Illustration av Hasse Ström.

Vill Moderaterna avskaffa skattefinansierad sjukvård?

Irené Svenonius (M), flerårig ansvarig för haverierna på Karolinska sjukhuset, är öppen för att hela sjukvården i Sverige ska vara privatfinansierad. Hon understöds av moderata ungdomsförbundet som firade triumfer på moderatstämman nyligen då beslut togs om att skattefinansieringen av sjukvården ska ses över.

Irené Svenonius presenterade i fredags en bok, Jag vill avskaffa mig själv, där hon målade upp sina visioner för framtidens sjukvård. I boken nämns överhuvudtaget inte Karolinska eller NKS.

I en intervju i Svenska Dagbladet 15/11 säger hon emellertid att det finns ett “gammalt politiskt ansvar” för den svåra sits som Karolinska sjukhuset befinner sig i men hon tycks ha svårt att se sitt eget ansvar för hennes tid som ansvarig och de senaste nedskärningarna. Det hon medger är att politiken borde ha klivit in tidigare i den krisande verksamheten.

– Jag tog ansvar när vi i maj 2018 såg att ekonomin var på väg åt fel håll och bytte ut styrelsen på Karolinska.

Peter Wolodarski, chefredaktör på DN, är kritisk till att Svenonius avsäger sig ansvar för de stora uppsägningarna (DN 17/11)

– Hon tycks inte förstå att hon som finansregionråd i Stockholm omöjligen kan avskaffa sitt eget politiska ansvar. Det ingår i rollen när vården är offentligt finansierad, oavsett vad hon tycker om det. Vill hon avskaffa sig själv går det utmärkt. Avgå som finansregionråd och låt någon annan söka väljarnas förtroende.

Irené Svenonius vill också att sjukvården ska beställas på nationell nivå och inte från 21 regioner som idag. Hon menar att staten eller en obligatorisk försäkringslösning borde ta över finansiering av sjukvården.

Att staten ska över ansvaret för sjukvården är flera partier öppna för utan att för den skull åtminstone hittills öppna för privat finansiering.

Moderata ungdomsförbundet, MUF, har länge haft en stark ställning inom Moderaterna och har ofta drivit på partiet i en ännu mer nyliberal riktning. Att avskaffa den skattefinansierade sjukvården är självklart för ungmoderaterna.

– Privata försäkringsbolag kan konkurrera med varandra och på det sättet kan vi få ner vårdköerna, säger MUF-ordföranden Benjamin Dousa till SVT Nyheter 2 november

Men det finns motröster inom Moderaterna, bland andra den socialpolitiska talespersonen Camilla Waltersson Grönvall.

– Det viktiga för oss är att plånboken inte ska styra och att vi får en skattefinansierad, jämlik och solidariskt finansierad sjukvård där inte din bakgrund eller var du bor ska styra.

Tommy Jansson

Illustration av Hasse Ström.

You May Also Like