4/6 – Brasilien; den politiska situationens bakgrund och färdriktning analyserad

I artikeln beskriver och analyserar eFOLKETs Brasilien-korrepondent Göran Kärrman landets  politiska situation och Bolsonaro-regimens raskt tilltagande kris.

*****

För att förstå vidden av den ekonomiska,politiska och konstitutionella krisen som nu skakar … Läs mer “4/6 – Brasilien; den politiska situationens bakgrund och färdriktning analyserad”

Read more

Bolsonaro står handfallen inför den ekonomiska krisen

Artikelförfattare är eFOLKETs Brasilien-korrespondent Göran Kärrman.

Artikeln har tidigare (23/8) också varit publicerad i tidningen Internationalen.

KOMMENTAR

Det är ingen hemlighet att Brasiliens president Jair Bolsonaro anser att Amazonas regnskog finns … Läs mer “Bolsonaro står handfallen inför den ekonomiska krisen”

Read more

eFOLKETs Brasilien-korrespondent: Bolsonaros högerkoalition faller samman

KOMMENTAR –  eFOLKETs Brasilien-korrespondent Göran Kärrman

Flera fackliga centralorganisationer i Brasilien mobiliserar nu för en generalstrejk den 14 juni mot det nya pensionssystemet (eller snarare avsaknad av pensionssystem) som regeringen lagt … Läs mer “eFOLKETs Brasilien-korrespondent: Bolsonaros högerkoalition faller samman”

Read more

Den brasilianske fascistpresidenten Bolsonaros mordiska framfart. Fruktansvärda bildbevis.

Trumps allierade, Brasiliens fascistoide president Jair Bolsonaro, mördar fattiga ungdomar. Såsom han lovat.

Brasilien har fått en ny president. Jair Bolsonaro, Högerextremist,representerande storgodsägarna och militären. Framburen av de reaktionära frikyrkorna och … Läs mer “Den brasilianske fascistpresidenten Bolsonaros mordiska framfart. Fruktansvärda bildbevis.”

Read more

Kubanska hälsoarbetare lämnar Brasilien på grund av brasilianska högerns hetskampanj

Den nionde gruppen kubanska hälsoarbetare, som arbetat i Brasiliens Flerläkarprogram, anlände idag till Havannas internationella flygplats José Martí. Bakgrunden är Kubas beslut att dra sig tillbaka från programmet på grund av … Läs mer “Kubanska hälsoarbetare lämnar Brasilien på grund av brasilianska högerns hetskampanj”

Read more

Brasilien – Om bakgrunden till Bolsonaros valtriumf

Brasilien. Högermakt i förändring

José Natanson, Resumen Latinoamericano 2018-11-01

Översättning i sammandrag, Eva Björklund

En före detta kapten och obetydlig kongressledamot surfade till presidentskapet på en mäktig konservativ och auktoritär våg. … Läs mer “Brasilien – Om bakgrunden till Bolsonaros valtriumf”

Read more

Brasilien – Den korrupta kuppregimen möter massiva och växande folkliga protester

“Uppgörelsen” mellan den brasilianska kuppregeringen och de strejkande lastibilschaufförerna eller framför allt, med deras arbetsköpares organisationer, har förvisso inneburit att blockaderna av mer än 500 av landets huvudvägar hävts, men knappast … Läs mer “Brasilien – Den korrupta kuppregimen möter massiva och växande folkliga protester”

Read more

Rio de Janeiro: Fullmäktigeledamot anklagas för att ligga bakom mordet på Marielle Franco

En milisgrupp i västra delen av Rio de Janeiro, med kopplingar till fullmäktigeledamoten Marcello Siciliano, pekas nu ut av olika media för morden på Marielle Franco och Anderson Gomes. Upprinnelsen är … Läs mer “Rio de Janeiro: Fullmäktigeledamot anklagas för att ligga bakom mordet på Marielle Franco”

Read more

Marielle Franco, stadsfullmäktigeledamot i Rio de Janeiro, Brasilien, har mördats

Marielle Franco, stadsfullmäktigeledamot i Rio de Janeiro har mördats. Den 38-åriga medlemmen av vänsterpartiet PSOL (Partiet för Socialism och Frihet) har varit en uttalad kritiker av högerregimens metod att låta militär … Läs mer “Marielle Franco, stadsfullmäktigeledamot i Rio de Janeiro, Brasilien, har mördats”

Read more