Bild från europaportalen.se (se lästips)

Vem är en flykting och en asylsökande – Varför flyr folk för sina liv från Turkiet för att söka asyl i EU-länder

Jag hajade till när jag hörde på radion att tyska asylboenden är fullbelagda, och att många av de asylsökande kommer från Turkiet.

Vadå, flyr folk för sina liv från Turkiet? Turkiet är ju ett Nato-land som ska försvara fred och frihet. Det står ju till och med i Nato:s demokratiparagraf:

“För att en stat ska kunna bli medlem i Nato krävs att den är en europeisk demokrati och rättsstat…”

Jag läser i EU-parlamentets definition av asylsökande:

Asylsökande är personer som gör en formell ansökan om asyl i ett annat land för att de FRUKTAR ATT DERAS LIV ÄR I FARA I HEMLANDET” (min kursivering)

De största grupperna som sökte asyl i något EU-land kommer från Syrien, Afghanistan och Turkiet, i nämnd ordning. (se lästips)

Naturligtvis är inte Turkiet en rättsstat. Det är bara att läsa rapporten från Regeringskansliet och Utrikesdepartementet; “Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Turkiet” där Turkiet och Erdoğan sågas längs kängskaften. (se lästips)

Men i den pågående Nato-processen “bortser” Nato-anhängarna från detta. Det har till och med gått så långt att SD-regeringen lovat att lobba, att tala väl, för att Turkiet ska få komma in i EU:s “stugvärme”.

Men visst måste man fråga sig VARFÖR människor från Turkiet flyr för sina liv och söker asyl i Tyskland och andra EU-länder.

Inser man det faktum att Turkiet inte är en demokrati, en rättsstat där man står upp för mänskliga rättigheter, men ändå är beredd att till varje pris gå Erdoğan till mötes i “Nato-processen”.

Om inte – då borde regeringen, både nuvarande och tidigare, ta tillbaka skrivningen; “Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Turkiet”.

Man borde falla på knä, göra en pudel och be Erdoğan om ursäkt för att man varit så uppriktig att man talat (skrivit) sanningen. Och därefter göra som de tre aporna “Ser inget, hör inget, säger inget” och dela ut Nobels fredspris till Erdoğan som plåster på såren.

Bild från Pixabay.

PS. Det kan naturligtvis hända att en del asylsökande inte har “rent mjöl i påsen”. Att de flyr sina hemländer av andra skäl än att de är förföljda och riskerar sina liv. Att de är kriminella och vill undkomma straff, eller något annat. Men alla som söker asyl har rätt att få sin asylansökan prövad.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like