Regeringen vägrar svara på fredsrörelsens frågor – Ynkligt!

I ett debattinlägg i Aftonbladet 4 februari ställde företrädare för 21 organisationer frågan ”Vad har ni emot oss som jobbar för fred?”. Med underrubriken; ”Det kan knappast vara pengarna det handlar om för regeringen”. (se lästips)

Man ville ha svar på varför regeringen kapat alla bidrag till samtliga fredsorganisationer, samt en rad andra organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter. Reportrar utan gränser, Läkare mot kärnvapen med flera. Sammanlagt rör det sig om 21 miljoner kronor. En struntsumma om man jämför med till exempel de 119 miljarder som Sverige i år lägger på det militära.

Likaså frågar man i debattartikeln varför regeringen halverat det svenska biståndet till FN:s fond för fredsförebyggande arbete (Peacebuilding Fund).

Det har nu gått nästan tre veckor. Inget svar vare sig utrikesministern, försvarsministern eller någon annan företrädare för regeringen.

Jag är övertygad om att man hade fått ”förtur” på Aftonbladets debattsida om man besvarat debattinlägget. Men man svarar uppenbarligen med total tystnad och hoppas att det hela ska falla i glömska.

eFOLKET har i ett flertal inlägg skrivit om den militära retorik som nu är förhärskande i debatten. Det har fått som följd att ord som fred, nej till militär kapprustning, nedrustning, diplomati och förhandling, antimilitarism, kärnvapenhot, nej till Nato-medlemskap, nej till USA:s militärbaser i Sverige, och så vidare, har blivit skällsord.

Tänker man i sådana banor kallas man allt från ”fredsskadad” till ”Putinkramare”. Och fredsrörelsen kallas föraktande för ”den så kallade fredsrörelsen” på ledarsidor i borgerliga tidningar.

Skulle det, mot förmodan, dyka upp ett sent svar i Aftonbladet lovar jag att återkomma.

Rolf Waltersson

Lästips:

Vad har ni emot oss som jobbar för fred? – Debattartikel – Aftonbladet. 4 februari 2024 (den debattartikel som regeringen vägrar svara på)

Regeringen kapar stöd till fredsorganisationer: Riktad attack mot kritiskt granskande röster – Svenska Freds. 22/12 2023

Tidölaget omfamnar USA-militarismen och angriper fredsrörelsen – eFOLKET 6 februari 2024

SD-regeringen har förklarat krig mot fredsrörelsen – eFOLKET26 december 2023

Varför dessa hatiska reaktioner mot fredsrörelsen? – eFOLKET 17 januari 2024

You May Also Like