18/1 – Bakgrund: Iran, Irak och USA

Iraks roll i den stora kraftmätningen mellan USA och Iran

Nazanín Armanian

Publicerad 13 januari 2020

Nazanín Armanian är iranska, bor i Barcelona sedan 1983, då hon flydde sitt land. Licencitat i statsvetenskap. Hon undervisar på Barcelonas universitet. Kolumnist i spanska tidningar.

Källa nazanin.es

Översättning Eva Björklund

Om nu USA och Irans Islamiska Republik (IIR) har levt ihop i Irak, … Läs mer

Läs mer

Vart går Irak? – Intervju med Mowafak Fadhel

I fredags (29/11) meddelade Iraks premiärminister Adil Abd al Mahdi att han skulle lämna in sin avskedsansökan till parlamentet. Bakgrunden är de massdemonstrationer som pågått i huvudstaden Bagdad och i många andra städer. Demonstrationerna inleddes i början av oktober, och har inte mattats av. Tvärtom har en ständig utveckling av deltagarnas målmedvetenhet och organisering ägt rum.

Demonstranterna har bemötts med … Läs mer

Läs mer

Våg av folkliga protester i Irak

I över en vecka har protester runt hela Irak pågått. Det är protester mot den Irakiska regeringskorruptionen, mot bristen på grundläggande service till befolkningen och mot den växande arbetslösheten i landet.

Protesterna har överraskat regeringen. Som har svarat med dödlig våld mot demonstranterna. I ett försök att kontrollera situationen har regeringen i Irak infört utegångsförbud och stängt av landets internet. … Läs mer

Läs mer

”Ta hem de svenska trupperna nu!”

Nu måste den militära svenska insatsen i Irak avslutas, kräver den ideella organisationen IrakSolidaritet

Föreningen IrakSolidaritet uppmanar Sveriges regering och riksdag att dra hem de svenska soldaterna från Irak så snart som möjligt och att inte acceptera någon fortsatt svensk militär inblandning i Irak!
Enligt pressuppgifter har regeringen och oppositionspartierna i princip kommit överens om att Sveriges militära ”insats” i … Läs mer

Läs mer

Misstänkta krigsförbrytare var befäl i Sverige under “Aurora 17”

Sigyn Meder uppmanar Sveriges regering att agera för folkrättens efterlevnad

I krigsövningen Aurora 17, som nyligen avslutats, deltog 1000 militärer från USA, däribland minst två befäl som tjänstgjorde i det ockuperade Irak. Båda hade befälsroll i Sverige under krigsövningarna.
USA:s nuvarande försvarsminister, general James Mattis har deltagit i krigsförbrytelser. Varför ställs inga frågor, varför görs inga undersökningar, om dessa och … Läs mer

Läs mer