtalets tillkomst har också tidigare behandlats i  eFOLKET. (se … Läs mer ““Med tillgång till militärbaser i Sverige kan USA agera snabbare utan att behöva vänta in beslut från Nato””

Read more

Avtal om USA-baser i Sverige undertecknat – USA:s personal på baserna ska stå över svensk lag

Nu har regeringen kommit överens om ett avtal med USA som ger USA tillgång till svenska militärbaser och flygfält. Avtalet innebär, om det godkänns av riksdagen, att USA får tillgång till svenska … Läs mer “Avtal om USA-baser i Sverige undertecknat – USA:s personal på baserna ska stå över svensk lag”

Read more

Hur långt framskridna är EU:s planer att bilda en gemensam EU-krigsmakt? Och vilken är USA:s roll?

I samband med lördagsintervjun i Sveriges radio 18 november med infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), som bland annat handlade om Natos krav på upprustning av svenska järnvägar, nämner Carlson mer eller … Läs mer “Hur långt framskridna är EU:s planer att bilda en gemensam EU-krigsmakt? Och vilken är USA:s roll?”

Read more

NATO:s krav på upprustning av svenska väg- och järnvägar får förtur

Jag har tidigare skrivit om Försvarsmakten som i en skrivelse till regeringen har framfört att det svenska väg- och järnvägsnätet måste rustas upp vid ett Nato-medlemskap. (se lästips)

Jag påpekade, eller snarare … Läs mer “NATO:s krav på upprustning av svenska väg- och järnvägar får förtur”

Read more

Opinionsundersökning: Stödet för Nato-medlemskap minskar tydligt!

En ny opinionsundersökning visar att svenskarnas stöd för Nato-medlemskap har minskat från 65 till 57 procent.

Andelen som säger nej ligger kvar på 20 procent, medan andelen tveksamma har ökat från 17 … Läs mer “Opinionsundersökning: Stödet för Nato-medlemskap minskar tydligt!”

Read more

Kommer Nato-trupper skickas till Sydkinesiska havet för att delta i en eventuell väpnad konflikt USA-Kina-Taiwan?

En del spår att nästa militära brandhärd kommer att utspelas på andra sidan jordklotet. Det är det spända läget mellan USA och Kina och mellan Kina och Taiwan som kan utvecklas till … Läs mer “Kommer Nato-trupper skickas till Sydkinesiska havet för att delta i en eventuell väpnad konflikt USA-Kina-Taiwan?”

Read more

NATO-enhet under uppbyggnad på Fortifikationsverket i Eskilstuna

I en intervju i Eskilstunakuriren de 6 november förklarar Magnus Önnestig (ekonomidirektör och chef för ledningsstaben på Fortifikationsverket) att det redan finns en enhet i Eskilstuna med tillförordnad personal.

Man förbereder sej … Läs mer “NATO-enhet under uppbyggnad på Fortifikationsverket i Eskilstuna”

Read more

Stefan Löfven har skitit i det blå skåpet

“Skäms Tesla, skäms!”, skriver Stefan Löfven – Själv jobbar han som “rådgivare” på en PR-byrå som vägrar teckna kollektivavtal.

Före detta svetsaren och metallaren, statsministern och partiledaren Stefan Lövfen (S) ryter till … Läs mer “Stefan Löfven har skitit i det blå skåpet”

Read more

Debatt – Andi Olluri: Västerländskt “stöd” till Ukraina? Århundradets propagandakupp

Andi Olluri har gjort en grundlig analys av vad som är sken och vad som är verklighet vad gäller NATO-makternas och den svenska statens avsikter, strategi och perspektiv vad gäller kriget i … Läs mer “Debatt – Andi Olluri: Västerländskt “stöd” till Ukraina? Århundradets propagandakupp”

Read more

Världens största militärflygplan har landat i Sverige – Försvarsmakten vet inte varför det är här

Vid 10:30-tiden lördag morgon landade världens största militärflygplan på Malmö Airport. Det är en Lockheed C-5 Galaxy från USA:s flygvapen, som begärde, och fick landningstillstånd.

Det hade flugit nonstop från Kalifornien till … Läs mer “Världens största militärflygplan har landat i Sverige – Försvarsmakten vet inte varför det är här”

Read more

Massivt internationellt läkarupprop för förbud mot kärnvapen

Över hundra medicinska tidskrifter har publicerat en gemensam ledarartikel, där de bland annat uppmanar världens regeringar och parlament att signera och ratificera FN-konventionen om förbud mot kärnvapen.

Initiativet har tagits av chefredaktörer … Läs mer “Massivt internationellt läkarupprop för förbud mot kärnvapen”

Read more

Kuba fördömer närvaron av en US-amerikansk atomubåt i Guantánamobukten

  • Uttalande från Kubas Utrikesministerium – Declaración del Ministerio de Relaciones Exteriores – Rechaza Cuba presencia de submarino nuclear de EE.UU. en la Bahía de Guantánamo – Översättning: Christine Vaple

Utrikesministeriet fördömer kategoriskt … Läs mer “Kuba fördömer närvaron av en US-amerikansk atomubåt i Guantánamobukten”

Read more

Moraliskt rutten NATO-överenskommelse med Erdoğan – Högern och militaristerna jublar

Svenska medier har sedan igår kväll idogt basunerat ut borgarhögerns och de svenska Pentagon-dyrkande militaristernas jubel över att ett nytt och till synes avgörande steg tagits i marschriktning mot ett svensk medlemskap … Läs mer “Moraliskt rutten NATO-överenskommelse med Erdoğan – Högern och militaristerna jublar”

Read more