Boende i Viptorp protesterar mot försäljning av kommunens hyresbostäder

I en debattartikel i Aftonbladet går de boende i stadsdelen Viptorp i Eskilstuna till storms mot kommunledningens planer att sälja ut och privatisera en stor del av de kommunägda hyreslägenheterna.

Det är den styrande trojkan bestående av S, M och C som vill sälja ut en del av Kommunfastigheters bostadsbestånd.

I debattartikeln skriver de boende:

“Den styrande majoriteten i Eskilstuna Läs mer

Läs mer

Skottland tog tillbaka privatiserad sjukvård – allt fungerar bättre

Skottland införde för många år sedan en marknadsmodell inom sjukvården. Resultatet efter 18 år av privatisering och konkurrens förskräckte och Skottlands politiska majoritet beslutade att privatiseringen skulle rullas tillbaka. Efter det har sjukvården fungerat betydligt bättre.

När Stockholms sjukvård går på knäna på många olika sätt, har skotten Dave Watson från brittiska sjukvårdsfacket Unison inbjudits av tankesmedjan Arena idé till … Läs mer

Läs mer

Ett klart NEJ till utförsäljning och privatisering i Helsingborg

I Helsingborg har man nu folkomröstat. Frågan handlade om huruvida det kommunägda energibolaget Öresundskraft ska säljas ut och privatiseras eller behållas i kommunmedborgarnas ägo.

Argumenten för en utförsäljning har varit:

Energibolaget kommer inte med kommunen som ägare att generera lika höga vinster och utdelningar som tidigare. Det är rätt tid att sälja.

Pengarna från försäljningen, 12,2 miljarder, kan användas för … Läs mer

Läs mer

Rysslands högerregering uppges planera ny våg av privatiseringar

En “insatt källa” har enligt nyhetsbyrån Reuter läckt information om planer på mycket omfattande privatiseringar och utförsäljningar av en rad ryska, idag offentligt ägda, bolag.

Efter upplösningen av Sovjetunionen genomdrevs redan på 90-talet en massiv privatisering av statlig egendom. Formerna för 90-talets radikala omstöpning i nyliberalismens tecken har av många beskrivits som en “stöldvåg” och en huggsexa som ledde till … Läs mer

Läs mer

Manifestation mot privatiseringar och nedskärningar

Torsdagen den 21 november var det dags för en ny manifestation mot bostadsprivatiseringarna och nedskärningarna i Eskilstuna. Klockan 12 var återigen ett 150-tal samlats vid Arbetets Ära framför Stadshuset.

Nathalie Söderberg inledde. “Det verkar som att kommunledningen vill byta ut befolkningen” menade Söderberg. Man bygger för höginkomsttagare och vill med regelverk förhindra dom som går på försörjningsstöd och sjukbidrag från … Läs mer

Läs mer

Vill Moderaterna avskaffa skattefinansierad sjukvård?

Irené Svenonius (M), flerårig ansvarig för haverierna på Karolinska sjukhuset, är öppen för att hela sjukvården i Sverige ska vara privatfinansierad. Hon understöds av moderata ungdomsförbundet som firade triumfer på moderatstämman nyligen då beslut togs om att skattefinansieringen av sjukvården ska ses över.

Irené Svenonius presenterade i fredags en bok, Jag vill avskaffa mig själv, där hon målade upp sina … Läs mer

Läs mer

Massiv kritik mot privatiseringen av arbetsförmedlingen

Dogmatisk nyliberal ideologi bakom privatiseringen. Erfarenheterna från tidigare försök förskräcker och reformen garanterar ett misslyckande. Men regeringen är stolt över att genomföra privatiseringen av arbetsförmedlingen tillsammans med C och L.

Arbetsförmedlingen har presenterat sin analys av hur privatiseringen av arbetsförmedlingen ska gå till och de risker som finns med reformen. Efter Center-krav kom privatiseringen av arbetsförmedlingen med i 73-punktsprogrammet från … Läs mer

Läs mer

Borgerliga regeringar har alltsedan den nyliberala erans början sett till att privatisera så mycket som möjligt

I sitt valmanifest inför valet förbinder sej Labour-partiet i Storbritannien att återföra privatiserad egendom till den offentliga sektorn (stat och kommuner).

