Erdoğan och Hamas ledare skakar hand.

Från sitt huvudkontor i Istanbul planerar Hamas terrorattacker mot Israel – Erdoğan är kompis med Hamas ledare – Ringer det inga varningsklockor utrikesminister Billström?

Terrorsekten Hamas har genomfört en avskyvärd attack mot Israel. En attack där man slaktat hundratals, ja kanske tusentals, oskyldiga människor – barn, kvinnor och gamla.

Hur man än vrider och vänder på argumenten går det inta att hitta några försvar eller “förmildrande omständigheter” för dessa illdåd. Det är bara våld som föder mera våld.

Möjligen förklaringar. Att det är en desperat, men fullständigt meningslös, hämnd för det förtryck det palestinska folkets utsatts för under årtionden. Palestinierna drivs tillbaka bit för bit från sina bostäder och sitt land. Israeliska bosättare ockuperar palestinsk mak på Västbanken och Golanhöjden där man utvidgar sina revir med nya bosättningar.

Se även diagrammet från FN som visar dödade och skadade i konflikten Israel-Palestina åren 2008-2020. Det ger också ett perspektiv på det hela.

Man kan räkna ut med röven att Israel kommer att svara med militära och andra vedergällningar som är mångdubbelt starkare, och som även de kommer att drabba oskyldiga – barn, kvinnor och gamla.

Därför möts nu Hamas blodbad med avsky. Dessutom är attacken “kontraproduktiv” på så sätt att sympatierna för Palestina förmodligen minskar medan sympatierna för Israel ökar.

Den svenska regeringen har beslutat att dra in allt bistånd till Palestina. Ett beslut som också slår blint. Det slår blint mot civilbefolkningen som bor inträngd och instängd i den överbefolkade lilla Gazaremsan, utan någonstans att fly. Över 2 miljoner människor på en liten yta motsvarande en tredjedel av Öland.

Den svenska regeringen bedyrar gång på gång att man gör allt för att gå Erdoğan till mötes när det gäller terrorbekämpning. När Erdoğan påstår att “terrorister springer fritt på gator och torg i Sverige och protesterar mot Turkiet”, bedyrar regeringen att man gör allt för att gå Erdoğan tillmötes och att man försöker hindra allt som “stör Nato-processen”.

Vad som är anmärkningsvärt är att Erdoğans Turkiet och Hamas sedan många år är vänner och samarbetspartners. Hamas har till och med ett huvudkontor i Istanbul sedan 15-20 år tillbaka varifrån man planera och riktar ”hundratals terrorattacker mot Israel och där man tvättat miljontals dollar”, enligt Jerusalem Center for Public Affairs, 30 december 2021.

Vidare kan man läsa; “Ett decennium har gått sedan det officiella öppnandet av Hamas kontor i Istanbul. Att Turkiet samarbetar med terrororganisationer på både ideologisk och operativ nivå. Att höga tjänstemän från Hamas opererar från Turkiet mot Israel”.

Det finns också bilder där både Erdoğan och chefen för turkiska underrättelsetjänsten, Hakan Fidan, är deltar vid överläggningar med Hamas ledare Ismail Hanyiye. samt ytterligare ett antal Hamas-ledare (se lästips)

Det här kan inte vara något nytt för Sveriges regering som nu lägger sig platt och reservationslöst “ställer upp på Erdoğans sida i kampen mot terrorismen”, oavsett på vilken sida Erdoğan står.

Även Svenska Dagbladet har skrivit om Hamas huvudkontor i Istanbul; “Erdoğan skäller om terrorister – stöder Hamas”, är rubriken på en artikel i Svenska Dagbladet 20 maj 2022 (se lästips)

När det nu är terrorsekten Hamas som är i skottgluggen, frågar man sig varför det varit så tyst i svenska media om kopplingen Erdoğan-Hamas. Är det för att man inte vill “störa Nato-processen?”

Ska Sverige gå in i en Nato-allians med Turkiet på Turkiets villkor när det är så uppenbart att det är Erdoğan som stöttar och samarbetar med terrorister – inte Sverige?

Ringer det inga varningsklockor minister Billström (M)?

Lästips

Rolf Waltersson

You May Also Like