Foto: Engin Akyurt / Pixabay.

Två nationalistiska borgare står mot varandra i det turkiska presidentvalet

Den sittande turkiske presidenten Tayyip Erdoğan gick ju ut som etta i det turkiska presidentvalet i söndags. Men han nådde inte de nödvändiga 50 procenten för att bli vald i första omgången.

Det kommer att bli en andra omgång där endast Erdoğan och tvåan i första omgången Kemal Kılıçdaroğlu ställs mot varandra. Erdoğan representerar det islamistiska AKP, Kılıçdaroğlu representerar det sekulära borgerliga partiet CHP, det parti som grundades av Turkiets “landsfader” Kemal Atatürk.

Vänsterpartiet HDP, som också brukar kallas “kurdvänligt” ställde inte upp någon presidentkandidat utan uppmanade till en röst på Kılıçdaroğlu för att blockera Erdoğan. Undertecknad ställde sej frågande inför denna taktik, CHP är ett borgerligt parti, traditionellt knutit till militären och samhällseliten och med ett kurdfientligt förflutet. Inför andra valomgången gör nu Kılıçdaroğlu utspel som bekräftar våra farhågor.

Han anklagar Erdoğan för att för ett antal år sedan förhandlat med PKK. Själv förklarar han att han aldrig kommer att föra några förhandlingar med PKK. Han gör också ett ultranationalistiskt utspel mot de syriska flyktingarna i Turkiet. Han anklagar Erdoğan för att tillåtit dem att komma in i Turkiet och lovar att slänga ut dom om han själv vinner valet. Detta för att vinna de nationalister och rasister som röstade på den tredje kandidaten Sinan Ogan som gjorde flyktingfientlighet och löften om utvisning till en viktig del av sin plattform i första omgången.

Oavsett om Erdoğan eller Kılıçdaroğlu vinner, kommer vi alltså att få en nationalistisk kurdfientlig president i Turkiet. I parlamentsvalet som hölls samtidigt som presidentvalets första omgång vann Erdoğan tillsammans med andra närstående partier en majoritet. Det enda ljuset i mörkret är att HDP (genom att kandidera på Gröna Vänsterpartiets lista) säkrade 62 mandat.

För oss på vänsterkanten i Sverige framstår nu uppgiften nummer ett, vad det gäller Turkiet, att trycka på för häva terrorstämplingen av PKK. I kampen för en demokratisk lösning i Turkiet har vi mäktiga krafter mot oss; USA, Erdoğan, Kılıçdaroğlu, Tidölaget och – tyvärr – också Magdalena Anderssons socialdemokratiska parti. Att få medlemmar i socialdemokratiska partiet att tydlig ta avstånd från sin partilednings skandalösa politik vad gäller Turkiet blir en uppgift för oss.

Peter Widén

You May Also Like