Nyliberal natt i Moskva – säte för den av överklassen och de rika kapitalisterna uppburna högerregringen i dagens Ryssland. Foto: Sergey / pixabay.

Rysslands högerregering uppges planera ny våg av privatiseringar

En “insatt källa” har enligt nyhetsbyrån Reuter läckt information om planer på mycket omfattande privatiseringar och utförsäljningar av en rad ryska, idag offentligt ägda, bolag.

Efter upplösningen av Sovjetunionen genomdrevs redan på 90-talet en massiv privatisering av statlig egendom. Formerna för 90-talets radikala omstöpning i nyliberalismens tecken har av många beskrivits som en “stöldvåg” och en huggsexa som ledde till en enorm förskingring av offentlig egendom. Ett resultat blev uppkomsten av de stormrika så kallade oligarkerna.

De bolag som nu står på tur för privatisering är enligt Reuters källa, som citeras av Svenska Dagbladet (17/12), är bland andra oljebolaget Transneft, flygbolaget Aeroflot, järnvägsbolaget RZD, elnätsbolaget Tosseti, vattenkraftsbolaget Rushydro och transportbolaget Sovcomflot. Rysslands största spannmålsbolag finns också med på den lista över objekt för privatiseringar som enligt Reuters källa nu finns upprättad.

You May Also Like