Eskilstuna privatiserar välfärden, del 4; “Attendo slingrar sig gällande misären hos hemtjänsten”

Vi har arbetat stenhårt sedan vi tog över med att säkerställa en god kvalitet, hög kontinuitet och en god arbetsmiljö, menar Camilla Aho, regionchef hos Attendo, och tillbakavisar de enorma brister som anställda på Attendos hemtjänst i Eskilstuna vittnat om. Men Attendos argumentation ifrågasätts.
– Det de säger är hycklande, säger en upprörd anställd 
som eFOLKET talat med.

Vi har en hel uppsättning med kläder till medarbetarna, så att de inte ska behöva frysa”, skriver Camilla Aho, Attendos regionchef för kundval Mellansverige, i ett mejl till eFOLKET. Hon kommenterar också att det visst finns parkeringstillstånd. Vad gäller böter är det den anställde själv som får stå för dom, om det inte gäller något akut. Varför de även ska behöva ge 500 kronor utöver detta till Attendo står obesvarat.

– Visst finns det kläder, men inte för minusgrader, understryker bestämt en ytterligare anställd hos Attendos hemtjäns,t som eFOLKET fått kontakt med.

Den anställde känner sig rädd och utsatt och har därför valt att vara anonym. Vi har här valt att kalla denne för Kim. Enligt Camilla Aho är det kommunen som beslutat om vilka insatser och hur lång tid en person behöver. Utifrån biståndsbeslutet planerar vi sedan arbetsdagen för medarbetarna och diskuterar med hemtjänstkunderna kring hur och när de vill att besöket ska genomföras.

– Klart det är kommunen som bestämmer det, men hur ser det ut i verkligheten? Sjukfrånvaron är så hög att vårdtagare som exempelvis ska ha två besök per dag bara få ett. Eller att varje besök kortas ned för att dagen inte kommer att funka annars, berättar Kim.

Övertid och inga raster – det struntar Attendo i

På Attendos hemtjänst har det framkommit att de anställda sällan har tid att ta ut sin rast samt att de ofta tvingas jobba övertid. Det syns dock inte alltid på lönespecifikationen som ofta blir fel. Flera anställda har inte fått sitt OB-tillägg utbetalt för tid de arbetat i höstas. Camilla Aho menar att är det något som inte stämmer vad gäller lönen så är det de anställda som inte rapporterat in det.

– Deras svar är ett skämt. Klart de anställda har rapporterat in det som dom ska ha betalt för. Attendo sköter sig inte utan lägger ansvaret på oss anställda när det är något som går fel eller inte stämmer, säger Kim.

Vad gäller att raster inte hinns med, och den kontinuerliga övertiden, verkar Attendo tycka att det inte ens är värt att kommentera.

– Att folk hela tiden måste jobba över, inte hinner ta ut sina raster och stressar sig igenom arbetsdagen har ju som sagt gjort att det är så många sjukskrivna. Jag har inte sovit ordentligt sedan den nya ledningen tog över. Alla mår skit. Folk slutar om vartannat. Inte ens vikarierna vill stanna kvar, hur har man tänkt lösa det i sommar? undrar Kim.

I mejlet skriver Camilla Aho “Jag vill säga att vi har arbetat stenhårt sen vi tog över med att säkerställa en god kvalitet, hög kontinuitet och en god arbetsmiljö. För oss är det otroligt viktigt att medarbetarna trivs och att hemtjänstkunderna känner sig både nöjda och trygga med de insatser som Attendo utför”. eFOLKETs uppfattning är att Attendo inte gör något annat än att slingrar sig från de uppenbara brister som finns hos dem. Vad anser de anställda om företagets utlägg?

– Det här är ett jävla hyckleri. Någon kvalitet går det inte att tala om. Hela Sverige ska veta att det har blivit ett helvete för oss sedan Attendo tog över, säger Kim upprört.

Förtroendet för politikerna lika med noll

Kim har läst den tidigare artikeln där eFOLKET pratat med politiker som sitter i Vård- och omsorgsnämnden om situationen hos Attendos hemtjänst; som de var med och upphandlade.

– Centerpartisten säger ju att man får skylla sig själv om man valde och stanna kvar på Attendo istället för att gå över till kommunen. Det är sanslöst. De andra politikerna hade inte mycket att komma med; och dom här ska man rösta på? Nej, knappast. Förtroendet är lika med noll. Den enda som gav ett vettigt svar var vänsterpartisten. De gör åtminstone motstånd, säger Kim.

You May Also Like