Göran Hägglund förvaltar sitt pund

Vi har i eFOLKET i tidigare artiklar berört den f.d. partiledaren för Kristdemokraterna, Göran Hägglunds, roll i privatiseringen av apoteken. Stora delar av de statliga apoteken såldes ut 2009 och Hägglund var som socialminister i högsta grad ansvarig.

En av effekterna blev överetablering av apotek i storstäderna och apoteksdöd i glesbygden. En annan effekt blev brister på mediciner p.g.a. kraftigt neddragen lagerhållning. Och nu i Corona-tider har de neddragna lagren fått ödesdigra följder. I en intervju i Dagens Nyheter erkänner Hägglund att allt inte blev så bra. Men avstånd från själva privatiseringen tar han inte.

Sanningen är väl att han i verkligheten inte ångrar speciellt mycket. Verksamhet har flyttats från samhällsägt till vinstgivande privata bolag. Som borgerlig politiker gillar vår gode Göran detta. Och han drar också personlig nytta av det. Han jobbar numera åt lobbyistföretaget Narva. När han värvades till Narva i februari 2016 innebar det att han hade fyra olika jobb. Han satt till exempel också i styrelsen för den privata vårdjätten Aleris. Trots de fyra jobben fortsatte han att utan avdrag lyfta statsrådspensionen på 61 334 kronor i månaden. Göran förvaltar sitt pund.

Som Narva-lobbyist har han arbetat för att få socialstyrelsen att köpa det privata OneMed:s produkter. Det handlar om mediciner och sjukvårdsutrustning.

OneMed har sin speciella historia. 2014 vann medicinleverantören Onemed Sverige AB upphandlingen om förbrukningsvaror i sjukvården i Stockholms läns landsting, SLL. Det överlägset lägsta budet. Mer än en halv miljard billigare än de andras bud.

Man skulle leverera varor för cirka en halv miljard under en femårstid. Men redan efter ett år var räkningen nära en halv miljard (465 miljoner) . Media uppmärksammade de minst sagt saltade räkningarna som damp ned på Landstingets (numera Regionens) bord. Stödstrumpor för 6 000 kronor paret var väl det mest extrema men lång ifrån det enda exemplet på skojarpriser.

Det är detta OneMed som Göran Hägglund nu lobbar för. I mitten av mars skrev han ett mail till Socialstyrelsen och försökte få dem att skriva kontrakt.

“Onemed har inte bara viljan utan också som en ledande europeisk aktör mångårig erfarenhet och bevisad kapacitet när det gäller medicinskt förbrukningsmaterial. Man har också stor vana att samarbeta med landets regioner”, skrev Hägglund. Jojo, så kan man väl också uttrycka det.

Vi har i e FOLKET tidigare skrivit om hur de borgerliga ungdomsförbundens ledare i en debattartikel poängterat att när Corona-krisen är över måste de statliga regleringar som nu införts slopas och privatiseringarna åter ta ta fart.

Vi kan se av det som vi ovan i denna artikel beskrivet att det inte enbart handlar om en abstrakt övertygelse att otyglad kapitalism är det bästa för mänskligheten och att så mycket som möjligt måste privatiseras. Det handlar också ytterst konkret om en pipeline med stålar som går direkt ner i borgerlighetens fickor. Ner i OneMed-ägarnas fickor. Ner i Aleris-ägarnas fickor. Och ner i lobbyisten Göran Hägglunds ficka.

Peter Widén

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som uttrycks i texten.

You May Also Like