Regeringen och SD vill förändra reglerna för a-kasseersättningen till arbetslösa

Erik Edlund:

Regeringen kommer att tillsammans med Sverigedemokraterna lägga fram ett förslag om en ny a-kassa där inkomst, och inte den tid man arbetat, ska vara grunden till försäkringen. Regeringen kallar det “den största reformen av svensk a-kassa på 40 år”.

Förslaget möts av blandade reaktioner. LO kallar det en “katastrof” och säger att det är orättvist och tar från redan svaga grupper. I förslaget ingår bland annat att sänka ersättningsnivåerna för den som varit arbetslös länge.

A-kassan är en försäkring som ger ersättning till den som blir arbetslös. Genom att betala en avgift till a-kassan har man rätt till ekonomiskt stöd under en viss tid om man förlorar sitt arbete. I dag har man rätt till ersättning i 300 dagar om man förlorar sitt arbete. Efter 300 dagar kan man få aktivitetsstöd om arbetslösheten fortsätter.

Förslaget går bland annat ut på att ersättningen ska baseras på inkomst, istället för arbetad tid som det är idag. Det ska göra det lättare för personer med en svag förankring på arbetsmarknaden att kvalificera sig för a-kassa. Det ska även minska pappersarbetet för arbetsgivarna.

Ersättningen från a-kassan ska enligt förslaget successivt minska efter 100 dagar. Efter 200 dagar ska den trappas ner ännu mer. Syftet är enligt regeringen att öka drivkraften att återgå till arbete. Aktivitetsstödet för den som deltar i jobb- och utvecklingsgarantin ska också trappas ned med 5 procentenheter var 100:e ersättningsdag.

Dagens a-kassa behöver reformeras för att bland annat få en tydligare arbetslinje, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrsson (L) vid en pressträff.

Pehrsson menar att man med dagens system kan gå på a-kassa i flera år med relativt hög ersättning, och att det gör att incitamenten att söka nytt arbete minskar.

A-kassan ska vara en studsmatta till nya möjligheter, inte en hängmatta där man riskerar att bli fast under lång tid.

Regeringen föreslår också en höjning av ersättningstaket. Detaljerna i förslaget är inte klara, men den nya a-kassan bygger på en utredning som den förra regeringen tog emot för över tre år sedan. LO kritiserade utredningen när den presenterades 2020. Kritiken byggde redan då på att ett inkomstvillkor skapar orättvisa då en person med hög lön når inkomstkravet lättare än en person med låg lön.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger till tidningen Arbetet att den skärpta nedtrappningen av ersättningsnivåerna är en katastrof för en stor del av LO:s medlemmar. Han säger att det visserligen är bra att man höjer högstanivån, men är kritisk till att det finansieras med att ta från de som redan har det svårt i ett tufft ekonomiskt läge med inflation och lågkonjunktur.

I princip alla våra grupper tappar pengar på det här.

Han säger att vissa av LO:s grupper kommer förlora över 2000 kronor i månaden. Han menar att de enda som kommer tjäna på förslaget är de som har en lön på över 30000 i månaden.

Den nya a-kassan föreslås träda i kraft 1 oktober 2025.

Erik Edlund

Läs också:

Allt fler män arbetslösa

You May Also Like