Vilket är viktigast – finanserna eller klimatet?

Finanspolitiska rådet är en myndighet som bildades 2007. Rådets uppgift är att göra oberoende granskningar av regeringens finanspolitik.

Vidare ska rådet “bedöma om finanspolitiken är förenlig med långsiktigt hållbara offentliga finanser, samt de budgetpolitiska målen, i synnerhet överskottsmålet och utgiftstaket”.

Vi har också det Klimatpolitiska rådet som bildades 2018. Det är ett oberoende expertorgan “som ska granska om regeringens politik … Läs mer

Läs mer

Fridays for Future med Greta i Stockholm

Greta har inte bara inspirerat och mobiliserat ungdomarna i klimatkampen. Nu engageras även allt fler äldre i kampen för att rädda världen från klimatkatastrofen. Runt om i landet startas nu grupper under samlingsnamnet Gretas gamlingar.

Gretas Gamlingar genomför aktioner varje fredag på sina bostadsorter, eFOLKET följde idag med en av dessa grupper, Gretas Gamlingar i Bergshamra (en stadsdel i … Läs mer

Läs mer

Siv Aksila: Uppsnappat lite av varje

En halv miljon människor deltog i klimatdemonstrationerna i Madrid under fredagen (6 dec). Häftiga skyfall i Östra Afrika har åter ställt till stora problem. I Kenya har översvämningarna förstört både byggnader, vägar och broar. Hundratals människor har blivit hemlösa. Förra veckan dödades 50 Kenyaner i ett jordskred efter flera veckor av kraftig nederbörd. Orsaken till nederbörden är det varmare klimatet… Läs mer
Läs mer

Klimatkampen måste skjuta fart i Eskilstuna!

På eftermiddagen den tjugonionde knatade jag ner till bibliotekstorget för att delta i # Fridays for futures manifestation på självaste Black Friday. Vi samlades, tände facklor, valde ut plakat för att sedan tåga mot Fristadstorget.

Vi var femtiofem som startade, sa Petter som fått i uppdrag att räkna.

Det gick alldeles för fort i halkan. De som i likhet med … Läs mer

Läs mer

Den gröna muren

Har du hört talas om Den gröna muren? Den gröna muren måste om hela projektet genomförs enligt planerna betraktas som det mest optimala klimat- och miljöprojektet som någonsin kommit till stånd.

Saharas utbredning måste stoppas. Problemet är inte nytt.

När torkan slog till mot Burkina Faso på åttiotalet började man plantera träd. Arbetet har lett till att såväl växter som … Läs mer

Läs mer

Tio sätt som klimatkrisen och militarismen hänger ihop på

Artikeln är skriven av Medea Benjamin från USA. Den har tidigare (7/11) varit publicerad på Global Politics

Miljörättsrörelsen som växer globalt är avsiktligt intersektionell, vilket visar hur den globala uppvärmningen är kopplad till frågor som ras, fattigdom, migration och folkhälsa. Ett område som nära hänger ihop med klimatkrisen och som får liten uppmärksamhet är dock militarismen. Här är några av … Läs mer

Läs mer

Aron Etzler sväljer klimatsvindlaren Bastanis framtidsfantasier

Aaron Bastanis bok “Full Automatic Luxury Communism”, om ett framtida drömsamhälle, där robotarna arbetar klimatsmart åt oss människor, har fått välvilliga recensioner i New York Times. Det är ju inte förvånande när högerns och storfinansens propagandatidningar gillar när vänstermänniskor, som drömmer om att robotar och teknikutveckling ska rädda världen. Mer uppseendeväckande är det att Aftonbladet kultursida höjer Bastanis … Läs mer

Läs mer

Naturskyddsföreningen: Människor som försvarar miljön mördas

Miljöförsvarare övervakas, hotas, trakasseras, utsätts för smutskastning och till och med mördas. Tre mördas varje vecka någonstans i världen. Människor som skyddar miljö- och markrättigheter lever allt farligare.

