Nu är det fart på analyserna och (bort)förklaringarna av valresultatet — en sån seger till och jag är förlorad

Jag sitter i bilen på väg till markan vid Strömsholm för att ta en fika, läsa tidningen och lösa korsord. Ett välsignat regn vräker ner vilket är bra, för grundvattnet behöver … Läs mer “Nu är det fart på analyserna och (bort)förklaringarna av valresultatet — en sån seger till och jag är förlorad”

Läs mer

Varför helt plötsligt så tyst angående NATO-förhandlingarna mellan Sverige och Turkiet?

För ett par månader sedan var det stort pådrag i media gällande Sveriges och Finlands Nato-ansökningar och Turkiet som satte sig på tvären. Erdoğan ställde en massa krav för att godkänna … Läs mer “Varför helt plötsligt så tyst angående NATO-förhandlingarna mellan Sverige och Turkiet?”

Läs mer

Valets lärdom: En ny vänsterrörelse måste byggas – underifrån!

Utgången av gårdagens val blev en katastrof. Och inte minst tragiskt är att något hållbart alternativ på den parlamentariska arenan inte existerar överhuvudtaget.

Den socialdemokratiska ledningen förklarar sig nöjd med att … Läs mer “Valets lärdom: En ny vänsterrörelse måste byggas – underifrån!”

Läs mer

SD vill finansiera mer pengar till skolan genom att dra ner på biståndet till fattiga länder

Jag lyssnade på P1 och en debatt om skolan mellan Nooshi Dadgostar (V) och Jimmie Åkesson (SD).

Nooshi framhöll att det i grunden är den världsunika svenska marknadsskolan som är problemet. … Läs mer “SD vill finansiera mer pengar till skolan genom att dra ner på biståndet till fattiga länder”

Läs mer

Slaget mot marknadshyror är inte vunnet – borgarna och Fastighetsägarna har inte gett upp

För drygt ett år sedan hade vi en hetsig debatt om marknadshyror när man från borgerligt håll tillsammans med Fastighetsägarna, drev kravet om “fri hyressättning i nyproduktionen” – vilket är ett … Läs mer “Slaget mot marknadshyror är inte vunnet – borgarna och Fastighetsägarna har inte gett upp”

Läs mer

Vänsterpartiet har rätt om “Sverigepriser” på el – Bengt Ekenstierna försvarar Vänsterpartiets förslag

Debattens vågor går höga när det gäller de skyhöga elpriserna.

Vid partiledarutfrågningen i SVT av Nooshi Dadgostar tog hon upp idén med “Sverigepriser” som innebär att vi sätter ett rimligt pris … Läs mer “Vänsterpartiet har rätt om “Sverigepriser” på el – Bengt Ekenstierna försvarar Vänsterpartiets förslag”

Läs mer

Politiska floskler och förenklade slagord – eller sakfrågor och ideologier

Jag har i olika inlägg framför min åsikt att det politiska spelet alltmer handlar om populism och billigt bondfångeri.

Att det handlar mer om snitsiga slagord och klyschor i stället för … Läs mer “Politiska floskler och förenklade slagord – eller sakfrågor och ideologier”

Läs mer

Utfrågningen av Magdalena Andersson – utfrågarna missade öppet mål

Jag bänkade mig framför dumburken utrustad med penna, anteckningsblock och kamera för att se och höra utfrågningen av statsminister Magdalena Andersson. Utfrågare var “parhästarna” Anders Holmberg och Camilla Kvartoft.

Jag hade … Läs mer “Utfrågningen av Magdalena Andersson – utfrågarna missade öppet mål”

Läs mer

Partiernas hemliga donatorer – nu har Moderaterna hamnat mitt i “orkanens öga”

Undan för undan kryper sanningen allt närmare. Från början försökte de fem avslöjade partierna S, M, SD, KD och L få det till att det “bara” var någon omdömeslös politiker eller … Läs mer “Partiernas hemliga donatorer – nu har Moderaterna hamnat mitt i “orkanens öga””

Läs mer

Partierna som var beredda att runda lagen för att ta emot dolda donationer – Fortsättning följer

Ja det var verkligen en bomb som slog ner mitt i valrörelsen när Kalla fakta avslöjade att fem riksdagspartier var beredda att bryta mot lagen och ta emot hemliga bidrag. Media … Läs mer “Partierna som var beredda att runda lagen för att ta emot dolda donationer – Fortsättning följer”

Läs mer

En bomb har slagit ner i valrörelsen – företrädare för 5 riksdagspartier säger sig vilja ta emot hemliga donationer

2018 skärptes lagen om bidrag till politiska partier för att förhindra, eller åtminstone försvåra, korruption, att man inte ska kunna köpa sig till politisk makt. Bland annat finns en gräns på … Läs mer “En bomb har slagit ner i valrörelsen – företrädare för 5 riksdagspartier säger sig vilja ta emot hemliga donationer”

Läs mer

Om opinionsundersökningar – även i demokratier kan man manipulera med valresultaten

I senaste väljarbarometern från SVT/Novus får Miljöpartier en klar uppgång till 5,2 procent, även om resultatet ligger inom “felmarginalen”. Alltså på “stadig mark” över spärren på 4 procent.

Främst har man … Läs mer “Om opinionsundersökningar – även i demokratier kan man manipulera med valresultaten”

Läs mer