Generaldirektören för MPF Magnus Hjort, till höger. Bredvid står ministern för civilt försvar, Carl-Oscar Bohlin (M). Fotot taget i samband med att tidölagsregeringen utsåg den tidigare avdelningschefen Hjort till vikarierande generaldirektör. Bohlin gjorde sig nyligen bemärkt som inblandad i sparkandet av en miljöengagerad “rebellmamma” från en anställning vid Energimyndigheten. Den miljöengagerade kvinnans fackförbund ST har gjort en anmälan till Justitiekanslern (JK). Foto: Regeringskansliet/Tom Samuelsson.

SD:s “nyttiga idiot” på psykförsvaret bör enligt DN avgå

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski skriver idag att generaldirektören för Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) Magnus Hjort bör avgå. Bakgrunden är den anmälan han gjorde till Granskningsnämnden om TV4:s avslöjande om SD:s trollfabrik.

Hjort anser att uttalanden i programmet från medarbetare från den egna myndigheten inte var rättvisande. Inte nog med det; han kräver dessutom censur av dessa inslag.

Wolodarski sammanfattar:

Men ännu värre än själva anmälan – som är unik i sitt slag – är kravet från generaldirektör Hjort om att TV4 ska tvingas radera publicerat innehåll.
Det är inte bara så att Granskningsnämnden saknar sådana befogenheter. Inte ens en domstol i Sverige kan komma med ett sådant krav. Skälet är att det helt och hållet saknar stöd i Sveriges grundlagar … Han har i själva verket gjort sig till en nyttig idiot för Sverigedemokraterna. För att återställa förtroendet för MPF borde han lämna sitt uppdrag.”

Tommy Jansson

PS
Hjort efterträdde 2022 Henrik Landerholm, som idag bekläder den nyinrättade posten som “nationell säkerhetsrådgivare”. Landerholm – militär, moderatpolitiker och ungdomsvän till nuvarande statsministern Ulf Kristersson – har under många år bland annat inom ramen för organisationen Atlantic Council svenska gren propagerat för ett svenskt NATO-medlemskap. Landerholms syster, militären Karin Enström är idag Moderaternas partisekreterare. Hon var 2012-2014 försvarsminister.

Lästips:

Sparkandet av “rebellmamman” resultatet av en högerpolitisk aktion – Fackförbundet ST kritiskt – eFOLKET, 16 april 2024.

Facket JK-anmäler Energimyndigheten efter att aktivist sparkats – SR-P4-Sörmland, 24 maj 2024.

You May Also Like