Bildskapare: kalhh / Pixabay.

Avtal om USA-baser i Sverige undertecknat – USA:s personal på baserna ska stå över svensk lag

Nu har regeringen kommit överens om ett avtal med USA som ger USA tillgång till svenska militärbaser och flygfält. Avtalet innebär, om det godkänns av riksdagen, att USA får tillgång till svenska baser för att hålla vapenlager.

Vad jag förstår så finns det inget förbehåll när det gäller kärnvapen, vilket innebär ”grönt ljus” för USA att också placera atombomber på svenskt territorium om de så vill.

I ett uttalande säger Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling:

Vi vill inte se några amerikanska baser på svenskt territorium …

Och när det gäller kärnvapen säger han:

Det är viktigt att Sverige skriver in tydligt att det inte ska vara kärnvapen på svenskt territorium”.

Tidigare har ju ÖB uttalat att Sverige INTE ska kräva något förbud mot placering av kärnvapen på svenskt territorium vid ett svenskt Natomedlemskap.

Hur kärnvapen på svenskt territorium skulle öka vår säkerhet är för mig svårt att förstå. Vi skulle snarare bli ett bombmål för den lede fienden (Ryssland). Godkänner “vi” kärnvapen på svensk mark, blir det om möjligt ännu mera omöjligt att verka mot kärnvapen, att kräva kärnvapenavrustning och att underteckna FN-konventionen om förbud mot kärnvapen.

Den här avtalet med den kärnvapenbestyckade supermakten USA kommer senare att behandlas och godkännas av riksdagen.

Med tanke på vad de Nato-frälsta partierna sagt tidigare, så finns det ingen förhoppning att de helt plötsligt skulle “tacka nej” till vare sig USA-soldater på våra militärbaser eller utplacering av kärnvapen på svensk mark.

SVENSK LAG SKA ENLIGT AVTALET INTE GÄLLA

Vad som också är värt att notera är att enligt avtalet ska inte svensk lag gälla för de amerikanska soldaterna på militärbaserna i Sverige.

Försvarsminister Pål Jonson (M) menar att de US-amerikanska soldaterna kommer att lyda under US-amerikansk straffrätt, ”men att det måste bygga på respekt för svensk lagstiftning”, som han med antingen spelad troskyldighet eller på grund av naivitet väljer att formulera sin kommentar.

I och för sig tycks det vara så redan nu – att inte svensk lag gäller USA-soldater. Det är ju inte länge sedan då några amerikanska soldater “återhämtade sig efter en längre tid till sjöss” genom att gå på bordell.

Det var då den amerikanska jagaren USS Forrest Sherman genomförde ett örlogsbesök i Stockholm i mars förra året.

Då “återhämtade sig” några soldater på fartyget genom att besöka en lägenhetsbordell på Östermalm i Stockholm, där de ertappades bokstavligen “med byxorna nere” när de “återhämtade sig” tillsammans med prostituerade kvinnor från Ukraina.

De greps av polis, fördes till polisstationen, där de erkände sitt “återhämtande efter en längre tid till sjöss”.

Men i stället för att lagföras enligt svensk lag, fick de transport tillbaka till den amerikanska jagaren.

Vad händer om amerikanska soldater begår brott mot svenska medborgare? För mig är grunden att svensk lag ska gälla på svenskt territorium, säger Håkan Svenneling (V)

Nu är frågan vad de Nato-frälsta kommer att svara på frågan: Ska amerikanska soldater på svensk mark lyda under svensk lag, eller ska det vara amerikansk straffrätt som ska gälla?

Om man leker med tanken att en amerikansk soldat i Sverige skulle begå mord skulle han förmodligen dömas till ett mycket lindrigare straff enligt svensk lag, jämfört med amerikansk lag där mord kan bestraffas med döden.

“Tänkte inte på det”, som uppfinnaren från Sundbyberg (Peter Dalle) sa i humorprogrammet Lorry.

Men, skämt åsido, det borde vara självklart att svensk lag ska gälla i Sverige. Men vi har faktiskt undantag redan nu. Kungen står över lagen och kan inte straffas om/när han begår brott. Han har ju vid flertal tillfällen ertappas för fortkörning. Men kan inte straffas för det.

Sedan har vi diplomatisk “straffimmunitet”. Utländska diplomater kan inte straffas om de begår brott i Sverige. Om de begår brott, till exempel spioneri, kan de förklaras “persona non grata”, icke önskvärda, och utvisas ur landet. Men de kan inte lagföras och straffas.

Rolf Waltersson

Lästips:

Nytt avtal kan ge USA tillgång till svenska militärbaser – SVT Nyheter, uppdaterad 4 december 2023

Nytt försvarsavtal med USA undertecknas i morgon – SVT Nyheter 4 december 2023

USA-soldater på örlogsbesök i Stockholm tagna med byxorna nere – köpte sex på bordell av prostituerade från Ukraina – eFOLKET 26 mars 2022

You May Also Like