Turkisk missil Bora-1 avfyras.

Erdoğan är beredd att bomba Aten “om Grekland placerar vapen på Grekiska öar i Egeiska havet”

Det har under lång tid pågått ett lågintensivt krig mellan de båda Nato-länderna Turkiet och Grekland.

Dels på grund av Cypern som sedan 1974 är delat i en grekcypriotisk- och en turkcypriotisk del efter en invasion från Turkiet.

Nu pågår också en upptrappad konflikt mellan de båda länderna med anledning av olje- och fossilgasfyndigheter i östra Medelhavet, fyndigheter som båda länderna gör anspråk på. En konflikt som späs på ytterligare eftersom även Israel gör anspråk på fyndigheter inom samma områden.

Konflikten mellan “arvfienderna” Grekland och Turkiet har gått så långt att prospekteringsfartyg från de båda länderna eskorteras av militärfartyg.

Konflikten har nu trappats upp ytterligare när Turkiet provskjutit den nya ballistiska missilen Tayfun (Tyfon):

“Grekerna är rädda. De säger ‘Men den kan nå Aten’. Det är klart den kan! Om ni inte håller er lugna, eller om ni försöker köpa vapen från USA för att placera ut på öarna (i Egeiska Havet) då måste ett land som Turkiet reagera”, har Turkiets president Erdoğan sagt i samband att Turkiet gjort sin första provskjutning med det nya missilsystemet Tayfun:

“Det är förkastligt och helt oacceptabelt att hota ett allierat land och en Nato-partner med missilattacker”, svarar Greklands utrikesminister Nikos Dendias.

Dendias jämför Erdoğans agerande med Nordkoreas.

Bakom dessa hotfulla uttalanden finns en gammal konflikt där Turkiet kräver att Lausannefördraget från 1923 och Parisfördraget från 1947 måste förhandlas om och gränserna mellan Turkiet och Grekland flyttas så att Grekiska öar som Lesbos, Khios, Rhodos och Kos kommer att tillhöra Turkiet.

Till saken hör att Grekland nu styrs av det konservativa partiet Ny demokrati. Det är således två länder styrda av högerpartier som är i luven på varandra.

PS. Enligt en uppgift (se lästips Tayfun testskjutning…) ska en föregångare till Tyfun, Bora-1 (Bora, turkiska för Storm), ha avfyrats av Turkiet mot mål i kurdiska områden i Irak i maj 2019.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like