Viptorp, en stadsdel som kommunledningen vill privatisera. Foto: Rolf Waltersson.

Boende i Viptorp protesterar mot försäljning av kommunens hyresbostäder

I en debattartikel i Aftonbladet går de boende i stadsdelen Viptorp i Eskilstuna till storms mot kommunledningens planer att sälja ut och privatisera en stor del av de kommunägda hyreslägenheterna.

Det är den styrande trojkan bestående av S, M och C som vill sälja ut en del av Kommunfastigheters bostadsbestånd.

I debattartikeln skriver de boende:

“Den styrande majoriteten i Eskilstuna vill sälja våra hem. Vi vet att vid en försäljning riskerar hyrorna att höjas. Det är bara att titta på andra exempel där lägenheter sålts av kommuner runtom i Sverige – och i Eskilstuna. Nya storägare kommer in, lyxrenoverar och hyrorna chockhöjs. Det vill vi inte ska ske i vårt område. Hur ska vi då ha råd att bo kvar? I Eskilstuna är det redan stor bostadsbrist, och särskilt är det brist på hyreslägenheter med rimliga hyror”, skriver de i sin debattartikel.

Man är också mycket kritisk till att ingen från de styrande ens bemödat sig att prata med de boende som kommer att drabbas av en privatisering:

“Vi uppmanar därför er som bestämmer – Jimmy Jansson (S), Jari Puustinen (M) och Arne Johnsson (C) – att komma till Viptorp och prata med oss boende. Vi har fått nog, vi Viptorpsbor protesterar – sälj inte våra hem!”.

Så avslutas debattinlägget som är undertecknat av 129 boende i Viptorp.

I fullmäktige är det främst Vänsterpartiet som tagit strid mot den här utförsäljningen. Man har delat ut tidningar och hållit möten med de boende i de berörda områdena.
Även Hyresgästföreningen är starkt kritiska till utförsäljningen. Och man har också haft träffar ute i områdena där man pratat med de boende.

Stadsmissionen och en stor del av kommunens socialsekreterare är kritiska. De ser ju i sitt dagliga arbete hur det ser ut i samhället och vad en kraftig hyreshöjningen får för konsekvenser för de boende. I tider då en allt större andel av inkomsten går till hyran.

Om nu den styrande majoriteten är så övertygade om att en utförsäljning är så bra för de boende och för Eskilstuna, då kan man fråga sig var det finns stöd, var det finns röster som vill se en utförsäljning.

När Vänsterpartiet, Hyresgästföreningen, Stadsmissionen och många socialsekreterare manar till protester mot utförsäljningen och andra krav som drabbar de med låga inkomster, då samlas många hundra Eskilstunabor på Fristadstorget utanför Stadshuset.

Undrar hur många S, M och C skulle samla om de kallade till möten FÖR en utförsäljning?

Se bara på Helsingborg. Där röstade över 96 procent vid en folkomröstning mot privatisering av kommunens energibolag.

Så ser det nog ut lite runtom i landet. Stödet för att sälja ut och privatisera det medborgare äger gemensamt är nog ganska litet.

Den här marknadsliberala linjen att privatisera för att penningkåta lycksökare ska kunna “leka affär” med medborgarna som försökskaniner, är en linje som leder ner i avgrunden.

Det är jättebra att så många boende i Viptorp öppet går ut och tar strid för sin rätt och mot en utförsäljning.

Jag antar att de skickat sin debattartikel också till den marknadsliberala Eskilstuna-Kuriren. Det ska därför bli intressant att se om E-K publicerar den.

Text och foto:
Rolf Waltersson

You May Also Like