Internationell solidaritetsaktion för Boris Kagarlitskij 16 september

En internationell aktionsdag för Boris Kagarlitski ha utlysts till lördagen 16 september av en solidaritetskommitte i Ryssland med stort stöd internationellt. I uppmaningen till aktioner skriver kommittén att Kagarlitskij är en av de ledande gestalterna för vänstertendensen i den sovjetiska dissidentrörelsen.

Han greps 25 juli och fördes till  Syktyvkar, Komirepubliken, 130 mil från sitt hem i Moskva. Den 7 augusti blev han uppförd i ett myndighetsregister register över “terrorister och extremister”.

Han kommer vara häktad till den 24 september. I samband med detta kommer det att hållas en ny förhandling där antingen Kagarlitskijs häktning förlängs, eller att sociala påtryckningar leder till en mindre hård påföljd.

Sedan en längre tid har Kagarlitskij och hans organisation Globalization and social movements utpekats som “främmande agenter”. Han riskerar upp till sju års fängelse för ett helt påhittat fall om att “rättfärdiga terrorism”.

Den verkliga anledningen till arresteringen är hans offentliga antikrigshållning och hans konsekventa kritik av den nuvarande regeringens socioekonomiska agenda.

Solidaritetskommittén skriver vidare att “Boris situation är ett fall av illegal arrestering och exemplifierar hur Kreml behandlar sina motståndare och hur de ser på mänskliga rättigheter.

De avslutar sin uppmaning med:

Den 16 september utlyser vi, Kagarlitskijs solidaritetskommitté, en internationell aktionsdag för Boris frigivning utanför ryska konsulat och ambassader. Vi tror att solidaritet är starkare än förtryck! Om du också gör det, gå med oss och hjälp till att sprida information om aktionen.

Vi anser att gatuaktioner i Ryssland är för riskabla, så inrikes rekommenderar vi framför allt säkrare former av solidaritet. Skydda er själva!

Men du har definitivt kamrater och likasinnade i andra länder, bland lokala politiska aktivister eller bland människor som tvingas lämna Ryssland. Ta kontakt med dem, de kan hjälpa till att organisera och delta i strejkmöten och demonstrationer i sina egna städer.

Prenumerera på våra sociala medier och följ nyheter och tillkännagivanden!

#freeBoris #свободуКагарлицкому”

I Sverige har solidariteten med Kagarlitskij fått stor uppslutning. 500 från Sverige har skrivit på uppropet Free Kagarlitskij och gett uttryck för sitt stöd på flera andra sätt genom att skriva på någon av de övriga solidaritetsuppropen, en protest vid ryska ambassaden och artiklar i tidningar.

Du kan underteckna uppropet som många stött i Sverige på hemsidan change.org.

Du kan också följa kampanjen för Kagarlitskij på Telegramkanalen Freedom for Boris Kagarlitsky och hemsidan freeboris.info. Där finns också länk till ett internationellt upprop och information hur du kan stödja arbetet för att få Kagarlitskij fri ekonomiskt.

Tord Björk
Medlem i rådet för Internationell fredsbyrån

You May Also Like