Hongkong och en nödvändig diskussion

Britterna erövrade Hongkong genom opiumkrigen i mitten av 1800-talet. Britterna slog därmed undan Kinas försök att bekämpa opiummissbruket. Den Brittiska opiumhandeln fortsatte fram till 1941!

Hongkong styrdes diktatoriskt. Den brittiske guvernören utsåg så väl sin regering som den lagstiftande församlingen. I slutet av 1800-talet slöts ett avtal om att Hongkong skulle återlämnas till Kina om 100 år. Så skedde också … Läs mer

Läs mer

Insändare om hur socialister nog bör förhålla sig i Hongkong-frågan

När det gäller utvecklingen av demonstrationerna i Hongkong kan vi nu se en mycket tråkig vändning. För ett par dagar sedan marscherade en stor massa av studenter till den amerikanska ambassaden. Ett hav av USA-fanor och den US-amerikanska nationalsången sjöngs. Talkörer och banderoller vädjade till Trump att agera.

Den ledande studentaktivisten Joshua Wong befinner sej nu i Tyskland och för … Läs mer

Läs mer

Don Quijote i Vita huset, del 2 – Trump blickar bakåt, medan Kina går framåt

Donald Trumps huvudbudskap, under presidentvalskampanjen, var att åter göra USA stort eller till och med störst och mäktigast i världen. Men det handlade mindre om visioner än om en nostalgi.

Trump och hans medarbetare anser att orsaken till USA problem inte på något sätt är självförvållade, utan beror på att landet utsätts för en illojal konkurrens från omvärlden, främst Kina, … Läs mer

Läs mer

Separatister framåt i val i Hong Kong

Valet till den lagstiftande församlingen i Hong Kong blev ett bakslag för regimen i Beijing. Sex politiska aktivister som var aktiva under protesterna för två år sedan mot de anti-demokratiska strukturerna i Hong Kong tar nu plats bland de 70 ledamöterna. Valdeltagandet var dessutom ovanligt högt.

2014 förekom månadslånga protester mot Beijings beslut att inte låta Hong Kongs chefsminister utses … Läs mer

Läs mer