Bildskapare: Gerd Altmann / pixabay.

I NATO-processens spår: militarisering och moralisk förruttnelse

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) har på ett NATO-möte träffat och samtalat med sin turkiske motsvarighet Mevlüt Çavuşoğlu. Billström påstår att det var “ett bra möte där vi noterat framsteg”.

NATO:s generalsekreterare, den norske socialdemokraten Jens Stoltenberg, har också kommenterat diskussionen mellan Sverige och Turkiet. Enligt Stoltenberg har Sverige redan “levererat”. Han pekar på sådant som den nyligen beslutade förändringen av Sveriges grundlag, den återupptagna militära exporten och aviserade ändringar av den så kallade “terroristlagstiftningen”.

Grundlagsförändringen, som Stoltenberg hänvisar till, handlar om att journalister, utgivare och meddelare (källor) skall kunna dömas för spioneri om sådant publiceras som kan försämra “Sveriges” relation till främmande makt.

Varken Billström eller Stoltenberg vill fördöma Turkiets pågående bomb och artilleriangrepp mot det Rojava, det kurdiska självstyrande området i norra Syrien. De talar båda om att Turkiet måste ha rätt att “att försvara sig mot terrorism”. Underförstått att PYD/YPG i Rojava utfört terroraktioner mot Turkiet.

De kan inte peka på något exempel på terroraktioner från PYD/YPG:s sida, och alla insatta och seriösa bedömare vet att några sådana exempel inte står att finna.

Det är mycket allvarligt att Billström och Stoltenberg lutar sig mot den anledning till de pågående bombningarna som Erdoğan och den turkiska regimen hållit fram; nämligen bombdådet som på en gågata i Istanbul 13 november skördade sex människoliv.

Erdogan påstår att PYD/YPG var organisatörer av dådet. Något som PYD och YPG kraftfullt tillbakavisat som en absurd anklagelse.

Som bevis har de turkiska myndigheterna anfört att de gripit en syrisk kvinna som påstått att hon placerat ut bomben på uppdrag av PYD:s milis YPG – medan PYD säger att man fått fram information om att kvinnan har en relation till en av de väpnade islamistiska organisationer som Erdoğan-regimen samarbetat med vid tidigare angrepp mot Rojava.

Att de turkiska myndigheterna påstår att kvinnan “erkänt” att hon handlat på uppdrag av PYD/YPG måste ses som en tydlig indikation på att den turkiska säkerhetstjänsten är inblandad i det som framstår som en klassisk operation under falsk flagg.

Att den turkiska säkerhetstjänsten och våldsapparaten otaliga gånger i historien ägnat sig åt falsk-flagg-operationer är ett känt faktum.

Att bomben på gågatan handlar om att en turkisk institution varit inblandad borde Billström och Stoltenberg naturligtvis misstänka. Men de tittar bort, håller för öronen och upprepar papegojmässigt den turkiska regeringens version. Vilket är, om något, ett tecken på en långt skriden moralisk och politisk förruttnelse.

Medier i Sverige rapporterar nu om att inledandet av en ny turkisk markinvasion i Rojava är en “tidsfråga”. I rapporterna sägs att förband har förts fram till gränsen, och att det vid sidan av reguljära arméförband handlar om med Turkiet allierade islamistiska väpnade miliser.

Också detta vet Billström och Stoltenberg. Liksom de vet att Erdoğan-regimen under det senaste halvåret basunerat ut att man planerar en ny invasion.

Den utrikespolitiska talespersonen för Sveriges socialdemokrater, Morgan Johansson, har – till skillnad från Billström och Stoltenberg – fördömt Turkiets bombningar som ett brott mot folkrätten.

Johansson påpekar också att angreppen mot Rojava kan komma att gynna IS, vars krigare i tusental det kurdiska självstyret håller fängslade.

Det är möjligt att Morgan Johansson även inser att bluffen rörande den för bombdådet gripna syriska kvinnan snart kan avslöjas. Att i det läget ha urskuldat turkiska bombangrepp och en invasion med hänvisning till en turkisk/islamistisk fals-flagg-operation inser Johansson vore en katastrof för (S), som fram till starten av NATO-processen hyllade PYD/YPG.

Men Billström och Stoltenberg väljer att spela högt. Det säger mycket om förruttnelsen inom NATO och den svenska högerregeringen.

Vi gör framsteg, meddelar Billström.

Mot den moraliska avgrunden, skulle vi kunna tillägga om det inte vore så att det är där som det militaristiska och vapenmånglande etablissemanget redan befinner sig.

eFOLKET,
ledarredaktionen

You May Also Like