Skärmdump från internationaljournalists.org

HRW: Oroväckande om Sverige blundar för Turkiet

Human Rights Watch (HRW) har kommit med sin årsrapport 2023; “Our Annual Review Of Human Rights Around The Globe”.

I rapporten pekas Sverige ut som ett varnande exempel på länder där utvecklingen går åt fel håll:

“Om Sverige blundar för Turkiets kränkningar av mänskliga rättigheter tillhör det en av de mest oroväckande trenderna vi sett de senaste åren”, säger Tirana Hassan, chef för HRW i en intervju i Sveriges Radio.

Hon syftar naturligtvis på bugandet och fjäskandet för Erdoğan med anledning av Sveriges Nato-ansökan. Men kanske främst för att Sverige nu ska anpassa den svenska terrorlagstiftningen till vad som gäller i Erdoğans Turkiet.

När det gäller Turkiet nämner HRW i sin årsrapport bland annat bristande yttrande- och pressfrihet, ifrågasatt rättssäkerhet och demonstrationer som förbjudits.

Andra demokratiska länder som får kritik från HRW är USA för sina allt mer intima relationer med Saudiarabien, samt flera Europeiska länder som säljer vapen till Egypten.

Jag kan lägga till att även Sverige har “intima” samarbeten med Saudiarabien på så sätt att vi säljer vapen dit – vapen som Saudiarabien använder i kriget i Jemen.

När det gäller Turkiet vill jag referera till en lysande artikel i Aftonbladet av Peter Kadhammar där han i en lång förteckning ger exempel på hur Turkiet bryter mot mänskliga rättigheter:

  • 516 journalister sitter i fängelse
  • Borgmästaren i Istanbul, en av de få som kan utmana Erdoğan, har avsatts
  • Tusentals medlemmar i det prokurdiska partiet HDP har fängslats
  • Det är förbjudet att “förolämpa” den turkiska nationen
  • Reportrar utan gränser placerar Turkiet på plats 149 av 180 i sitt pressfrihetsindex
  • V-Dem, ett institut vid Göteborgs universitet som rankar demokratins ställning, placerar Turkiet bland de sämsta och hamnar i sällskap med Ryssland, Egypten och Sudan. Och ändå säger utrikesminister Billström (M) att “Turkiet måste betecknas som en demokrati”.

Lästips:

I pappersupplagan av Aftonbladet är rubriken på Kadhammars artikel: “Politiker har lämnat sin värdighet i Ankara”. De politiker han nämner är främst Magdalena Andersson, Ulf Kristersson och Tobias Billström.

Om Peter Kardhammar bott i Turkiet och publicerat den här texten hade han garanterat fått skaka galler i många år.

Man kallar inte Recep Tayyip Erdoğan för “Recep den Dryge”, “Recep den Maktfullkomlige”, “Recep Kurdbombaren”, “Recep den Hämndlystne”, “Recep den Snarstuckne”, “Recep Kvinnohataren” ostraffat.

Rolf Waltersson

You May Also Like