“Ett hav av lögner”. Foto: Taras Chernus /unsplash.com

Partiernas hemliga donatorer – nu har Moderaterna hamnat mitt i “orkanens öga”

Undan för undan kryper sanningen allt närmare. Från början försökte de fem avslöjade partierna S, M, SD, KD och L få det till att det “bara” var någon omdömeslös politiker eller tjänsteman långt ner i organisationen som “trampade i klaveret” när de kom med “kreativa lösningar” för att kringgå lagen om hemliga donationer.

Nu visar det sig att moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer varit inblandad och synnerligen aktiv med tips och idéer hur man kan runda lagen för att ta emot en halv miljon “utan att det syns”.

Eftersom gränsen går vid ett halvt basbelopp, 24 150 kronor, föreslår Strömmer att man kan donera ett något lägre belopp. Om man i stället skänker 24 149 kronor behöver det enligt lagen och Gunnar Strömmer inte redovisas. Genom att ge 24 149 kronor gång på gång kommer man undan redovisningsplikten.

Visst är det så, men ändå att försöka kringgå lagens “andemening” om öppenhet och transparens när det gäller bidrag till politiska partier.

Lagligt – Ja. Moraliskt – Nej. Men det beror väl också på vad slags moral man har när avsikten så uppenbart är att “runda” lagen.

Eller som prästen sa: “Ni ska inte göra som jag gör. Ni ska göra som jag säger att ni ska göra”

Däremot är Gunnar Strömmer ute i tassemarkerna när han ger tips att ge pengar tillsammans med andra affärsmän för att finansiera ett callcenter. “Då blir identiteten känd, men inte lika uppenbar”.

Det tredje förslaget från Gunnar Strömmer är att “ge stödet indirekt, till en opinionsbildare som gynnar Moderaterna”.

Som partisekreterare är Gunnar Strömmer Ulf Kristerssons närmaste medarbetare och kan knappast ses som någon underhuggare långt nere i organisationen som har dålig koll på lagen och lagens andemening.

Rolf Waltersson

Läs och lyssna:

You May Also Like