I Naturskyddsföreningens nya rapport Miljöförsvarare under attack – om hoten mot dem som skyddar vår natur framkommer alarmerande uppgifter. Rapporten bygger bland annat på enkäter med 25 miljöorganisationer runtom i världen.

Resultat:… Läs mer

Läs mer

Greta Thunberg vägrar ta emot Nordiska Rådets miljöpris

Av Anders Romelsjö – globalpolitics.se

Greta Thunberg har fått Nordiska Rådets miljöpris. Men hon vägrar att ta emot det och motiverar detta nedan.

Ett klart besked till dem som hon tror att hon arbetar för Kapitalet och låter sig “mutas.”

DN skriver:

“Svenska Greta Thunberg fick Nordiska rådets miljöpris på en gala i Stockholms konserthus på tisdagen. Men hon valde … Läs mer

Läs mer

SMHI: Klimatförändringen värre än vi tidigare trott

Med nya beräkningar visar SMHI att den globala uppvärmningen sker snabbare än vad tidigare beräkningar har visat. Särskilt allvarligt är situationen på Arktis.

Efter flera års utveckling har forskarna på SMHI:s Rossby Centre i Norrköping nu gjort de första beräkningarna med den senaste versionen av den globala klimatmodellen EC-Earth.

Beräkningarna visar hur klimatet kommer att förändras fram till år 2100. … Läs mer

Läs mer

Hur ska lagen om bekämpning av invasiva arter genomföras i praktiken?

När Trafikverket för några veckor sedan iordningställde en ny parkeringsplats för bilar och cyklar vid Kvicksunds Södras nya perrong dök det upp en obehaglig överraskning. Den heter Parkslide och är en ytterst invasiv art.

Parkslide planterades i trädgårdarna på 60-talet och spreds snabbt. Växten behöver inte särskilt mycket näring.

För att inte parksliden ska ta fart och sprida sig på … Läs mer

Läs mer

Fossilfritt? Javisst, men hur?

Begrav uttrycket “grön ekonomisk tillväxt”! Det finns inget annat realistiskt alternativ till den rådande kapitalistiska tillväxten än  en demokratiskt planerad röd-grön nerväxt! 

Världen kommer varken att hinna eller ha råd med att bygga upp de alternativa energikällorna i tillräckligt snabb takt för att ersätta de fossila bränslena. Istället måste världens energikonsumtion omedelbart minska! För varje dag vi skjuter … Läs mer

Läs mer

Visst går det framåt men politikerna hänger inte med

När Kristersson & Co står och sjunger den eviga tillväxtens lov och prisar kärnkraften som världens räddning, borde de i stället sätta sig ner och tänka efter.

En global tillväxt på tre procent kommer att medföra att ekonomin blir elva gånger så stor i slutet på seklet. Hur skulle den tillväxten se ut?

När jag föddes fanns inga TV-sändningar. Inga … Läs mer

Läs mer

Vi måste hushålla med planetens resurser

Siv Akasila presenterar och diskuterar tankarna i Kate Rawoths bok “Donutekonomin”. Ett ifrågasättande av den traditionella nationalekonomin.

Vilken uppgift har nationalekonomin? Efter fyra års studier hoppade Kate Raworth av sina studier eftersom hon fann att teorierna struntade i de frågor som hon intresserade sig för: hon ville bekämpa fattigdom och miljöförstöring. I stället tog hon itu med uppgiften rent praktiskt … Läs mer

Läs mer

Recension: Insekternas planet – Anne Sverdrup-Thygeson

Insekterna är små men många. Det går 200 miljoner insekter på varje människa vilket gör att de väger mer än vi. De har flugit och krypet omkring i över 400 miljoner år och under sin tid både sett dinosaurierna födas och dö ut. Vad vet vi om dem? En hel del om man ska tro Anne Sverdrup-Thygeson. I “Insekternas planet”Läs mer

Läs mer

Visste du det här om Island?

