Massdeportation till Afghanistan när Riksdagen öppnar

Trettio (30) polisbilar, helikopter och hundpatruller ryckte häromdagen ut i norra Storstockholm. De skulle leta efter en brottsling som krossat en fönsterruta – ett brott som kan medföra böter. De fångade dessutom 5-6 andra som inte gjort något brottsligt. Det är nämligen inte ett brott för f.d. asylsökande att uppehålla sig i Sverige.

Vad kommer det sig att polisen ägnar … Läs mer

Läs mer

Insändare: Har ni hört talas om pop up-jurister?

En ny yrkesgrupp uppstod i Finland efter hösten 2015. Det är alla de hundratals personer som vid sidan av sitt eget yrke och sitt dagliga jobb lägger ner timmar efter timmar efter timmar på att bistå asylsökande, papperslösa och andra som har att göra med våra invandrarmyndigheter, med polisen och med socialen.

De är studerande, arbetare, pensionärer, forskare som ger … Läs mer

Läs mer

Att offentliggöra sitt kärleksliv – enda sättet att rädda livet?

Varför håller asylsökande HBTQ-personer tyst i Sverige?

Det förekommer att asylsökande med avvikande sexuell läggning döljer detta för omgivningen in i det längsta. Det gäller också när de söker asyl. Även ungdomar med en heterosexuell relation försöker hålla den hemlig.

Anledningen är de kränkningar och hot från landsmän i Sverige, i andra länder och i Afghanistan som de får utstå. … Läs mer

Läs mer

Unga flyktingar från Afghanistan – del 2/7: Kappvändarpolitiken i Sverige 2015 – 2018

Kappvändarpolitiken i Sverige 2015 – 2018. Hur asylprocessen fungerar och de stora förändringar som har genomförts.

När man söker asyl i Sverige påbörjas en process som i stora drag ser ut såhär:

Om man redan har sökt asyl i ett annat europeiskt land så skickas man tillbaka dit, med stöd av Dublinöverenskommelsen. Migrationsverket tillsätter ett offentligt biträde som ska företräda… Läs mer
Läs mer