NATO-staten Turkiet bombar vänsterkurdiska fästen i Irak och norra Syrien

NATO-anslutna Turkiets flygvapen har i dagarna bombat 71 mål i Irak och norra Syrien. Det är kurderna som är Turkiets president Tayyip Erdoğans måltavlor. Enligt Erdoğans är det en hämnd för att tolv turkiska soldater dödats i sammandrabbningar i norra Irak med PKK-styrkor.

PKK är en politisk-militär organisation för turkiska kurder. Liksom PYD i norra Syrien är PKK en kurdisk religiöst neutral vänsterorganisation. Både PYD och PKK definierar sig båda dessutom som feministiska.

Erdoğan är naturligtvis skyldig en förklaring till det senaste intrånget, som långt ifrån var det första. Vad hade de turkiska soldaterna i Irak att göra?

PKK har sedan länge dragit sej tillbaka till baser i norra Irak för att undvika sammandrabbningar i Turkiet. PKK har gång på gång erbjudit eld upphör. Erdogan använder samma hatiska retorik mot de kurdiska organisationerna som Netanyahu i Israel använder mot palestinierna.

Och här kommer vi till det bisarra. Samtidigt som Netanyahu bedriver sin folkmordspolitik mot palestinierna, och Erdoğan sin  mot kurderna, så försöker de profilera sej med verbala attacker mot varandra. Erdoğan försöker kamma hem poäng i delar av den muslimska världen genom stöd till Hamas och genom att kalla Israel för en terrorstat. Och Netanyahu svarar med att Erdoğan inte ska försöka predika moral eftersom Turkiet förtrycker kurderna och har världsrekord i att fängsla journalister.

Det absurda är att båda faktiskt har rätt i sina anklagelser. Israel är en terrorstat, och Turkiet likaså. Både den turkiska och den israeliska regeringen förnekar de förtryckta folken (kurder i det ena fallet, palestinier i det andra) deras nationella och demokratiska rättigheter. Och båda praktiserar terror, sedan lång tid tillbaka.

Tilläggas kan att den svenska regeringen och hela Tidölaget stöder bådas förtryck! Kristersson och hans i praktiken SD-ledda regering samarbetar med Erdoğan mot de kurdiska organisationerna, som båda stämplas som “terrorister”. Och Kristersson och hela Tidölaget menar att Israel har rätt att bomba Gaza eftersom det handlar om “självförsvar.” (I den sista omröstningen i FN röstade Sverige för ett eldupphör, detta under tryck från opinionen, dock står man principiellt fast i sitt stöd till Israels krigföring).

Alla anständiga krafter måste fördöma både Erdoğan och Netanyahu för deras förtryck. Både Turkiet och Israel måste idag betecknas som terrorstater. Och båda är lierade med USA, en stat som i alla tider och utan att blinka i det egna kapitalistiska stormaktsintresset understött terror och låtit terrorn ingå som en självklar ingrediens i den egna utrikespolitiska arsenalen.

You May Also Like