Bildskapare: Alexander Antrpov / Pixabay.

Om Sveriges nye kärnvapenkramande ÖB och DCA-avtalet

eFOLKET publicerar här som insändare ett nytt synnerligen tänkvärt inlägg som författaren och journalisten Gunnar Wall gjort på sin egen blogg. Länk till Gunnar Walls blogg finns permanent inlagd på eFOLKETs frontsida, en bit ner i den högra spalten.

********

I höst får vi en ny ÖB, Michael Claesson, som inte spottar i glaset när det gäller kärnvapen. Dagens Nyheter har intervjuat honom.

Tidningen frågar hur Försvarsmaktens roll förändras av att Sverige nu är med i en allians som bygger på kärnvapenavskräckning.

Claesson svarar:

Det innebär att vi kan tala om avskräckning i ordets rätta bemärkelse. Tidigare har vi begränsat oss en smula genom att tala om tröskeleffekt. Det vill säga, vi har försökt verka krigsavhållande genom ett tillräckligt starkt försvar.”

Men att gå upp i en avskräckningsdimension, det innebär att man måste ta risken och möjligheten att kunna eskalera hela vägen upp till den allra absolut värsta nivån.”

Risken och möjligheten … Det där är knappast killen som har något emot kärnvapen på svensk mark. Han kommer att bli en ÖB som passar väl in på ett Sverige med ett DCA-avtal. Ett avtal som ger USA rätt att placera domedagsbomberna här när man anser det lämpligt.

Gunnar Wall

You May Also Like