Lukrativ karriärväg för den nya generationen moderna och fördomsfria (S)-toppar.

Statsvetare: S-toppars övergång till bankvärlden påverkar politiken

Sedan årtionden tillbaka har tunga S-politiker och höga tjänstemän gått över till välbetalda jobb inom den privata banksektorn eller till uppdrag inom internationella organ med ett marknadsliberalt perspektiv på utvecklingen i världen.

Marja Lemne är lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola och har en bakgrund inom socialdemokratin. Hon säger att det i grunden inte är fel att man rör sig mellan olika världar men frågan är var lojaliteterna ligger? Hon menar att det har bäring på politiken.

Det är klart att det påverkar, eftersom ämnet rör socialdemokratins grundläggande idéer, säger hon till Expressen.

Sedan drygt ett år är den tidigare partiordföranden och statsministern Göran Persson styrelseordförande i Swedbank och plockar ut nära 3 miljoner kronor i årsarvoden för uppdraget. Utöver det har han flera andra mycket lukrativa uppdrag.

VD i Swedbank är Jens Henriksson, som i många år arbetade på finansdepartementet under S-regeringar. Efter det har han varit vd på Stockholmsbörsen och högsta chef på Folksam.

Hos konkurrenten Handelsbanken är Jan Larsson kommunikationsdirektör. På 1990-talet var han talskrivare åt Göran Persson. Bland uppdragen därefter märks en topposition på Nordea. Inför valet 2014 fick han uppdraget att leda Socialdemokraternas valrörelse.

Den tidigare skatte- och näringsministern Thomas Östros är idag vice ordförande på Europeiska investeringsbanken. Efter avslutad politisk karriär 2012 blev han vd på Svenska bankföreningen. Därefter fick han ett toppjobb på internationella valutafonden, IMF.

Listan på socialdemokrater som gått till toppositioner inom bank- och finansvärlden är mycket längre än så.

Marja Lemne säger att det rör sig om en liten klick av personer men att de gamla banden mellan dem finns kvar och daterar utvecklingen till 1980-talet, när Kjell-Olof Feldt var finansminister och ledde den så kallade kanslihushögern.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad vänder sig mot att det skulle vara något fel med att socialdemokrater verkar i banksektorn.

Det är ingen hemlighet att näringslivet länge har dominerats av moderater och före detta moderater. Att det numera även finns socialdemokratiska perspektiv i dessa sektorer, är i grunden inget negativt.

Hon säger att bankerna utgör en del “av våra samhällsbärande institutioner” och att det därför finns en efterfrågan på personer med lång erfarenhet från politiken.

Tommy Jansson

You May Also Like