Michael Sahlin, tidigare ambassadör i Ankara. Foto: Dagens Arena.

Tidigare ambassadör varnar för konsekvenserna av regeringens uppgörelse med Erdoğan

Michael Sahlin, tidigare Sveriges ambassadör i Turkiet, varnar nu för de följder den svenska regeringens uppgörelse kan få.

Sahlin, som numera är verksam vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI), pekar framför allt på skrivningen i avtalet där organisationerna PYD och YPG samt Gülen-rörelsen nämns. I uppgörelsen står att dessa av Sverige och Turkiet gemensamt ska bekämpas som varande terroristorganisationer.

I en radiointervju (P1-nyheterna) som sändes i morse underströk Sahlin att stämplingen av dessa organisationer som terroristiska inte (med undantag av Qatar) har något internationellt stöd, och han lyfte också fram att kurdiska PYD och YPG allmänt hyllats – även av företrädare för den tidigare socialdemokratiska regeringen – för sina avgörande insatser i nedkämpandet av terroristerna IS.

I uppgörelsen med Erdoğan har den svenska regeringen förbundit sig att med Turkiet ha nära samarbete, årliga möten och “en långsiktig färdplan” för bekämpning av terrorism.

Michael Sahlin ser det som allvarligt att PYD, YPG och Gülen-rörelsen nämns i detta sammanhang. Det framstår som en  legitimering av Erdoğan-regimens påståenden om att dessa organisationer är terroristiska. Vilket enligt den tidigare Turkiet-ambassadören är beklagligt.

Förutom de planerade kontakterna på regeringsnivå har det stått klart att regeringens syfte också är att samarbetet mellan svenska SÄPO och den ökända turkiska säkerhetstjänsten MIT  ska fördjupas ytterligare.

You May Also Like