Omedelbart gick den borgerliga slaskpressen i landet ut med stora rubriker om hur många miljarder ett sådant återförande skulle kosta.

Och dom vet vad dom gör, borgarna. Borgerliga regeringar, i Storbritannien, Sverige och annorstädes, har alltsedan den nyliberala erans … Läs mer

Läs mer

Privatiseringen av apoteken har gett oss mycket

Privatiseringen av apoteken har gett oss mycket – bland annat Måns Zelmerlöw ridande naken på en häst.

När den dåvarande borgerliga regeringen 2009, på initiativ av civilminister Göran Hägglund (KD) , “avreglerade” apoteken hände saker.

Inte bara att det blev väldigt tätt mellan apoteken i storstäderna där det tidigare var ganska tätt mellan apoteken. Samtidigt blev det ännu glesare mellan … Läs mer

Läs mer

Apropå överklassens illslughet: Hur humant är Humana?

“Eskilstuna bäst i länet på tillgänglighet”, läser jag i Eskilstuna-Kuriren 12 juli. Det är företaget Humana som sedan tio år årligen ser över kommunernas arbete med tillgänglighetsfrågor genom att skicka en enkät till landets samtliga kommuner.

Det här låter ju bra. För att få veta mera letar jag fram resultatet av denna enkät, där det visar sig att Eskilstuna hamnar … Läs mer

Läs mer

Förvånande förvåning

Att privatskolor som drivs av vinstintresse tar ut vinster är inget att förvånas över. Det är liksom själva poängen med att driva verksamhet i vinstsyfte. Och ju större vinst desto gladare aktieägare.

Samtidigt som många offentliga skolor går på knäna på grund av snålt tilltagna resurser, plockar många privata skolor ut stora vinster att fördela bland sina ägare.

Till exempel … Läs mer

Läs mer

Birger Schlaug: Någon jävla ordning måste det väl ändå vara!

Gomorron, det finns skäl att bli förbannad. Ägarna av ett av Sveriges största elnät tänker minska sina basinvesteringar med 40 procent eftersom de inte anser sig få tillräckligt stor vinst. Nödvändiga investeringar i elnätet uteblir, meddelar Johan Lindhag, som är VD på Ellevio som äger elnät där 950 000 människor är uppbundna. Ellevio ägs till 50 procent av det kanadensiska … Läs mer

Läs mer

Thoren Business School

I Ekuriren den 7 mars kan vi läsa att privatskolan Thoren Business School vill starta verksamhet i Eskilstuna. Något som hälsas med odelad glädje av moderaten Jari Puustinen som också är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Vad är det för skola som nu vill etablera sig i Eskilstuna? Thoren Business School ingår i Thorengruppen som är en av landets största … Läs mer

Läs mer

”Eskilstuna privatiserar välfärden”, del 7: Thorengruppen AB ansöker om att fylla guldbyxorna med elevpengar

Stora brister gällande lärartäthet och undervisning är skolföretaget Thorengruppen AB:s signum. Nu har de till Moderaternas Jari Puustinen förtjusning ansökt om att få öppna en skola i Eskilstuna.

En ny skola kan startas i Eskilstuna hösten 2019. Den privata aktören Thorengruppen AB har med Thoren Business School har ansökt om tillstånd till att etablera ett affärsgymnasium. Vår ordförande i barn- … Läs mer

Läs mer

Biståndshandläggare om kritiken från anställda på Attendos hemtjänst

eFOLKET kontaktade den 20 februari kommunens biståndshandläggare och frågade dem om varför de minskat tiden hos de äldre för personalen på Attendo:

”Från flera anställda hos hemtjänsten som upphandlades av Attendo från kommunen har de framkommit om tiden för varje brukare därefter minskats av er biståndshandläggare. De gäller områdena Tunafors, Öster, Svalan och Husby. Vi undrar varför tiden minskats ned? Läs mer

Läs mer

Eskilstuna privatiserar välfärden, del 6; “Riv avtalet med Attendo!”

– Finns det ingen rätt alls till kisspauser? Frågar anställda Attendo. Arbetssituationen hos Attendos hemtjänst är hemsk och inhuman. Nu ber de anställda kommunen att riva avtalet för personalen och de äldres välmående.

