Eskilstuna privatiserar välfärden, del 6; “Riv avtalet med Attendo!”

– Finns det ingen rätt alls till kisspauser? Frågar anställda Attendo. Arbetssituationen hos Attendos hemtjänst är hemsk och inhuman. Nu ber de anställda kommunen att riva avtalet för personalen och de äldres välmående.

– När jag läste Camilla Ahos svar till eFOLKETs artikel där vi anställda pratat om arbetssituationen hos Attendos hemtjänst blev jag riktigt upprörd. De ljuger er journalister rakt upp i ansiktet. Oss anställda skiter de uppenbarligen i, säger en arg Hanna* anställd på Attendos hemtjänst, när vi pratar med henne och hennes kollega Victoria*.

De berättar att dem inte vet vart de ska börja då hela Camilla Ahos svar består av lögner och undanflykter.

– Arbetsbyxorna är anpassade för sommarhalvåret. Eftersom att vi cyklar och går så mycket gör kylan att jag får ont i benen. Man är även rädd för att få blåskatarr. Nu har jag för egna pengar köpt ett par egna vindtäta byxor. Fleecetröja ska jag säga är få förunnat. Många anställda har inte ens fått veta att de finns. Jag kan tänka mig att det är ännu sämre kläder för vikarier, berättar Hanna.

– Det enda parkeringstillstånd som finns är gratis parkeringsskiva från matbutiker. Vi har önskat nyttoparkeringstillstånd, vilka man kan stå gratis med på alla kommunens gator. Nu lägger vi själva pengar i automaten för att slippa böter, säger Victoria.

Fortsatt hemsk arbetssituation

Arbetssituationen har inte ändrats till det bättre ett tag sedan bristerna hos Attendos hemtjänst framkommit. Flera anställda än någonsin är nu sjukskrivna på grund av psykosomatiska besvär som svår magkatarr, migrän, nedstämdhet och återkommande förkylningar.

– Stressen är enorm, säger Victoria och berättar att hon under sitt senaste arbetspass gjorde nitton besök och två telefonservice på fem timmar.

Även Hanna och Victoria är sjukskrivna.

– Jag har jobbat i vården tidigare och aldrig mått så här dåligt eller haft så ont, säger Hanna.

De är tillsammans med sina kollegor övertygande om att det inte bara är de arbetande på Attendos hemtjänst i Eskilstuna som har en arbetsmiljö under all kritik.

– När man googlar “kritik mot Attendo” kommer det upp hur mycket som helst om liknade fall. Där ser man ju också vilken vinst de gör på orimliga besparingar. VD Henrik Borelius tog år 2014 ut 9,2 miljoner från företaget, vilket var ren vinst, till sig själv. Det är lika mycket pengar som vi undersköterskor tjänar under en hel livstid, säger Victoria.

Attendo, kan ni svara?

Arbetarna på hemtjänsten har fortfarande många obesvarade frågor till Attendo. eFOLKET ber Victoria ställa dem:

– Finns det ingen rätt alls till kisspauser och kortare kisspauser utöver lunchrasterna som vi knappt hinner med? Var har alla avvikelser om exempelvis uteblivna besök, mediciner och insatser som hjälp med städ eller tvätt, tagit vägen? Har någon Lex Sara eller Lex Maria skett sedan Attendo tog över?

– Hur många har sagt upp sig från Attendo av de ordinarie som följde med till Attendo sedan förra året? Hur många är dem som sagt upp sig från Attendo sedan nya ledningen tillträdde i år? undrar Hanna.

De påpekar att den ordinarie personalen är oroliga inför vad som ska hända på Attendo när det gått ett år efter ingånget avtal med kommunen.

– Har Attendo rätt “hyvla” tjänster hos oss då? Det har skett i flera andra kommuner efter 12 månader i företagets regi.

Kommunen, kan in svara?

Att kommunen ska granska Attendos verksamhet tycker de anställda är positivt, men de ser svårigheterna.

– Med tanke på att Attendo inte ger så mycket insyn i hur verksamheten fungerar, hur har då kommunledningen tänkt att granskningen ska gå till? Avvikelserna har skrivits på papper, vilka har försvunnit. Hur ska de kunna veta vad som skett då? frågar Hanna.

Vi anställda undrar även om vård- och omsorgsförvaltningen känner till alla avvikelser eller om de har fastnat på regionkontoret i Västerås utan att meddela ansvarig kommunledning i Eskilstuna, säger Victoria.

Mikaels Edlund utlåtande om att Attendos tidigare hemtjänstområde i Snopptorp fungerade bra ifrågasätts av Victoria och Hanna.

– Klagomålen var många härifrån. Främst handlade de om att patientsäkerheten var bristande i och med att kommunens larmgrupp och nattpatrull inte hade tillgång till Attendos dokumentationssystem. På grund av att bristande informationsöverföring mellan olika vårdinsatser inte fungerade blev givetvis vårdtagare och personal negativt drabbade, berättar Hanna.

Victoria och Hanna har en klar linje om vad kommunen ska göra med Attendo.

– Riv avtalet! För anställda och brukares välmående måste dessa hemtjänstområden återgå till kommunal regi.

*Namnen är fingerade.

You May Also Like