Foto. Rolf Waltersson.

Som kejsarens nya kläder – Fast tvärtom

Ibland kan jag inte låta bli att grotta ner mig i Aftonbladets sidor ”Kungligt”. För några dagar avslöjades hur mycket Europas prinsessor lagt ner på inköp av nya kläder, smycken och skor 2023.

Listan toppas av Furstinna Charlene av Monaco som förra året köpte 155 nya plagg, smycken eller skor till ett totalt värde av närmare 4,4 miljoner kronor.

Långt ner på listan, på 16:e plats hamnar danska kronprinsessan Mary, som nu ska bli Danmarks drottning. Hon köpte ”bara” 70 nya plagg, smycken eller skor för 509 000 kronor.

Enligt Svensk Damtidning har prinsessan Mary bekräftat att hon köper så här mycket kläder och att det 2022 blev nya kläder, skor och smycken för över en miljon kronor.

Hon har också ”erkänt att hon redan har ett överflöd när det gäller kläder och har uttryckt en önskan om att minska sin klädkonsumtion”, enligt danska Se och Hör.

Här visas i alla fall ett ”mänskligt” ansikte när hon inser att hon hamnat i ett sjukligt shoppingberoende. Hon behöver tydligen inte känna sig ensam eftersom samtliga prinsessor vid de europeiska hoven lider av samma sjukliga beroende av att köpa mera och mera, trots att garderoberna redan är överfulla.

Dessa sessor, och alla andra som lider av samma sjuka borde söka bot, gå i terapi för att avvänja sig.

Sitta i en ring som AA (anonyma alkoholister):

”Hej, jag heter Victoria och jag lider av ett sjukligt shoppingberoende”

Och hur ligger våra egna sessor till i den här ligan?

Prinsessan Sofia Kristina Bernadotte hamnar på plats 9 med sina 100 plagg, smycken eller skor för drygt 846 000 kronor.

Ska man vara riktigt noga kan man fråga sig hur mycket ”äkta” prinsessa hon är. Född Hellqvist som i sitt CV kan skriva in både dokusåpadeltagare i Paradise Hotel och utvikningsbrud i Miss Slitz.

Jag säger som Karl Gerhard i sin kuplettsång där han raljerar över societetens dekadans; ”Det har kommit in en katt bland hermelinerna”

Och kronprinsessan Victoria hamnar på 11:e plats med 162 nya plagg, smycken eller skor för totalt 679 368 kronor.

Det kan synas lite motsägelsefullt att köpa nya kläder, smycken och skor för över en halv miljon bara på ett enda år med tanke på att prinsessan Victoria i andra sammanhang vill verka så präktig och tala för att man inte behöver köpa nytt utan man kan handla second hand.

Den slutsats jag kan dra är att den här köphysterin bland kungligheter på ett tydligt sätt visar en del av den vulgära lyx överklassen vältrar sig i.

Det pratas också om att ”sända signaler”. Vilka signaler sänder dessa kungligheter till sina ”beundrare” när de vräker sig i detta vansinniga och fullständigt meningslösa frosseri?

För det är ju som prästen sa; ”Ni ska inte göra som jag gör. Ni ska göra som jag predikar”

På sätt och vis är det som HC Andersens saga om Kejsarens nya kläder – men tvärtom.

Dessa kungligheter är fullt påklädda i sina dyra kläder, skor och smycken, samtidigt som de avslöjar att de moraliskt sett är fullständigt nakna.

Uppgifterna om dessa prinsessors klädköp kommer från den amerikanska sajten Ufo No More som ”specialiserat sig på att kategorisera och känna igen kungliga plagg”.

Som ni ser på bifogade bilder är ett antal plagg ”oidentifierade”, vilket betyder att den verkliga kostnaden sessorna lägger ut på kläder, skor och smycken är ännu högre.

Lästips:

Plagg värdiga en prinsessa – Aftonbladet. 5 januari 2024

Karl Gerhard – En katt bland hermelinerna -YouTube

Rolf Waltersson

You May Also Like