– När jag läste Camilla Ahos svar till eFOLKETs artikel där vi anställda pratat om arbetssituationen hos Attendos hemtjänst blev jag riktigt upprörd. De ljuger er journalister … Läs mer

Läs mer

Eskilstuna privatiserar välfärden, del 5; “Utvärdering och inspektioner ska göras framöver”

– Mitt ansvar här är att se till att brukarna får den vård, omsorg och trygghet de behöver och har rätt till. Om de som har uppdraget inte sköter det måste åtgärder vidtas, säger Mikael Edlund (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden, gällande den kritik som framkommit från anställda på Attendos hemtjänst, vilken upphandlats av kommunen. 

– Jag anser att ni … Läs mer

Läs mer

Eskilstuna privatiserar välfärden, del 4; “Attendo slingrar sig gällande misären hos hemtjänsten”

Vi har arbetat stenhårt sedan vi tog över med att säkerställa en god kvalitet, hög kontinuitet och en god arbetsmiljö, menar Camilla Aho, regionchef hos Attendo, och tillbakavisar de enorma brister som anställda på Attendos hemtjänst i Eskilstuna vittnat om. Men Attendos argumentation ifrågasätts.
– Det de säger är hycklande, säger en upprörd anställd som eFOLKET talat med.

Vi Läs mer

Läs mer

Skarp kritik mot privata vårdbolag

Capio och Praktikertjänst återbetalningsskyldiga till Stockholms läns landsting

Den psykiatriska vården vid de vinstsyftande vårdbolagen Capio och Praktikertjänst får skarp kritik efter en granskning som Stockholms läns landsting har genomfört. Nu blir de återbetalningsskyldiga efter att ha begått avtalsbrott. Det skriver Svenska Dagbladet i en artikel den 4 oktober.

De två vårdbolagen har fått varningsbrev för flera uppdagade brister i … Läs mer

Läs mer

System för fusk med vårdval och vinster

Fuskande och svindlande klinik avslöjad

En privat hudklinik i Stockholm anklagas för att ha skurit bort hudförändringar och utfört undersökningar som inte var medicinskt motiverade. Räkningen skickades till landstinget, skriver Dagens Nyheter i en artikel den 29/8.

Kungsholmens hudklinik krävs nu på fem miljoner kronor av Stockholms läns landsting – men vägrar att betala

Landstinget inledde tidigare en fördjupad uppföljning … Läs mer

Läs mer

En sönderslagen arbetsmarknad

Hans Hjälte om nödvändigt motstånd

Statistiska Centralbyråns rapport om inkomstutvecklingen i Sverige från 1991 till 2015 visar att den svenska arbetarklassens relativa ekonomi markant har försämrats de senaste åren, och för en stor del av dem med de allra lägsta inkomsterna har utvecklingen varit sämst. Se: SCB visar att fattigdomen ökar.

Det betyder också att klyftorna inom arbetarklassen har ökat, … Läs mer

Läs mer

Upphandlingsfiasko av städning leder till tågkaos i Stockholm

►Hälften av städarna på pendeltågen varslas om avsked
►Missförstånd vid upphandling leder till massuppsägningar
►”Vårt krav är att kollektivtrafiken ska drivas i offentlig regi”

Bara någon vecka innan två helt nya pendeltågstationer öppnar i Stockholm, kommer beskedet om att nära hälften av alla pendeltågsstädare varslas om uppsägning. Det är städbolaget Reneriet som vill avskeda 90 av sina cirka 200 anställda, … Läs mer

Läs mer

Ledare: Stoppa privatiseringen av hemtjänsten i Eskilstuna!

Den politiska majoriteten i Eskilstuna, Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, har beslutat att ge det multinationella bolaget Attendo uppdrag att ta över en del av hemtjänsten. Samtidigt hotar man att lägga ner det fungerande brukarkollektivet Vitsippan.

Inom arbetarrörelsen har sen en tid debatterats hur vi ska se på vinster i välfärden. Det är vänsterpartiet som drivit ”Nej till Vinster i Välfärden”. … Läs mer

Läs mer