Förvånande förvåning

Att privatskolor som drivs av vinstintresse tar ut vinster är inget att förvånas över. Det är liksom själva poängen med att driva verksamhet i vinstsyfte. Och ju större vinst desto gladare aktieägare.

Samtidigt som många offentliga skolor går på knäna på grund av snålt tilltagna resurser, plockar många privata skolor ut stora vinster att fördela bland sina ägare.

Vandrande skolpeng. Satirteckning av Robert Nyberg.

Till exempel Engelska skolan som gjorde en vinst på 63,3 miljoner förra året, vilket är en vinstökning med nästan 10 miljoner jämfört med året innan.

Vinsten uppstår bland annan genom lägre lärartäthet i Engelska skolan. 15,3 elever per lärare i Engelska skolan jämfört med 12,1 elever per lärare i kommunala grundskolan.

Skolminister Anna Ekström (s) är förvånad. Förvånad och upprörd. “Det är så klart stötande att skolkoncerner ökar sina vinstuttag samtidigt som behoven i skolan växer” säger hon i en kommentar till Lärarnas tidning.

Vad som förvånar mig mest är att utbildningsministern är förvånad. Hur kan man vara förvånad över att privata och vinstdrivande skolkoncerner försöker ta ut så stora vinster som möjligt?

Det som är “stötande”, för att använda ministerns egna ord, är att detta försnillande av våra skattepengar avsedda för skolan får fortsätta.

Rolf Waltersson

You May Also Like