I augusti 2019 hölls en alldeles speciell ceremoni på Island. En liten mässingsplakett sattes upp vid resterna av det som en gång var Okjökull. Ok förklarades död 2014.

Tio procent av Islands yta täcks av glaciärer. Det finns bortåt 400 glaciärer. Okjökull tillhörde de mindre.

En glaciär kännetecknas av att nederbörden under vintern är större än avsmältningen under sommaren vilket … Läs mer

Läs mer

Krönika: Energiförbrukningen

Jag googlar. Island producerar fem gånger mer energi än islänningarna behöver. Deras tillgång på förnyelsebar energi tycks oändlig – de får den från jordens innandöme – vilket har fått stora förbrukare av energi att söka sig dit.

Historiskt har det varit typ aluminiumsmältverk som dragit nyttan av tillgången på geotermisk energi. Nu läser jag i Eskilstunakuriren att datahallar blivit en … Läs mer

Läs mer

Greta berättar om hur hon blev klimataktivist

En intressant amerikansk intervju på en bra YouTube kanal med Greta Thunberg som får berätta om sig själv och hur hon fann glädje i sitt arbete för att få oss att ändra oss till ett hållbart sätt att leva.

Tommy “Bimman” Andersson

Längre klipp finns på democracynow.org (Democracy Now). Där finns även transkriberad text på engelska. (Red)

 … Läs mer

Läs mer

Insändare om den uppenbara nödvändigheten av en grundlig kultur- och samhällsomdaning

Varje minut, ja varje sekund i vår vardag idag lever vi på lånade resurser. Vi, rationellt förnuftiga varelser som å den ena sidan inser det absurda i att vi lånar och plundrar jordens resurser till vår livsstil ändå inte anpassar våra liv efter den insikten.

Tvärtom, vi lever vidare, blinda, döva, som om ingenting har hänt eller händer.Vi flyr medvetet … Läs mer

Läs mer

Amazonas brinner!

Enorma arealer i en av jordens största producent av syret vi andas brinner okontrollerat! När Greta Thunberg säger “att huset brinner” så är det bokstavligen sant. Amazonas enorma miljö för olika arter, livsviktiga i den ekologiska processen försvinner.  74.000 bränder är registrerade, på hur stora arealer vet ingen än. Detta är ekologisk katastrof i så stor omfattning att alla länder … Läs mer

Läs mer

LO-toppen vägrar verka för mobilisering i ödesfråga för mänskligheten

De svenska fackförbunden har via LO meddelat den rörelse som Greta Thunberg blivit ledare för, att de ej kommer att delta i den generalstrejk för klimatet som dom uppmanat till.

LO har svarat “att en sådan inte löser några klimatproblem” och dom har inbjudit till “samtal”.
Nu är det faktiskt ingen som påstått att det är lösningen på klimatkrisen, allra … Läs mer

Läs mer

Ebberöds Bank. Men på riktigt – inte på film

Igår skrev jag om den ekologiska skuldens dag. Det datum varje år då vi passerat gränsen för vad jorden tål beträffande utsugning av ändliga tillgångar.

I inlägget nämnde jag “Ebberöds Bank”. Ni som är äldre kanske känner till, med de yngre läsarna är eventuellt obekanta med detta uttryck.

Ebberöds Bank är från början ett danskt folklustspel från 1920-talet, som sedan … Läs mer

Läs mer

Fiskdöden i Hjälmaren – provresultat dröjer

I april skedde återigen en massiv fiskdöd i Hjälmaren, som är Eskilstunas dricksvattentäkt. Prover av olika slag togs för att klarlägga orsaken.

Aleksander Milenkovic på Länstyrelsen  i Nyköping säger till eFOLKET att de vattenprover som togs ännu inte är färdiganalyserade. Normalt ska resultat föreligga inom 10-14 dagar.

