Carina Träff, boende i Viptorp, underströk att det handlar till stor del om skydda rätten till bostad för dem med låga inkomster. Foto: Rolf Waltersson.

Manifestation på Fristadstorget i Eskilstuna mot privatiseringarna av allmännyttan

Lördagen den 18 januari var det återigen dags för manifestation mot privatiseringarna mot allmännyttans bostäder. Hela Viptorp ska, om Jimmy Jansson och Jari Puustinen får bestämma säljas ut till riskkapitalistbolag. Liksom delar av Skogsängen, fastigheter på Trädgårdsgatan i Torshälla och Odlarskolans lokaler.

Men privatiseringarna möter motstånd och nu var det alltså dags för den tredje manifestationen.

Carina Träff, boende i Viptorp var en av talarna. Hon tryckte på betydelsen av att värna om allmännyttan, det kommunala ägandet. Så fort försäljningen är påskriven saknar kommunen allt inflytande. Beståndet kan säljas vidare och förhållandena försämras. Carina pekade på att många av de boende är låginkomsttagare som kommer att få svårt att klara hyreshöjningar.

“Var ska vi bo?” Frågade Carina, som är drivande i organiseringen av motståndet i Viptorp och som vittnade om ett stort stöd från de boende i området.

Ida Westerberg, socialsekreterare som tillsammans med vänner skrivit ett viktigt debattinlägg i frågan tog upp hur barnfamiljer misshandlas av den nu pågående bostadspolitiken. Eskilstuna ligger två i ligan vad det gäller vräkningar av barn.

Ivar Björklid från Ung Vänster poängterade att vi inte får låta oss kuvas. 129 lägenhetsinnehavare i Viptorp har skrivit på protesten mot privatiseringarna. På det nationella planet måste januaripartiernas (S+MP+L+C) förslag om marknadshyror stoppas. Ivar pekade på den svåra situationen för ungdomar som söker eget boende. Ojämlikheten accelererar. En del av befolkningen i villor och dyra lägenheter. En allt större del bostadslösa.

Ivar Björklid manar till beslutsam fortsatt kamp.

Avslutade gjorde Natalie Söderbergh från Vänsterpartiet. Talarna tog också upp det faktum att det stora bostadsbyggandet i Eskilstuna inte löser situationen, inte så länge det rör sej om bostäder enbart för välbeställda där en etta kan kosta 7000 kronor i månaden.

Slutligen lovade mötesdeltagarna att åter samlas på torget om en månad. Kampen fortsätter. Jimmy, Jari och Arne ska veta att deras politik i riskkapitalisters och välbeställdas intresse inte kommer att undgå motståndet från oss arbetare och låginkomsttagare.

Rolf Waltersson (foto)
Peter Widen (text)

You May Also Like