Insändare: Varför detta hat?

Trots att tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen och regeringsformen ger varje svensk medborgare stor frihet att offentligen uttrycka tankar och åsikter är det lätt att stundom känna sig kränkt när det i dagspressen och på sociala medier uttrycks åsikter som gränsar till hets mot folkgrupp, förtal eller förolämpning.

Ganska ofta känner jag mig kränkt när en före detta herrekiperare raljerar på någon insändarsida … Läs mer

Läs mer

Novitjok-fallen: Mediernas kritiska och granskande roll utmanas

Under torsdagen höll den konservative brittiske inrikesministern Sajid Javid ett informationsmöte med parlamentsledamöter. Mötet direktsändes i radio av svenska Ekot. För varje journalist, ja för varje fritänkande lyssnare, framstod tillställningen förmodligen som i långa stycken skrämmande.

Parlamentsledamöter tävlade med inrikesministern i påståenden om att nu kommer vi att ställas inför en flodvåg av Putin-dirigerad desinformation och “fake news”. Parlamentsledamöter krävde … Läs mer

Läs mer

Expert varnar: EU-anpassningen undergräver offentlighetsprincipen!

Medlemskapet i EU har försvagat den svenska offentlighetsprincipen – rätten att ta del av allmänna handlingar. Det visar en rapport som Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, tagit fram.

I den aktuella rapporten Grundlag i gungning? skriver författarna Carl-Fredrik Bergström och Mikael Ruotsi bland annat om hur riksdagen regelmässigt justerar de svenska sekretessreglerna så att de uppfyller kraven som … Läs mer

Läs mer

Försvara det fria ordet

Aftonbladet Kultur anklagas i en rapport från Utrikespolitiska institutet för att springa Putins ärenden. Vi har nämligen skrivit lite för mycket om de fascistiska elementen i Ukraina. Vi har också publicerat två mindre faktafel, varav ett som vi upptäckte själva och genast rättade till.

En av våra skribenter, en politisk flykting från Moskva, anklagas dessutom för att vara Putinagent. Den … Läs mer

Läs mer

EK:s hyckleri om yttrandefrihet – i ett nötskal

Emellanåt får jag mail från bladet som då det fanns två lokala papperstidningar gick under namnet den andra tidningen. Jag erbjuds prenumerationer till skampris mot vad tidningens läsekrets betalar, men knäpper bort mailen. Ändå håller jag mig något så när à jour med det som skrivs i bladet.

Hur den andra tidningen bär sig åt för att få nya läsare … Läs mer

Läs mer