Den 1 december 2017 lades Folkhälsomyndighetens vatten-och milölaboratorium ned! Bakgrunden var att tre … Läs mer

Läs mer

Naturskyddsföreningen har granskat miljöpolitiken

Naturskyddsföreningen har granskat miljöpolitiken, och så här har svenska EU-parlamentariker röstat:

Naturskyddsföreningen har granskat vilken miljöpolitik de svenska EU-parlamentarikerna faktiskt drivit de senaste fem åren. I den nya rapporten framträder en tydlig bild: skillnaderna mellan parlamentarikerna är stora. Samtidigt som några varit blåslampor och starka miljöröster har andra gått åt motsatt håll och varit bromsklossar för en progressiv miljöpolitik.

Arter … Läs mer

Läs mer

Avgörande seger för Ojnareskogen

Emma Lundströms artikel har tidigare (2 april) varit publicerad i tidningen Internationalen.

I måndags kom ett för många efterlängtat besked: Högsta domstolen kommer inte att pröva Nordkalks överklagande av mark- och miljööverdomstolens beslut att säga nej till kalkbrytning i Ojnareskogen på norra Gotland. Mark- och miljööverdomstolens beslut från september förra året står därmed fast och en tretton år lång domstolsprocess … Läs mer

Läs mer

”Hur ofta behöver jag egentligen byta ut mobilen?”

Idag är det svårt att se ett samhälle utan teknik och internetuppkoppling. Vi som individer har gjort oss så beroende av den. Framtidens hem är fyllt av smarta enheter som mäter, kartlägger och anpassar sig till individens beteende. Lampor som tänds automatiskt, armband som övervakar vår hälsostatus, och bilnycklar som samtidigt är garagenycklar, hemnycklar och GPS är bara början.

Och … Läs mer

Läs mer

“Ekosystemtjänster” – höjden av mänsklig egoism

Begreppet ekosystemtjänster används
för att visa den nytta människan får
från naturens arbete

Detta är ett citat från naturvårdsverket hemsida som beskriver begreppet ekosystemtjänster. Ekosystemtjänster har skapats i all välvilja. För att lätt berätta för oss människor allt som naturen gör för oss, omedvetet.

Men citatet och ordet ekosystemtjänster får mig att rysa av tanken på att det är höjden … Läs mer

Läs mer

Kuba arbetar för att minimera effekterna av klimatförändringarna

Klimatförändringar påverkar redan Kubas ekosystem och samhällen. Kubanska vetenskapsmän förutspår flera andra konsekvenser under detta århundrade. Enligt rapporten blir en av de mest påverkade regionerna provinsen Pinar del Rio längst i väster. Där säger prognoserna att fyra städer kommer att fullständigt översvämmas och tusentals hektar jordbruksmark påverkas av erosion och inträngning av salt. Det lokala styret i provinsen, tillsammans med … Läs mer

Läs mer

FN:s klimatrapport (3): Pathway 1 – En möjlighet?

Om det förslag som kallas Pathway 1 i rapporten från FNs klimatpanel IPCC skulle genomföras fullt ut så skulle målet om högst 1,5 procent temperaturökning kunna uppnås och detta utan lagring av koldioxid i berggrunden. Däremot skulle man behöva återplantera skog i stora områden för att växtligheten skulle kunna ta upp en del av den koldioxid som de fossila bränslens … Läs mer

Läs mer

FN:s klimatrapport (1): En glädjekalkyl – läget är mycket värre

Rapporten från FNs klimatpanel IPCC, som offentliggjordes i måndagen 8 oktober 2018, är ingen uppmuntrande läsning, trots dess försök att inge hopp om att mänskligheten ska kunna lyckas undvika den katastrof som världen står inför.

När rapporten presenterades häromdagen, den 8 oktober, i Sydkorea, förklarade IPPC ordförande Hoesung Lee att det inte är omöjligt att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. … Läs mer

Läs mer