Brasilia, kongressen invaderas. Twitter @davidrkadler

Klasskampen i Brasilien – Lula beordrar federal kontroll av huvudstaden Brasilia

Cubadebate 230108
Lula ordena tomar el control de Brasilia y advierte a Bolsonaro…
Översättning: Christine Vaple
Artikeln har tidigare (10/1) varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida

*****  

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva lägger ansvaret på den tidigare presidenten Jair Bolsonaro för att tusentals radikala bolsonaristas attackerade Kongressen, Högsta domstolen och sätet för den verkställande makten under söndagen.

– De utnyttjade söndagens lugn, när vi fortfarande höll på att bilda regering, för attackerna. Den tidigare presidenten har i flera tal uppmuntrat till detta och ansvaret ligger också på honom och de partier som stödde honom, hävdade Lula.

– De vi kallar fascister invaderade Nationalkongressen, Högsta domstolen och regeringens säte, palatset Planalto. Alla som deltagit kommer att hittas och straffas, meddelade han vid en presskonferens där han meddelade att han skulle återvända till huvudstaden.

– Jag ska återvända till Brasilia för att besöka de tre palatsen och vi ska försöka ta reda på vem som finansierade allt detta. Vi kommer också att undersöka om någon i den federala regeringen är inblandad. Alla vet att det finns tal av den tidigare presidenten Bolsonaro som uppmuntrar till det som nu hänt och han är ansvarig, tillade Lula och påminde om att den tidigare presidenten vägrade att överlämna presidentbandet till honom.

Lula beslutade också på söndagen att de federala säkerhetsstyrkorna skulle ingripa i huvudstaden och avskedade stadens säkerhetsansvarige, Anderson Torres. Dessutom har åklagarmyndigheten bett Högsta domstolen att arrestera Torres, som även var Bolsonaros justitieminister. Huvudstadens guvernör Ibaneis Rocha har bett Lula om ursäkt för det inträffade.

– Dessa personer måste straffas exemplariskt. Något liknande har aldrig tidigare hänt, varken under den så kallade väpnade kampen i landet eller i någon av tvisterna mellan statsmakterna, sa Lula.

Han beskrev de allvarliga upploppen som “barbariska”, och kritiserade även polisens agerande.

– Polisen gjorde ingenting. De bara släppte fram demonstranterna.

– Demokratin garanterar rätten till yttrandefrihet, men den kräver att man respekterar institutionerna, fortsatte Lula, som svors in som Brasiliens statschef den 1 januari och som erinrade om alla de val där han förlorade och där han respekterade resultaten.

Lula befann sig på söndagen i Araraquara, i São Paulos inland, med anledning av skadorna efter de senaste dagarnas kraftiga regn i regionen.

Åklagarmyndigheten inleder en utredning om maktövergrepp

Brasiliens riksåklagare Augusto Aras beordrade i dag den federala åklagarmyndigheten att inleda en utredning av invasionerna.

– Republikens riksåklagare Augusto Aras övervakar och följer med oro den vandalism av offentliga byggnader som utfördes i Brasilia på söndagen av radikala anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro, meddelade den federala åklagarmyndigheten i ett meddelande.

– Aras står i ständig kontakt med myndigheterna och har tagit de initiativ som ligger inom institutionens behörighet för att förhindra våldshandlingar.

Även den nationella sammanslutningen av delegater från den federala polisen (ADPF) kritiserade å sin sida de antidemokratiska handlingarna.

– De offentliga myndigheterna måste agera snabbt och bestämt för att återställa ordningen och befria sätet för republikens makter, säger ADPF.

I ett uttalande krävdes att de inblandade i de brottsliga attackerna ska straffas och utredas. I texten står det att “rätten att demonstrera demokratiskt innefattar inte vandalism och våld”.

På grund av dessa händelser beslutade president Luiz Inácio Lula da Silva om ett federalt ingripande i huvudstaden. Åtgärden gäller till och med den 31 januari. Syftet är att “sätta stopp för det allvarliga hotet mot den allmänna ordningen” i Brasilia. Detta kommer att samordnas av Ricardo García Cappelli, den nuvarande verkställande sekreteraren för justitieministeriet.

Enligt dekretet kommer García Cappelli att underställas republikens president och inte distriktsbestämmelser som strider mot åtgärder som krävs för interventionen.

– Dessa huliganer, som vi kan kalla fascister, fanatiker, gjorde något som aldrig tidigare har hänt i landets historia”, konstaterade Lula och menade att det “saknar motstycke i Brasiliens historia”.

Ledamot i USA:s kongress kräver att Bolsonaro utvisas

USAs kongressledamot Alexandria Ocasio-Cortez krävde i dag att den tidigare presidenten Jair Bolsonaro ska utvisas från USA efter invasionen av kongressen, den federala högsta domstolen och regeringspalatset, den verkställande maktens säte i Brasilien.

I sociala och nationella medier påminde hon om attacken mot Capitolium av anhängare till USAs tidigare president Donald Trump. För nästan två år sedan, den 6 januari 2021, dog fem personer och mer än 950 greps efter invasionen av parlamentsbyggnaden i Washington.

– Vi måste vara solidariska med Lula, en demokratiskt vald regering. USA måste sluta ge Bolsonaro skydd i Florida, skrev Ocasio-Cortez.

Bolsonaro lämnade Brasilien den 30 december och timmarna innan gjorde han ett sista live-uttalande som statschef via digitala plattformar. Han bröt sin tystnad sedan han förlorat valet mot Lula den 30 oktober och uppmanade sina anhängare att stå fast mot den progressiva regeringen.

– Vi ska inte att tro att världen kommer att gå under den 1 januari när grundaren av Arbetarpartiet blir president, sade Bolsonaro, som uppmanade sina anhängare att “inte sluta opponera sig”.

Han hänvisade till händelserna i landet den 24 december och påpekade att “ingenting rättfärdigar terroristförsöket” i Brasilia, då en man placerade en sprängladdning i en tankbil nära den federala huvudstadens flygplats.

Han klagade över att det politiska våldet alltid tillskrivs bolsonaristas (hans anhängare).

Affärsmannen George Washington, som greps för sprängladdningen, berättade dock för polisen att han hade deltagit i antidemokratiska aktiviteter som utförts av anhängare till den besegrade presidenten. Han erkände vidare att hans avsikt var att skapa kaos och att han handlade av politiska skäl. Bomben exploderade inte.

Bolsonaro rättfärdigade också lägren med hans anhängare framför arméns högkvarter i brasilianska städer och sa att de är en reaktion på en valprocess som “inte var helt öppen” och som fick “en massa människor att gå ut på gatorna och protestera”.

Dylika läger och mobiliseringar ställer antikonstitutionella krav, såsom militärt ingripande och en ändring av valresultatet.

Bolsonaro förväntas tillbringa en semesterperiod i USA. Det var tänkt att han skulle vara utomlands i minst tre månader.

Cubadebate 230108 (något nedkortat)
/cv

Lula ordena tomar el control de Brasilia y advierte a Bolsonaro…

You May Also Like