Foto: Ninni Andersson / Regeringskansliet.

Erdoğan-papegojan Billström får stark kritik för sitt kryperi för Turkiet

Inte helt oväntat får utrikesminister Billström (M) och den högerkonservativa Kristersson-regeringen stark och berättigad kritik när man nu stämplar YPG och PYD som terrororganisationer.

Amineh Kakabaveh skriver i ett debattinlägg i Göteborgs-Posten:

Utrikesministern fortsätter genom avståndstagandet mot YPG och PYD sina angrepp mot den kurdiska befrielserörelsen. Och i stället för att kritisera despoten Erdoğan och den Turkiska utrikesförvaltningen angriper Billström mig och den förre socialdemokratiska regeringen för att Nato-förhandlingarna går trögt.

Bara i regimvänliga tidningar som Sabah och i TT-intervjuer med Erdoğan-papegojan Billström utmålas jag som ett problem. Det är pinsamt att ingen granskar Billströms uttalanden.

Och hon fortsätter:

Den regimlojala turkiska tidningen Sabah uppmärksammades nyligen för att kartlägga turkiska regimkritiker i Sverige. Uppenbarligen läste de också mina inlägg på sociala medier där jag ska ha skrivit “skandalösa inlägg”. Och värst av allt är att jag kritiserat Turkiets användning av kemiska stridsmedel (vit fosfor) mot kurder.

Erdoğan är en islamistisk despot och han regerar med stöd av fascistiska paramilitära Grå vargarna. Av Ukraina kritiseras han för att bryta sanktionerna mot Ryssland och han hotar Nato-medlemmen Grekland med militära angrepp. Men enligt Billström är det regimkritikerna som är problemet.

Det är pinsamt att svenska journalister inte granskar utrikesministerns uttalanden och ställer honom till svars. Även Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet borde pressa ministern på de här uttalandena, avslutar Amineh Kakabaveh sitt debattinlägg i Göteborgs-Posten.

Kritik har dock framförts från andra håll:

YPG/YPJ riskerade sina liv när de skyddade världen mot IS. Nu sviker den svenska regeringen dem och legitimerar Erdoğans attacker mot dem. Det handlar inte om ord och symboler, det gäller människoliv, skriver Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling på Twitter.

“Sverige ska inte backa för Turkiet, lovade L och KD. Nu säljer Sverige vapen till Turkiet, bedyrar att Turkiet är en demokrati och tar avstånd från kurdiska PYD och YPG. Detta kryperi för Erdoğan är osmakligt och skadar Sveriges anseende”, skriver statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld på Twitter.

“Vilken ynkedom, Sveriges regering agerar som Erdoğans knähund när han förtrycker och anfaller kurder. YPG och YPJ gjorde avgörande insatser. Turkiet underlättade för IS så att de kunde bekämpa kurder”, skriver förre Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt på Twitter.

Kritik mot regeringen har också framförts av bland andra Pierre Schori (S), Lena Hjelm-Wallén (S).

“Det är ju efter påtryckningar från Turkiet och president Erdoğan”, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

På tal om Turkiet och demokrati. Det är minst sagt pinsamt när Billström, Kristersson och andra regeringsföreträdare utan att rodna kallar Turkiet för en demokrati. Är enda kriteriet för en demokrati enligt dem att det hålls val? I så fall är väl Ryssland också en demokrati?

Turkiet har en topplacering i grenen politiska fångar. Det lär nu sitta cirka 5000 politiska motståndare i fängelse.

En av dem är Selahattin Demirtas, ledare för det socialdemokratiska partiet HDP som Sverige, och EU, tidigare krävt ska friges. Men det kravet kommer sannolikt inte den nuvarande regeringen att ställa gentemot Turkiet.

I Turkiet sitter också många journalister fängslade. Tidningar, radio- och TV-stationer stängs ner av regimen.

Under sådana (miss)förhållanden kan de fria valen inte vara speciellt fria. Men det tycks inte bekymra herrar Billström och Kristersson.

Men i rättvisans namn ska också sägas att förre statsministern Magdalena Andersson (S) hade vissa svårigheter när hon fick frågan “Är Turkiet en demokrati?”. (se lästips)

Lästips:

Pinsamt att ingen pressar Billström om krypandet för TurkietGöteborgs-Posten.

Utrikesministerns skamlösa kryperi inför den turkiska förtryckarregimeneFOLKET, 5 november 2022.

Hur mår demokratin i despoten Erdoğans Turkiet?eFOLKET, 6 juli 2022

Rolf Waltersson

You May Also Like